20
oktober
2023
|
09:10
Europe/Amsterdam

Luister naar de podcast De Kracht van Ontmoeting

Hoe wijkbewoners contact maken met Ouder- en Kindteams in Amsterdam

ontmoeting

Hoe maken wijkbewoners in een diverse stad als Amsterdam contact met Ouder- en Kindteams, bestaand uit professionals die laagdrempelige jeugdhulp en jeugdgezondheidszorg bieden. Dit is de vraag die centraal staat in het onderzoeksproject van De Kracht van Ontmoeting van Inholland-lector Femke Kaulingfreks (Jeugd en Samenleving). In de vierdelige podcastserie De Kracht van Ontmoeting kun je verschillende jeugdprofessionals volgen en de manieren waarop zij jongeren en hun ouders ontmoeten. Zij delen hun ervaringen en waarom het zo belangrijk is om te investeren in ontmoeten.

 In een superdiverse stad als Amsterdam is het niet altijd vanzelfsprekend dat wijkbewoners en professionals van een Ouder- en Kindteam dezelfde leefwereld delen. Hoe creëer je dan toch een connectie met elkaar? In het onderzoeksproject De Kracht van Ontmoeting van het lectoraat Jeugd en Samenleving is gekeken naar de benodigde professionele kwaliteiten en werkwijzen van Ouder-Kind-adviseurs (OKA), die werkzaam zijn in de wijk, om ouders en jongeren beter te ondersteunen die zij nog niet vanzelfsprekend bereiken.

 In de podcastserie hoor je er meer over. Zo praat reporter Edwin Kleiss in de eerste aflevering met Cigdem Toka. Zij is OKA in Amsterdam-West. Cigdem sluit als OKA aan bij een spelinloop van moeders met een Turkse achtergrond. Ze laat zien dat het belangrijk is om zelf op zoek te gaan naar de vragen en behoeftes van bewoners in een wijk. Je hoort hoe ze contact legt, aansluit en gesprekken aanknoopt met de vrouwen. Ga naar Spotify om deze aflevering te luisteren, of start de aflevering hieronder. Alle vier de afleveringen vind je via de projectpagina.

Podcasts ook in de les te gebruiken
Als docent kun je de podcast ook in het onderwijs gebruiken. Bij elke aflevering zijn opdrachten gemaakt die je kunt downloaden en uitleg bij de gebruikte termen, en literatuurtips voor docenten en studenten.

 De Kracht van ontmoeting betreft een driejarig samenwerkingsproject van Hogeschool Inholland, de Vrije Universiteit, het Verwey-Jonker Instituut en de Amsterdamse ouder- en kindteams. Het project is gefinancierd met een NWA Startsubsidie binnen het Startimpulsprogramma ‘Gelijke kansen voor een diverse jeugd'. 

Meer informatie vind je via de projectpagina.

 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.