De Kracht van Ontmoeting

Hoe creëeren wijkbewoners en het Ouder- en Kindteam een connectie met elkaar in een diverse stad als Amsterdam?

Luister naar de podcast De Kracht van Ontmoeting

In een superdiverse stad als Amsterdam is het niet altijd vanzelfsprekend dat wijkbewoners en professionals van het Ouder- en Kindteam dezelfde leefwereld delen. Hoe creëer je dan toch een connectie met elkaar?

In het onderzoeksproject De Kracht van Ontmoeting keken we naar de benodigde professionele kwaliteiten en werkwijzen van Ouder-Kind adviseurs (OKA) werkzaam in de wijk, om ouders en jongeren beter te ondersteunen die zij nog niet vanzelfsprekend bereiken. In onze vierdelige podcastserie De Kracht van Ontmoeting volgen we verschillende jeugdprofessionals en de manieren waarop zij jongeren en hun ouders ontmoeten. We onderzoeken samen met hen waarom het zo belangrijk is om te investeren in ontmoeten.

Ga direct naar:

Meer informatie over afleveringen | Meer over het onderzoek | Podcasts op Spotify

 

De podcastafleveringen

Over aflevering 1: De spelinloop

In deze eerste aflevering praat reporter Edwin Kleiss met Cigdem Toka. Zij is OKA in Amsterdam-West. Cigdem sluit als OKA aan bij een spelinloop van moeders met een Turkse achtergrond. Ze laat zien dat het belangrijk is om zelf op zoek te gaan naar de vragen en behoeftes van bewoners in een wijk. We horen hoe ze contact legt, aansluit en gesprekken aanknoopt met de vrouwen.

Met onderzoeker Elena Ponzoni reflecteert Edwin op de werkwijze en ervaringen van Cigdem. Elena beschrijft dat begrip van de context belangrijk is om te weten hoe en wanneer het juiste moment is om aan te sluiten. We horen hoe Cigdem meebeweegt met het ritme van de groep. Elena beschrijft dat het in ontmoetingen nodig is om ruimte te maken voor verhalen van ouders om echt kennis te krijgen van hun vragen en behoeftes.

Deze aflevering wordt ondersteund door de observaties van Marjolein Distelbrink, een van de onderzoekers van het project Kracht van Ontmoeting.

Luister de aflevering

Ga naar Spotify om de podcast te luisteren, of start de aflevering hieronder.

Over aflevering 2: Lost Project

In deze aflevering praat reporter Edwin met Joeri, Ouder-Kind adviseur in Amsterdam Zuid, over de samenwerking met theatercollectief Lost Project. Zij organiseerden samen theatrale debatten en avonden voor jongeren, professionals, ouders en anderen, rondom de voorstelling Man Down. Deze voorstelling is gemaakt op basis van de ervaringen van jongeren, over wat het betekent om een man te worden in onze samenleving, over verwachtingen, vooroordelen en maatschappelijke druk, maar ook over emoties, kracht en kwetsbaarheid van jongens op weg naar volwassenheid.

Reporter Edwin neemt ons mee naar deze avonden waarin de ontmoeting met jongeren plaatsvond door middel van theater.

Samen met onderzoeker Elena Ponzoni reflecteert Edwin op deze vorm van ontmoeting, en de betekenis hiervan voor het werk van jeugdprofessionals. We horen ook een van de jongeren. Hoe heeft hij deze avond beleefd?

De maker van Man Down, Priscilla Vaudelle, staat stil bij wat zij ziet gebeuren bij jongeren en bij professionals, en hoe kunst kan helpen verbinding te maken.

Luister de aflevering

Ga naar Spotify om de podcast te luisteren, of start de aflevering hieronder.

Over aflevering 3: Sitara

In deze aflevering gaat onze reporter Edwin naar een basisschool in Zuidoost waar we praten met Ouder-kind adviseur Natascha, en Jessica, directrice van stichting Sitara. Ouder- en Kindteam en Sitara hebben de handen ineen geslagen en een bijzondere samenwerking met elkaar opgezet rondom het programma het Huis dat Sitara op basisscholen aanbiedt. Het Huis maakt kinderen weerbaar en bewust van hun eigen positie en kracht. Het OKT begeleidt kinderen en gezinnen in de school.

Natascha en Jessica werken met elkaar samen om wat kinderen leren in de training ook te laten landen in de sociale omgeving op school. Ook helpt OKT stichting Sitara met het contact met ouders.

Samen gaan het OKT en Sitara in tegen gevoelens van afstand in een wijk waar professionals en bewoners elkaar niet altijd vanzelfsprekend vinden.

Luister de aflevering

Ga naar Spotify om de podcast te luisteren, of start de aflevering hieronder.

Over aflevering 4: This is how I jingle

In deze vierde aflevering praat reporter Edwin Kleiss met Monique Lansheuvel, OKA in de Amsterdamse Zuid-Oost. Monique vertelt over de training Het begint bij Mij. Met deze training wil Monique ouders met elkaar in verbinding brengen en met elkaar in gesprek laten gaan over wie zij zijn als opvoeders.

Edwin schuift aan bij onderzoeker Elena Ponzoni. Zij beschrijft hoe professionele intimiteit als basishouding van professionals kan helpen om samen met ouders, en ook jongeren in gesprek te gaan, en verbinding te creëren.

Luister de aflevering

Ga naar Spotify om de podcast te luisteren, of start de aflevering hieronder.

Het doel van De Kracht van Ontmoeting

De afgelopen jaren is in Nederland een nieuw jeugdzorgstelsel ingericht waarin wijkteams de hoofdrol spelen. Aanwezigheid in de wijken, contact maken met alle groepen, zorgen dat problemen eerder gesignaleerd worden en aansluiten bij en ondersteunen van de veerkracht van gezinnen en hun netwerken (versterken van de pedagogische civil society) zijn centrale aandachtspunten. Ook in deze vernieuwde opzet is nog geen sprake van gelijke kansen. 

Dit project richtte zich op jongeren van 10+ en hun ouders/opvoeders. Zij worden door wijkteams minder bereikt dan (ouders van) jongere kinderen, waarbij bovendien de overgang van het primair naar voortgezet onderwijs (vaak in een andere wijk dan waar ze wonen) de samenwerking tussen de wijkteams en scholen gecompliceerder maakt.

 

Onderzoeksvragen

Doel van het project was het bevorderen van professionele kwaliteiten en werkwijzen van wijkteams jeugd, gericht op betekenisvolle ontmoeting en verbinding met groepen ouders en jongeren die nog niet vanzelfsprekend bereikt worden. Ook ging het om kwaliteiten en werkwijzen gericht op ondersteuning en versterking van de pedagogische civil society rondom deze ouders en jongeren.

Dit hoofddoel werd vertaald in twee onderzoeksvragen:

  1. Welke kwaliteiten (kennis, vaardigheden, attitudes) zijn nodig en welke werkwijzen (van teams) zijn geschikt voor professionals in wijkteams om tot betekenisvolle ontmoeting en samenwerking te komen met (meer of minder formeel georganiseerde) groepen van ouders en jongeren die nog niet vanzelfsprekend bereikt worden en om, ook in samenwerking met leerkrachten, de pedagogische civil society te versterken?
  2. Hoe zijn deze kwaliteiten te bevorderen en te verankeren in systemen van lerend werken en initiële opleidingen?

Het project is gefinancierd met een NWA Startsubsidie binnen het Startimpulsprogramma ‘Gelijke kansen voor een diverse jeugd'

De onderzoeker van De kracht van ontmoeting

Hogeschool Inholland werkt samen met:

Werk samen met Femke

Kom in contact en stel je vragen

Telefoon
0631639571