Haarlem, Alkmaar,
29
september
2023
|
10:59
Europe/Amsterdam

Mooie samenwerking bij hbo-minor tussen Inholland en Texel

Studenten Bouwkunde, Bouwmanagement & Vastgoed en Civiele Techniek aan de slag in minor ‘Omgevingsbewust Ontwerpen’

Hogeschool Inholland heeft de primeur als eerste onderwijsinstelling jaarlijks een minor-opleiding aan te bieden die volledig gericht is op Texel. De halfjarige opleiding met de naam ‘Omgevingsbewust Ontwerpen’ is gestart op 4 september en is een initiatief vanuit Hogeschool Inholland in samenwerking met de Kenniswerkplaats Texel. De gemeente Texel en Woontij helpen bij het opstellen van de maatschappelijke vraagstukken.

Resultaat van jarenlange samenwerking
De minor-opleiding is tot stand gekomen na vijf jaar intensieve samenwerking tussen Hogeschool Inholland en diverse Texelse organisaties. In totaal waren er in die periode vijf Hackathons vanuit Inholland op Texel met thema’s als mobiliteit, huisvesting en duurzaamheid. Met de komst van de minor-opleiding zal de Hackathon voortaan een vast onderdeel worden binnen de nieuwe opleiding. Studenten van de opleidingen Bouwkunde, Bouwmanagement & Vastgoed/ Ruimtelijke Ontwikkeling en Civiele Techniek van Inholland Haarlem en Alkmaar en een student Stedenbouwkunde van de HvA nemen deel aan deze minor.

“Toen we in 2016 begonnen met Texlabs om meer kennis en verjonging naar Texel te halen via vervolgonderwijs, kreeg ik overal te horen dat het onmogelijk is om een hbo-opleiding te starten op Texel. Dankzij Inholland en de jarenlange onderlinge samenwerking met de gemeente Texel en TOP is dat nu toch een beetje gelukt”, zegt Pepijn Lijklema die sinds het begin van de samenwerking betrokken was vanuit Texlabs.

De start
Voor de eerste reeks starten in totaal 14 studenten met de nieuwe opleiding. Zij kwamen van 25 tot en met 27 september 2023 voor het eerst op Texel in het kader van deze minor. De studenten hebben daar veldwerk gedaan en zijn in gesprek gegaan met Texelaars en stakeholders om zoveel mogelijk te leren en informatie te verzamelen over Texel en de uitdagingen ten aanzien van huisvesting. Hun onderzoek valt onder de kennislijn Goed wonen & leven passend in een toeristische economie die is opgesteld vanuit de gemeente Texel, TOP, OSG De Hogeberg en de Kenniswerkplaats Texel.

De uitwisseling
De studenten komen op 13 november terug naar het eiland om extra informatie op te halen en in gesprek te gaan met Texelaars, stakeholders en experts om hun eerste analyse en oplossingen te toetsen. De hbo-studenten zullen als tegenprestatie workshops geven aan leerlingen van de OSG De Hogeberg. Ook zullen de Inholland-studenten dan kennismaken met een groep studenten van Universiteit Utrecht die afgelopen juni hun onderzoek deden op Texel voor de opleiding Global Sustainability Science.

De afsluiting
Een vast onderdeel van de opleiding is de Juttersactie. De studenten zullen in de slotdagen op 8 en 9 januari 2024 het eiland op ludieke wijze betrekken bij het voltooien van hun minor-opleiding, waarna zij hun eindpresentaties van hun minor ‘Omgevingsbewust Ontwerpen’ gaan geven.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.