01
juni
2023
|
13:50
Europe/Amsterdam

'Lhbti+ studenten hebben écht behoefte aan een community'

#1: Mieke van den Berg en Kelly van Bakel over de Inholland Pride Community

Kelly van Bakel

Inholland-collegelid Mieke van den Berg gaat deze week in gesprek met Kelly van Bakel, net afgestudeerd aan de opleiding Creative Business in Haarlem. Kelly is 24 jaar oud, dansdocent en voor de liefde verhuisd naar Heemstede. Met behulp van haar afstudeeronderzoek onder lhbti+ studenten zet Kelly zich in voor een inclusieve(re) hogeschool. Met als speerpunt: de opzet van een Hogeschool Inholland Pride community. Een mooi moment zo, aangezien op 1 juni ook de Pride Month van start gaat.

Mieke: Waarom is aandacht voor diversiteit en inclusie belangrijk voor jou?
“Ik definieer mezelf als queer”, zegt Kelly. “Ik heb een relatie met een cisman, maar feitelijk val ik op iedereen. Ik voel me aangetrokken tot een persoon, niet tot een geslacht. Aandacht voor diversiteit en inclusie is volgens mij heel belangrijk omdat we in een heel diverse samenleving leven. Niet iedereen voelt zich welkom. Ik ben juist van mening dat als je openstaat voor iedereen we een veel mooiere toekomst voor ons hebben. Iedereen zou moeten kunnen zijn hoe hij, zij of hen zich voelt, zonder dat je wordt opgesloten in hokjes waar je niet meer uitkomt. Uitsluiting en discriminatie van bepaalde groepen in onze samenleving heeft bij mij wel iets aangewakkerd, met name in het feminisme herken ik me heel erg.”

Ons gesprek over de inclusieve wereld van morgen

Diversiteit, de verscheidenheid die bestaat tussen mensen, is een uitgangspunt van het beleid van Hogeschool Inholland. Inclusie, het erkennen, waarderen en bevestigen van mensen, vereist ook het daadwerkelijk kennen van elkaar. Dit leren kennen van elkaar vindt onder meer plaats door het delen van verhalen. Mieke van den Berg  gaat maandelijks in gesprek met een Inholland-collega of Inholland-student om betekenisvolle verhalen op te halen en daarmee nog meer ruimte geven aan de verschillende perspectieven en levensverhalen van collega’s en studenten binnen Inholland. Facilitator van de gesprekken is Machteld de Jong, lector Diversiteitsvraagstukken.

Je bent net afgestudeerd, kun je iets vertellen over jouw afstudeeronderzoek?
“Thomas Glaudemans van het lectoraat Diversiteitvraagstukken heeft twee jaar geleden onderzoek gedaan naar de ervaringen en belevingen van studenten die zichzelf scharen onder de lhbti+ gemeenschap. Uit zijn onderzoek blijkt dat er een grote wens is vanuit deze community om ook binnen de hogeschool in contact te staan met elkaar. Omdat ik zijn onderzoeksresultaten belangrijk vind en wilde dat hier daadwerkelijk iets mee gedaan zou worden binnen Inholland heb ik deze resultaten gebruikt als startpunt voor het daadwerkelijk vervullen van deze behoeften."

Mieke van den Berg

“Mijn afstudeeronderzoek ging dan ook over hoe Hogeschool Inholland studenten lhbti+ studenten met elkaar kan verbinden. Ook uit mijn onderzoek blijkt dat studenten echt behoefte hebben aan een community met mensen in wie ze zich kunnen herkennen. Het is vanuit de studenten gedacht dan ook heel belangrijk dat Inholland dat faciliteert. Zij vinden dat belangrijk omdat ze zich daardoor gehoord en gesteund voelen. Dat zorgt voor een inclusieve hogeschool en draagt uiteindelijk bij aan studieplezier en studiesucces.”

Wat zijn de belangrijkste uitkomsten van jouw onderzoek?
“De grootste behoefte van lhbti+ studenten is om in contact met elkaar te komen en elkaar te ontmoeten op de hogeschool. Naar aanleiding van interviews met queerstudenten en experts op het gebied van pride of community forming is er een concept ontstaan dat de oplossing biedt op deze vraag. Dat is Hogeschool Inholland Pride: één community voor alle locaties van de hogeschool met een communitymanager die de community activeert."

“We kunnen niet van de ene op de andere dag de wereld veranderen; maar daarom moeten we gewoon klein beginnen.”

"Vanuit deze community kan aandacht besteed worden aan lhbti+ thema’s met onder andere activiteiten, lezingen en panels en kunnen er evenementen georganiseerd worden gericht op verbinding, bijvoorbeeld op lhbti+ gerelateerde dagen. Ik heb daarom ook een inclusie- en diversiteitskalender ontwikkeld, waar deze dagen op terug te vinden zijn. Ook kan meegedacht worden over het beleid op school. Denk aan genderneutrale toiletten of corporate campagnes.”

“Of aan taalgebruik. Tijdens de laatste Community of Practice-bijeenkomst in januari 2023 kwam bijvoorbeeld ook naar voren hoe lastig het is mensen op de juiste wijze aan te spreken, zij/haar, hij/hem, hen/diens. Ik weet dat veel mensen dit lastig vinden en daarom iemand liever bij de voornaam noemen. Maar uit mijn onderzoek weet ik dat mensen het juist heel prettig vinden als je ze vraagt hoe ze aangesproken willen worden. De nieuwe lhbti+ community, bestaande uit  studenten én Inholland-collega’s, kan hierbij helpen en adviseren.”

Wanneer ben jij je bewust geworden van het belang van aandacht voor een inclusieve hogeschool?
“Toen ik bij de Startup Campus in Haarlem ging stage lopen heb ik een powervrouwendag georganiseerd. Dat was feitelijk het moment dat bij mij het vuurtje ging branden, het was de eerste keer dat ik bezig was met inclusie in de hogeschool en ik zag de kansen die er liggen. Het is fijn dat bij Inholland deze kansen ook worden benut. Samen met Peter Scheffer, Hans Zahn, Delano van Steenveld, Donny Keizer en Keo Vliege waren we vertegenwoordigers en hebben we het thema lhtbi+ echt op de kaart gezet. Daar ben ik trots op.”

Kelly van Bakel

Hoe zorg je voor een goede balans tussen individuele behoeften en het onderdeel zijn van de hogeschool?
“Ik realiseer me dat het toch een paradox is: Inholland wil een inclusieve hogeschool zijn, maar door aparte gemeenschappen te ontwikkelen lijkt het alsof er juist schotten worden opgeworpen. Toch blijkt dat in de praktijk niet zo te zijn. De community’s helpen studenten juist bruggen te maken naar anderen, naar de hogeschool, naar de samenleving omdat ze in de community gelijkgestemden ontmoeten en daardoor meer geëmpowerd worden. Ik vind dat Inholland diversiteit en inclusie hoog in het vaandel heeft staan en daarom pleit ik voor nog meer zichtbaarheid van deze diversiteit, zoals bijvoorbeeld die van de queercommunity. Laat de regenboogvlag wapperen, wees je bewuster van het gebruik van inclusieve taal,  maar vier ook dagen als Paarse Vrijdag om als hogeschool uit te dragen hoe belangrijk dat is.”

En hoe ga jij en kunnen wij verder, volgens jou, met het thema diversiteit en inclusie?
“We kunnen niet van de ene op de andere dag de wereld veranderen, daarom denk ik dat we gewoon klein moeten beginnen. Met een aanjager die hiervoor ook tijd en geld krijgt om deze community in de organisatie te verankeren. Deze persoon kan aandacht voor queer op alle niveaus binnen de hogeschool stimuleren. Of het nu gaat om opleidingen, de decanen, beleidsafdelingen, onderzoek of het College van Bestuur; het is overal belangrijk. Op dit moment is het feitelijk vooral vrijwilligerswerk, dat geldt bijvoorbeeld ook voor het organiseren van de jaarlijkse Pride in juli.”

“Ik ben er trots op dat ik met mijn afstudeeronderzoek heb bijgedragen aan het vergroten van aandacht voor de queercommunity binnen Inholland, ik zie mezelf echt als een vertegenwoordiger van het thema. Inholland biedt veel ruimte om onderzoek te doen op dit thema, dat geeft nieuwe inzichten en faciliteert mooie projecten zoals bijvoorbeeld de powervrouwendag. Daarin is de hogeschool voor mij echt onderscheidend.”

Wil je ook in gesprek met Mieke? Stuur een mail aan machteld.deJong@inholland.nl (lectoraat Diversiteitvraagstukken) 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.