22
januari
2024
|
15:21
Europe/Amsterdam

Persoonlijke overwinningen en permanente transformaties

Horizon verbreden en gereedschapskist uitbreiden met het Honoursprogramma

_InHolland 023-Honoursprogram-4000px-_008

Twaalf studenten en vijf coaches vormen het bonte gezelschap bij de afsluitende bijeenkomst van het Honoursprogramma van Hogeschool Inholland. Binnen dit programma krijgen excellente studenten de kans zich, naast hun reguliere studie, verder te ontwikkelen. De nadruk ligt daarbij op persoonlijke ontwikkeling, interdisciplinaire samenwerking, teamdynamiek en je persoonlijke maatschappelijk rol.  

Het schrijven van een persoonlijke boodschap aan iedere medestudent over wat hen typeert, vormt de aftrap van de dag. Beplakt met elf Post-its reflecteren de studenten op de complimenten die zij hebben gekregen. De positieve karakterschetsen lopen uiteen van ‘Teddy bear’ tot ‘Badass bitch’. De aanwezige studenten zitten aan het einde van hun honoursprogramma en ontvangen vandaag het welverdiende certificaat. Deze werden uitgereikt door hun persoonlijke coach, waarbij ook werd teruggeblikt op het traject in zijn geheel. Als extraatje krijgt iedereen een door coach Maarten Bosch - met een knipoog naar de bootcamp - gebrouwen biertje, genaamd ‘The Stretcher’.  

Emotionele achtbaan 
Coach Lynette vertelt vol emotie dat een van haar Honours- studenten “[…] has been the most challenging of her Honours students in a completely different way to anyone else. He has probably made me, as much as I told him to dig deep, dig deep into how do I get through to him.” De dag eindigt met het voorlezen van en reflecteren op de brief die iedere student bij de start van het Honoursprogramma aan zichzelf heeft geschreven. “Ik heb al mijn doelen behaald”, zegt bouwkundestudent Floor vol trots, na het voorlezen van haar brief. Voor  student lucht- en ruimtevaarttechniek Nick is het een emotionele achtbaan geweest, maar hij stelt resoluut “Who learns from easy?!” Student technische bedrijfskunde Richard heeft “zijn horizon verbreed” en door de interdisciplinaire samenwerking zijn “gereedschapskist met een set waardevolle skills en tools uitgebreid”.  

Maximillian – student Aeronautical Engineering – weet van zichzelf dat hij een control freak is. Zijn medestudenten zien dat hij gedurende het Honours programma daarin ten goede veranderd is. Hij vertelt vervolgens vol trots dat hij “gaandeweg veel over zichzelf heeft geleerd”. Studente lucht- en ruimtevaarttechniek Nandanie vertelt ten slotte hoe zij geleerd heeft om “te accepteren hoe verschillend mensen zijn” en dat wanneer je het “oneens bent met elkaar, je met respectvol zijn altijd het verste komt binnen de samenwerking met anderen”.  

Het Honoursprogramma is bedoeld voor studenten van de opleidingen binnen de domeinen Techniek, Ontwerpen & Informatica (TOI) en Agri, Food & Life Sciences (AFL). Binnen het programma gelden de begrippen personal leadership, personal entrepreneurship, Biomimicry & sustainability en social impact als leidraad. Bij social impact staat het project ‘Schoon water’ van de Stichting Ikwambe centraal. Deze stichting is mede opgericht door een aantal alumni van het TOI & AFL Honoursprogramma. De centrale vraagstelling is hoe kan het dorp Ikwambe (Tanzania) een degelijke en duurzame schoonwatervoorziening kan krijgen. Coördinator van het Honours programma Cees-Jeroen benadrukt dat het project geen ‘schoolopdrachtje’ mag blijven, maar een tastbaar resultaat moet opleveren. 

Pel je ui af 
Het programma is opgebouwd uit drie delen. In het eerste deel gaan studenten op ontdekkingsreis naar hun ware zelf: wie ben ík? Met Steven Covey’s The 7 habits of highly effective people in de rugzak, gaan de Honours-studenten met elkaar op honden coaching en op bootcamp in de Ardennen. Door middel van een touwbrug en de beruchte ‘via ferrata’ in de steengroeve van Chanxhe “pel je de ui af en komt je ware ik tevoorschijn”, aldus Cees-Jeroen Bes. 

_InHolland 023-Honoursprogram-4000px-_032

Met het vernieuwde zelfbeeld, gaan de studenten verdeeld in vier groepen aan de slag met een specifieke opdracht binnen biomimicry and sustainability. Het afsluitende project binnen Honours doen de studenten gezamenlijk binnen het Ikwambe-project. Hoe maak je de onderlinge samenwerking tot een succes? “Door rekening te houden met de Insights persoonlijkheidskleuren van alle teamleden, kunnen de rollen goed verdeeld worden.” Deze persoonlijkheidstypering is een moderne variant van Carl Jungs kleurenmodel. 

Unieke combinatie 
Ten slotte wordt gewerkt aan deeloplossingen binnen het Project ‘Schoon water’. Centraal staat de interdisciplinaire samenwerking. Cees-Jeroen verduidelijkt: “Dit programma verbindt de Agri & Food- en de Technologische sector. De student wordt in staat gesteld om te leren over én van alles dat speelt in de andere sectoren. Het is een unieke combinatie.” Cees-Jeroen kijkt dan ook met trots terug op de studenten, die met dit programma de kers op de taart van hun studie hebben gezet. En dan vooral door de enorme ontwikkeling die ze hebben gemaakt op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, leiderschap, ondernemerschap en communicatie.  

Sinds Cees-Jeroen in februari 2019 startte als coördinator van het programma, heeft hij een divers en hardwerkend team rond zich verzameld (Wendy Molendijk, Lynette Remba, Maarten Bosch, Inge Wisselink, Mélanie van der Weiden, Elizabeth Berghuijs en Petra Folkertsma). Samen met zijn team neemt hij met een gerust hart afscheid van deze lichting Honours studenten, maar uiteraard niet voordat hij ‘zijn’ studenten al het goede wenst op hun “journey of life”.