Rotterdam,
20
juni
2023
|
16:54
Europe/Amsterdam

Q&A over Inholland en de EAIE 2023

Rotterdam23_Exhibition

Van 26 tot 29 september komen onderwijsprofessionals van over heel de wereld naar Rotterdam voor de EAIE 2023: de grootste internationale onderwijsconferentie voor het hoger onderwijs in Europa. Inholland is een van de gastinstellingen. In dit artikel beantwoorden we vragen over de EAIE 2023 in Ahoy.

Wat is de European Association for International Education?
De EAIE-conferentie wordt georganiseerd door de European Association for International Education (EAIE), een non-profitvereniging met meer dan 3000 leden van binnen en buiten Europa. Dit kenniscentrum, gevestigd in Amsterdam, heeft als doel om onderwijsprofessionals uit het hoger onderwijs met elkaar te verbinden, kennis te delen en internationale samenwerkingen te bevorderen. Naast het jaarlijkse congres organiseert het EAIE ook trainingen en andere evenementen.

Voor wie is de EAIE 2023?
Voor onderwijsprofessionals uit het hoger onderwijs die hun kennis willen delen en vergroten over internationalisering. Beleidsadviseurs, international officers, teamleiders, coördinatoren Internationalisering en docenten vanuit de verschillende domeinen kunnen deelnemen aan de conferentie.

Waarom is de EAIE 2023 interessant?
Om te netwerken. Uit onderzoek van de gelijknamige organisatie EAIE blijkt dat de belangrijkste reden om de conferentie te bezoeken. Petra Hoogendoorn, Policy Advisor Internationalisation bij Inholland en een van de sprekers: “Deze onderwijsconferentie is heel efficiënt. Je hoeft niet veel te reizen om je netwerk uit te breiden. Je ontmoet partners van over heel de wereld. Zowel nieuwe partners, als huidige partnerinstellingen. Ideaal om een samenwerking te monitoren en nieuwe ideeën uit te wisselen. Ik ga vaak terug naar huis met nieuwe acties, ideeën en inspiratie.”

Wat kost een ticket voor de EAIE conferentie?
De verkoop van early-bird tickets is gestart op 31 mei. Leden van de EAIE betalen €749, niet-leden €959. Vanaf 1 juli gaat de ticketprijs omhoog met €90.

Wat is het thema van de EAIE 2023 in Rotterdam?
Het thema van dit jaar is ‘connecting currents’; vrij vertaald in ‘verbind stromingen’. Hiermee wil de organisatie de maritieme geschiedenis van Rotterdam vieren. Rotterdam is de plek waar de rivier de zee ontmoet. De stromingen die internationale onderwijsprofessionals bewandelen zijn minstens zo onvoorspelbaar, opwindend en belangrijk, volgens de EAIE. Het gaat tijdens dit thema over virtueel leren, klimaatacties, meertaligheid en geopolitiek.

Inholland host zo’n groot evenement en het thema is duurzaamheid; hoe verenig je dat met elkaar?
Moelijk, zegt Petra Hoogendoorn. “Duurzaamheid en internationalisering is een dilemma. Enerzijds wil je de mobiliteit beperken, door bijvoorbeeld binnen Europa met de trein te reizen of door elkaar online te ontmoeten. Recent heeft Inholland beleid geïntroduceerd om zo vaak mogelijk met de trein te reizen. Maar echte ontmoetingen zijn onvervangbaar; na een etentje is mijn actielijst vaak langer dan na een online meeting.  

Anderzijds is ons onderwijs toegespitst op duurzaamheid. We maken onze studenten bewust van het belang van duurzaamheidsaspecten, van duurzaam bankieren tot mensenrechten, zodat zij op hun manier een bijdrage leveren aan een betere wereld in de toekomst.”

Hoe bijzonder is het om gastinstelling te zijn?
Al sinds 2017 heeft Inholland samen met haar partners Erasmus Universiteit, Codarts, Hogeschool Rotterdam, Thomas Moore, Rotterdam Partners en gemeente Rotterdam de ambitie om deze jaarlijkse conferentie in Rotterdam te organiseren. Dat het nu gelukt is, biedt mooie kansen voor ons als Inholland. Bijvoorbeeld om ons te profileren en te laten zien hoe het onderwijs hier wordt vormgegeven. Daarnaast geeft het een boost aan de economie van Rotterdam van zo'n 7,5 miljoen euro. 

Wat houdt internationalisering bij Inholland in?
Voorheen lag de nadruk op de uitwisseling van studenten, maar tegenwoordig is het meer divers. Petra: “We willen een breed pallet aan samenwerkingsactiviteiten ontplooien met partners. Op dit moment zijn we bezig met zes projecten rondom virtuele internationale samenwerkingen. Ook werken we hard aan het Erasmus+ Blended Intensive programme (BIP) waarvan we er vijf hebben georganiseerd dit studiejaar.”

BIP’s zijn korte programma’s van 5 weken, waarin studenten uit verschillende landen en disciplines samenwerken aan een maatschappelijk vraagstuk, zowel online als fysiek bij een van de instellingen. 

Wat gebeurt er op de Partner day en Campus Experience?
Nog voordat de deuren van Ahoy opengaan, starten de gastinstellingen met een Partner day. Op 25 september leiden we collega’s van partnerinstellingen rond op onze locaties in Rotterdam en Haarlem. Een dag later op 26 september zijn de Campus Experiences. Dan zijn onze locaties Rotterdam en Delft geopend voor alle deelnemers om kennis te maken met ons onderwijs, onze labs en maatschappelijke betrokkenheid.

Wil je betrokken zijn bij internationaliseren?
Als je meer wilt weten over internationaliseren, de EAIE-conferentie of meedoen aan de Parter Days of Campus Experience? Stuur een mail naar Petra Hogendoorn-Schweighofer.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.