04
oktober
2023
|
15:20
Europe/Amsterdam

Samen bereiken we meer

#1 Door de ogen van Bart

Bart Combee EAIE Partner Day

In ons Strategisch Plan zijn we er duidelijk over: we leiden studenten op om te gaan (samen)werken in een diverse en internationale samenleving. Dat open venster naar de wereld vinden we belangrijk. Ik ben trots op ons onderwijs en onderzoek; vooral praktijkgericht en gekoppeld aan actuele maatschappelijke vraagstukken én bij voorkeur interdisciplinair. Hiermee bereiden we onze studenten voor om als professional het verschil te kunnen maken. 

Over internationaal onderwijs heb ik vorige week vaak gesproken met onderwijscollega’s uit de hele wereld. Toen was de EAIE: de grootste Europese onderwijsconferentie voor hoger onderwijs. Dit jaar in Ahoy Rotterdam en Inholland was een van de gastinstellingen. Ik neem je mee naar vorige week.  

Druk met badges en tasjes 
Loeidruk is het maandagochtend 25 september in de hal van Inholland Rotterdam als ik rond 10 uur ’s ochtends binnenstap. Achter de desk staan leden van het team dat deze dag organiseert; ze zijn druk bezig met badges, registraties en tasjes. Ik zie wat gespannen koppies, wat zenuwen om het goed te laten verlopen. Dat is leuk om te zien. Het is de aftrap van de Partner Day van de EAIE. 

 

download

‘Ik voel nieuwsgierigheid’ 
Er komen bijna zevenduizend onderwijsmensen naar Rotterdam voor deze conferentie. Het is bijzonder om op de eerste dag al zo’n honderd collega’s uit heel de wereld te treffen in ons pand. Het eerste wat ik voel tussen deze groep mensen is de nieuwsgierigheid; iedereen gaat direct met elkaar in gesprek. Staf die relaties wil uitbouwen, bestuurders die strategieën tegen het licht houden en docenten die zoeken naar de overlap in curricula. Het tuimelt door elkaar en dat is heerlijk om te zien. Het is een onderwijsfeestje waar we ook strategische partnerschappen sluiten of versterken. 

Hoe ‘cool’ is ons onderwijs 
Ik vind het mooi om voor groot publiek met Inholland te pronken. Dat kost me geen enkele moeite, want ik ben trots op wat we doen. Ons onderwijs is vernieuwend vanwege de toepasbaarheid, het gaat juist niet alleen om de theorie. Als ik daarover spreek, zie ik mensen in de zaal knikken. Ik voel me uitgenodigd om te vertellen over ons interdisciplinaire onderwijs voor grotere maatschappelijke impact, over docenten die steeds vaker leercoaches zijn en over hoeveel aandacht we hebben voor persoonlijke ontwikkeling. Daarover spreken onze gasten hun waardering uit – ‘cool’ vinden ze het – en ze willen er meer over weten. 

Bart Combee en onderwijscollega's bij EAIE Partner Day

Interdisciplinair gaat ook landsgrenzen heen 
Door de reacties van onze internationale onderwijscollega’s merk ik op dat ons interdisciplinaire onderwijs echt vernieuwend is. Het interdisciplinaire karakter gaat ook landsgrenzen over. We willen onze studenten een internationale ervaring bieden, omdat het hen verrijkt om met collegastudenten uit andere landen samen te werken. We zien de meerwaarde van het delen en verbinden van lokale, regionale en internationale kennis en ervaring en kiezen daarom gericht onze partners, ook internationaal.  

Deze week was voor mij een unieke kans om zoveel diverse mensen en instellingen te kunnen ontmoeten. Zo maken we bestaande allianties sterker, bouwen we gezamenlijk aan nieuwe en leren we zelf ook weer veel bij. Elke dag een beetje meer het verschil maken! 

Lees meer over EAIE-conferentie.

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Nynke
10
October
2023
Wat een feest om onze voorzitter deze woorden te horen uitspreken! Ik ben enorm trots om samen met veel collega's onze onderwijs visie internationaal uit te dragen! #wedoenhetsamen #alwaysempower each other