Amsterdam,
16
september
2021
|
09:00
Europe/Amsterdam

Samen tegen online discriminatie door voor elkaar op te komen

Nieuwe groep 'upstanders' spreekt zich uit met #DatMeenJeNiet

datmeenjeniet_header

Uitschelden, shamen en discrimineren. Het gebeurt nogal eens op social media. Gelukkig spreken steeds meer mensen zich uit tegen vormen van online discriminatie, zoals racisme en seksisme. Het project #DatMeenJeNiet geeft deze 'upstanders' de kennis en tools om bewustwording te vergroten, effectief weerwoord te bieden en volgers mee te krijgen. “Het is mooi om voor elkaar op te komen en met elkaar sterker te staan”, zegt Inholland-student Cassie Schoutens, die op 9 september startte als upstander in het project.

In 2019 startte #DatMeenJeNiet, een project dat Inholland uitvoert samen met kennispartners Movisie en Diversity Media. “Het past perfect bij onze hogeschool”, vindt Joke Hermes, lector Inclusion and the Creative Industries. “Het gaat over in- en uitsluiten en als hogeschool met de kernwaarden persoonlijk en dichtbij staan we voor inclusie. Bovendien gaat mijn onderzoekslijn over media, cultuur en burgerschap: hoe willen we als professionals waarde toevoegen, ook sociaal, en durf je je als mens ergens voor uit te spreken.”

We ontwikkelen een tool zodat het onderwerp bij onze docenten en studenten bespreekbaar kan worden gemaakt.
Joke Hermes, lector Inclusion and the Creative Industries

Tool voor het onderwijs
Het doel van #DatMeenJeNiet is om online discriminatie tegen te gaan. Het project wil jongeren ervan bewust maken dat online discriminatie niet acceptabel is en hen stimuleren zich ertegen uit te spreken. “We gaan na waar jongeren die zich uitspreken, de upstanders, tegenaanlopen”, vertelt Joke. “Hoe verlopen de discussies en hoe kun je op een inhoudelijke, effectieve manier reageren op discriminerende uitingen. We willen daar voor het werkveld een handreiking voor schrijven. Onze inzichten gebruiken we ook om een tool te ontwikkelen voor het onderwijs, zodat het onderwerp bij onze docenten en studenten bespreekbaar kan worden gemaakt. Hoe die tool eruitziet? In een co-designtraject gaan we daar samen met onder meer studenten een goede vorm voor ontwikkelen.”

Verhalen van upstanders delen
Mirthe van den Hee is als onderzoeker en leercoach vanaf het begin betrokken bij #DatMeenJeNiet. “Zelf heb ik nooit met discriminatie of seksisme te maken gehad. Maar bij de gesprekken met de eerste groep upstanders, hoorde ik wat zij dagelijks over zich heen kregen, en dan komt het onderwerp dichtbij. Wat doe je als je daarmee te maken krijgt? Wat werkt wel en niet? Ik leer daar zelf ook van en spreek me uit door de verhalen van upstanders te delen en zo bewustzijn te creëren in mijn omgeving.”

Door het project heb ik geleerd om me online uit te spreken en zo bewustzijn te creëren in mijn omgeving 
Mirthe van den Hee, leercoach en onderzoeker Inclusion and the Creative Industries
datmeenjeniet_presentatie

#DatMeenJeNiet monitoren
Mirthe hielp mee om voor elk jaar voldoende upstanders te werven. “Zij spreken zich een paar keer per maand uit op een onderwerp en in een vorm die bij hen past: een post, illustratie, story of video bijvoorbeeld. Ze plaatsen daar de hashtag bij. Als onderzoekers monitoren we de impact ervan. Zijn er veel likes, komt er een open discussie op gang? Daarnaast houden we ieder jaar interviews met volgers van upstanders. Mengen zij zich in een discussie of vinden ze dat te eng? Weten ze wat ze moeten zeggen? Zo kunnen we zien wat werkt tegen online discriminatie.”

Eerder onderzocht ik het verschijnsel en de gevolgen van ‘mom-shaming’: het bekritiseren van anderen als slechte moeder.
Cassie Schoutens, student Communicatie

Voor elkaar opkomen
Cassie Schoutens is vierdejaarsstudent Communicatie en een van de upstanders. Zij en haar groepje zijn donderdag 9 september begonnen. “Vóór mijn afstudeerscriptie was ik al betrokken bij het project. Ik onderzocht het verschijnsel en de gevolgen van ‘mom-shaming’: het bekritiseren van anderen als slechte moeder.” Toen Mirthe op zoek ging naar nieuwe upstanders, meldde Cassie zich aan. “Het mooie van het project is dat je heel veel van de andere upstanders kunt leren en dat je voor elkaar kunt opkomen”, zegt Cassie. “Samen staan we sterk.”

Inzichten voor communicatie
De rol van upstander past bij Cassie. “Van nature ben ik iemand die reageert op onrecht. Ik ben uit op een open gesprek. Je hoeft het dan niet met elkaar eens te zijn, als je elkaar maar aan het denken zet, begrip hebt voor elkaar. Zien volgers dat er een rustige discussie ontstaat, dan hoeven ze de volgende keer niet bang te zijn om ook eens te reageren op online discriminatie.” Ook beroepsmatig vindt Cassie het project interessant. “Naast mijn opleiding werk ik op een communicatieafdeling. #DatMeenJeNiet gaat over psychologie, gedrag en hoe je met elkaar omgaat. Hoe giet je dat in effectieve communicatie? Mijn afstudeerscriptie gaat daar ook over. Ik ben benieuwd wat ik als upstander ga leren en wat ik daarvan kan meenemen als communicatieprofessional.”

Meer info over #DatMeenJeNiet:

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
André Frijters
16
September
2021
Een mooi en waardevol project. Natuurlijk jammer dat dit nodig is. Laat dit bijdrage tot meer bewustzijn over het verwerpelijke van online discriminatie. Na bewustzijn komt handelen en spreken we ons samen uit tegen discriminatie.