Alkmaar,
12
juli
2023
|
11:13
Europe/Amsterdam

Samenwerkende onderwijsinstellingen pakken het podium op Sail Den Helder

Hogeschool Inholland sloeg samen met middelbaar (mbo) en voortgezet onderwijs uit de regio de handen ineen tijdens afgelopen Sail Den Helder. In dit maritieme evenement met landelijke uitstraling vonden de onderwijsinstellingen een prachtig platform om zich te presenteren aan het massaal uitgelopen publiek. Én om de samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en innovatieve projecten gericht op de toekomst te belichten.

TruusWening_Inholland

“Een heel mooie kans om ons te laten zien”, zegt Truus Wening, relatiebeheerder bij Inholland Alkmaar. “Niet alleen wat je kunt studeren, maar ook wat voor toffe projecten je in de regio allemaal kunt doen. Daarvoor werken we samen met bedrijven en instellingen, waarbij studenten in de praktijk werken aan vraagstukken. Een win-win-winsituatie dus.” Als partners van Sail Den Helder richtten Inholland, Vonk, Scholen aan Zee en het Jac. P. Thijsse College Den Helder samen het Onderwijsplein in. Daar gaven studenten en scholieren met quizzen, nautische simulaties of spelletjes op ludieke wijze informatie over hun opleiding. Ook was de op zonne-energie aangedreven Solar Boat te bewonderen, ontwikkeld door studenten en docent-onderzoekers van de hogeschool. En om het fun-aspect van studeren te benadrukken waren er allerlei wateractiviteiten op het Outdoorplein georganiseerd, met Bommetje XL als sensationeel hoogtepunt.

SandraZeck_VONK

Samen sterk in Noord-Holland

Sandra Zeck, communicatieadviseur bij Vonk, noemt het een geweldige bundeling van krachten. “Als onderwijsinstellingen hebben we aan een publiek van zo’n 220.000 mensen kunnen laten zien welke opleiders we in deze regio hebben en hoe dat mooi in elkaar doorstroomt. Verder bestaat ook bij Vonk een belangrijke samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven, denk aan stageplaatsen bij de Koninklijke Marine. Maar in feite is de hele regio ons klaslokaal. Dus ja, dan hoor je ook elkaar versterkend hier te staan.” Via Sail Academy waren bovendien vijfhonderd studenten ruim een jaar lang actief in het voortraject. Ze werkten aan een online app, onderzochten de toegankelijkheid van het terrein, benoemden tien hotspots van Den Helder en dachten mee over programmering en marketingvraagstukken. “In die zin vormden de fysieke Sail-dagen een perfect slotstuk. Ik ben enorm trots op de inzet van alle studenten: zij laten zien waar wij voor staan.”

Team Social Work_Inholland

Dynamisch onderwijs

Uniek op het Onderwijsplein was de eerste publiekelijke demonstratie van het zogenaamde ouderdomspak. “Dit is iets heel nieuws!” zegt Fleur Hessing, docent Social Work en instroomcoördinator bij Inholland. “Het pak bestaat uit losse attributen, zoals een verzwaard vest, trillende handschoenen, een bril met beperkt zicht. Zo kunnen studenten ervaren hoe het is om beperkt te worden in je bewegingen, om oud(er) te zijn. En dat zorgt voor veel meer begrip en inleving. We hebben echt gekeken hoe we onze studenten konden helpen in hun ontwikkeling. Sowieso is het onderwijs binnen Inholland continu in beweging; geen standaard theorielessen, maar leuke praktische trainingen en daar is dit een onderdeel van. Dat laten we graag zien.”

Frank Iliopoulos (1)

Solar Boat: duurzaam en uitdagend

Ook Frank Iliopoulos, projectleider van het Inholland Innovatielab en docent-onderzoeker, vindt het belangrijk om je als hogeschool op een groot event te presenteren. “En dan is de Solar Boat een fantastisch praktijkvoorbeeld van toekomstgerichtheid. Als project is het superleerzaam, want de studenten doen alles zelf én leren vanuit verschillende disciplines met elkaar samen te werken. Maar het geeft ze ook het belang van duurzame innovaties mee. Dit zijn de professionals van de toekomst: wat zij nu meekrijgen, dragen zij straks uit, zowel thuis als in het bedrijfsleven. Enerzijds laten wij hier dus zien dat we in staat zijn om grote, gave projecten te draaien, anderzijds vertellen studenten die eraan hebben meegewerkt enthousiast over hun ervaringen en wat er bij Inholland op technisch gebied allemaal mogelijk is. En dat trekt weer nieuwe studenten aan.”

Samenwerken aan de toekomst

Een ander mooi voorbeeld van een innovatief Inholland-project is het multidisciplinaire Zorgrobots van associate lector Margot van Kemenade. Daarmee kunnen oudere mensen thuis belangrijke arm- en handoefeningen uitvoeren. Dé oplossing in een tijd van grote tekorten in de zorg, aldus Truus Wening. “Bij dit project zijn technische, economische en zorgopleidingen betrokken. Sowieso moeten we gezamenlijk op zoek naar oplossingen voor de toekomst, zowel binnen als buiten het onderwijs. Hoe houden we samen de welstand in de regio op peil? Hoe lossen we personeelstekorten op? En kunnen Zorgrobots of het inzetten van robotica in de tuinderij daarbij uitkomst bieden? Laten we daarom zoveel mogelijk bijzondere innovatieve bedrijven en projecten in de schijnwerpers zetten. Zodat jonge mensen hier willen studeren, wonen en werken, want de regio heeft hen hard nodig. Zodoende biedt een groot event als Sail Den Helder een uitstekend podium.”

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.