Haarlem,
23
mei
2019
|
13:27
Europe/Amsterdam

Show & Share Haarlem: enthousiaste reacties na onderlinge kennisdeling

Leren van elkaar, dat is de insteek van Show & Share in Haarlem. Bij deze derde editie werd met enthousiasme gereageerd op de verschillende workshops van collega’s. Wat was er veel te kiezen! Van vitaal werken en studenten-mindfulness tot een Escape Room en programmeren in het basisonderwijs. “Het is toch geweldig om te zien hoeveel kwaliteit we hier in Haarlem hebben rondlopen!”, reageert medeorganisator Fredy Doornhof na afloop.

Naast de Haarlemse collega’s zijn ook decanen uit het regionale voortgezet onderwijs en de collega’s van het Nova College uitgenodigd om aan de workshops deel te nemen. "We ontvingen veel positieve reacties over deze uitnodiging, zeker uit het werkveld. Geweldig toch, dat betekent dat het leeft! Dat mensen het belangrijk en vooral leuk vinden om te leren. En om elkaar te leren kennen.” Frans Oomen, voorzitter van het organisatieteam, reflecteert: “Vorig jaar gaf ik al aan dat een dergelijk evenement moet groeien, mensen moeten gaan ondervinden wat het ze oplevert om deel te nemen.” Na het zingen van het Show & Share-lied ‘It’s in the air, Show & Share’, geschreven door zijn Pabo-collega Hans van Eerden, gaat iedereen op weg naar de eerste workshop. “Mooi toch dit? Volgens mij hebben ze er allemaal weer zin in.”

Balans
Bijna alle workshops waaruit de collega’s kunnen kiezen, worden gegeven door collega’s van Inholland. Keynote speaker is dit jaar psychiater Bram Bakker die ons prikkelt met ‘Het onderwijs ligt onder vuur’. Hij vergelijkt het onderwijs met het huidige model van de gezondheidszorg: “Mensen met vage klachten kunnen we niet helpen. Ik zie dat als een tekortkoming van de technologische vooruitgang. Er zou veel meer balans moeten zijn tussen verstand en gevoel. Eigenlijk moeten we gewoon meer rust nemen, meer bewegen, kortom: beter voor onszelf zorgen.” Volgens Bram Bakker gaan we bij het onderwijs te veel uit van gemiddelden en zou er op kleinschaliger niveau meer maatwerk moeten worden aangeboden.

Vetpercentage
Bij de workshop ‘Gezond en vitaal werken’ geeft docent Sportkunde Bart Paddenburg aan dat je acht uur per dag zitten niet kunt compenseren met intensief sporten. Dat is best schrikken voor collega’s die dachten dat ze goed bezig waren.

De deelnemers hebben vooral belangstelling voor de health check: een van de assisterende Sportkundestudenten roept verbaasd uit: “Ik had nooit gedacht dat juist de gewichtmeting en BMI-berekening zo populair zouden zijn!” “Nou ja”, zegt een deelnemer, “Ik was wel benieuwd naar mijn vetpercentage, want dat is nog nooit gemeten. Viel gelukkig niet tegen, haha!” ISO-collega Robert Hessen is wel benieuwd of dagelijkse beweging vanuit de hogeschool nog meer gestimuleerd gaat worden. “Het is bewezen dat je er productiever van wordt, maar ik denk dat je je toch al snel wat bezwaard voelt tegenover collega’s als je geregeld een wandelingetje gaat maken.” Jorien Stoop van SUCH vindt dat het initiatief om te bewegen tijdens je werk vooral vanuit jezelf kan komen: “Je broodje eten aan je bureau en geen pauze nemen is echt niet meer van deze tijd. En niemand dwingt je daartoe!”

Mindfulness
Lector Rutger Kappe presenteert de resultaten van het onderzoek van onderzoekslijn Studiesucces naar het effect van mindfulness in het onderwijs. Zo blijkt er al op korte termijn effect: studenten ervaren minder stress en zijn hoopvoller en weerbaarder. De langetermijneffecten onderzoekt de onderzoekslijn momenteel. Pabo-student Derk deelt zijn ervaring met de mindfulness-training. Hij ervaart nu meer rust. Hij kan beter omgaan met prikkels, is minder reactief en maakt bewustere keuzes in interactie met leerlingen op zijn stage. Onder begeleiding van Sabine van Dijken kunnen de workshopdeelnemers mindfulness-oefeningen aan den lijve ondervinden. Tip: tot en met 20 juni verzorgt Sabine elke donderdag van 12.00-13.00 uur een Mindful Break in SUCH.

“Babs van Teylingen-Geerlings verzorgde samen met teamleider Jaqueline de Groot en studenten Louis en Lewis de workshop Creative Business: nieuwe naam, andere kijk op onderwijs’. “Het is leuk dat collega's van andere opleidingen zoals Nova en MBRT zo geïnspireerd waren, dat zij met ons in gesprek willen om kennis over onderwijsinnovaties uit te wisselen!”

Virtueel klaslokaal
Frank Gombault van de dienst IVT geeft tijdens de ontvangst, pauze en afsluiter een demo van een virtueel klaslokaal waar je online college kunt volgen. Liv & Jurian, studenten van Conservatorium Haarlem, zorgen voor een prachtige muzikale omlijsting, inclusief de begeleiding van het Show & Share-lied.

Samen met Frans Oomen, Marianne de Jong, Michiel Dijkstra en Karin van Broekhuizen is Fredy Doornhof verantwoordelijk voor deze rijk gevulde en goed georganiseerde middag: “De deelnemers hebben echt genoten, veel kennis uitgewisseld en goede gesprekken gehad met collega’s van andere opleidingen én met relaties van bijvoorbeeld Nova College en de decanenkring.”

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Ronald Welboren
24
May
2019
Het was een inspirerende en sfeervolle ontmoeting met collega's uit het "aangrenzende" veld.
Voor mij de eerste keer maar zeker niet de laatste keer!
Succes met de voorbereidingen van volgend jaar!