Amsterdam,
28
oktober
2019
|
07:00
Europe/Amsterdam

Sluisbuurt Safari: inspiratie opdoen voor Campus aan het IJ

Over een paar jaar is Inholland de eerste ‘bewoner’ van de Sluisbuurt in Amsterdam, op het Zeeburgereiland, waar het onderwijsgebouw het middelpunt zal vormen van Campus aan het IJ. Karel Koch, associate lector bij de onderzoeksgroep Creative Business, vraagt zich af wat de hogeschool kan doen om de nieuwe buurt van de grond te krijgen. Hij nam het initiatief om een ‘Sluisbuurt Safari’ te organiseren voor collega’s en studenten: “We kunnen nu alvast een beweging op gang brengen.”

Dé manier om de Sluisbuurt te verkennen is per fiets. Bij Crew22 huurde Karel vintage vouwfietsen voor alle deelnemers aan de safari. Hij had een mooie fietsroute bedacht vanaf het Cruquiuseiland via de Amsterdamsebrug en de Oranjesluizen langs de Sluisbuurt en dan door naar de Sportheldenbuurt, waar alle deelnemende collega’s een workshop kregen voorgeschoteld en de studenten een eigen programma volgden.

Docenten en teamleiders van verschillende opleidingen, maar ook stafcollega’s en ruim twintig studenten waren uitgenodigd om mee te fietsen. Allemaal zijn ze, elk vanuit een eigen invalshoek, geïnteresseerd in of actief betrokken bij de Sluisbuurt en Campus aan het IJ. Dit was een mooie gelegenheid om met elkaar kennis te maken en ideeën of ervaringen uit te wisselen. Karel: “Ik wilde ze ook laten rondkijken en ze alvast een gevoel geven bij de omgeving. Als je er zelf geweest bent en je een beeld hebt kunnen vormen, ga je je vanzelf meer verbonden voelen met deze buurt. Zo wordt het een stuk eenvoudiger om je te laten inspireren.”

Kenniskantine
Onderweg gaven de studenten, die vanuit verschillende opleidingen met elkaar en opdrachtgevers werken aan uitdagingen met betrekking tot de Sluisbuurt – in het kader van de multidisciplinaire module Creative Growth Initiative (CGI) – een presentatie over hun ‘placemaking’-activiteiten: hierbij is de opdracht om tijdelijk invulling te geven aan een nieuwe wijk en de aantrekkelijkheid van die wijk te vergroten. “We hebben gelijk wat lijntjes gelegd tussen CGI en de docenten die de Communicatie Battle organiseren, want zij houden zich met onderwerpen bezig die we aan elkaar kunnen verbinden”, aldus Karel. “En zo moeten we onderwijs en onderzoek ook meer vervlechten.” Bij de workshop borrelden veel mooie ideeën op. “De term ‘kenniskantine’ kwam bijvoorbeeld naar voren als mogelijke wijkfunctie voor het toekomstige Inholland-gebouw.”

Volgen er meer safari’s? “Ja, waarom niet? Ook anderen kunnen een safari organiseren. Verder lijkt het mij goed als wij op korte termijn daadwerkelijk in de buurt gaan zitten om wijkinitiatieven te ontplooien en daar onderzoek naar te doen. Bijvoorbeeld in de vorm van een urban living lab. Er gebeurt al veel vanuit Inholland voor de Sluisbuurt. En het zou zomaar kunnen dat we al in 2020 iets groters met elkaar kunnen starten!”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.