Amsterdam,
28
februari
2024
|
06:00
Europe/Amsterdam

Spetterende opening broedplaats Baggerbeest

Muziek, spoken word, theater, workshops, expo’s en open ateliers op 1 maart

Broedplaats Bagger-Beest-small-1

De vloeren zijn gelegd, de muren geschilderd en meer dan honderd creatieve makers én het Sluislab van Hogeschool Inholland hebben zich gesetteld in het Baggerbeest. Op 1 maart is het daarom de hoogste tijd voor een spetterend openingsfeest van deze nieuwe broedplaats in de Amsterdamse Sluisbuurt op Zeeburgereiland.

Sluislab is een leergemeenschap van Hogeschool Inholland Amsterdam, het werkt al ruim drie jaar in de Sluisbuurt en sinds kort vanuit het Baggerbeest in de Sluisbuurt. Als een van de eerste ‘bewoners’ werkt het lab met studenten, onderzoekers, buurtbewoners, lokale bedrijven en de gemeente Amsterdam aan de opbouw van de buurt. De komende jaren moet een wijk verrijzen met 5500 woningen, bedrijfsruimten, groen, horeca en talloze andere voorzieningen. Bovendien wordt de Sluisbuurt ook de nieuwe locatie van Inholland Amsterdam. In het nieuwe gebouw van de hogeschool komen opleidingen samen vanuit de locaties in Diemen en Amsterdam.

Het Sluislab verbindt onderwijs, onderzoek en praktijk met elkaar door gebruik te maken van experimenterend leren en ontwerpend onderzoeken. Karel Koch is associate lector bij Inholland, de oprichter en ‘lablead' van het Sluislab. Karel: “Het is fantastisch om dat te kunnen doen op een plek waar nog niet alles is ingevuld. Terwijl de wijk groeit, onderzoekt het lab de maatschappelijke vraagstukken die zich daarbij voordoen. Oplossingen worden ontworpen in buurtprojecten die vervolgens ter plekke kunnen worden uitgeprobeerd.

Terwijl de wijk groeit, onderzoekt het lab de maatschappelijke vraagstukken die zich daarbij voordoen.

Mobiel podium

Verbinding
Inholland is één van de ‘founding partners’ van het Baggerbeest. Kim Hagenaar, program manager van het Sluislab: “Dit is voor ons een belangrijke stap. Niet alleen omdat de broedplaats ruimte biedt aan jonge creatieve makers en culturele organisaties, maar vooral omdat de locatie voor verbinding in de buurt zorgt. We zijn hier met elkaar het weefsel van de wijk aan het ontwikkelen. Iedereen zit in dezelfde situatie en iedereen wil er iets van maken. Dat levert een hele fijne energie op.”

Karel: “Sinds we in het Baggerbeest zitten, kunnen we studenten en collega’s zeven dagen in de week een inspirerende werkplek bieden. Een plek waar de ontmoeting met buurtbewoners, kunstenaars en andere organisaties vanzelf ontstaat. De verhuizing naar het nieuwe pand komt steeds dichterbij, het Baggerbeest biedt collega’s de gelegenheid om alvast feeling te krijgen met hun nieuwe werkplek. Als je uit de tram stapt, is het Baggerbeest het eerste wat je tegenkomt. Het is een uitnodigende plek waar inmiddels ook de horeca volop draait en we - samen met de bewoners - werken aan een programma met activiteiten voor de buurt.”

Karel: “Sinds we in het Baggerbeest zitten, kunnen we studenten en collega’s zeven dagen in de week een inspirerende werkplek bieden. Een plek waar de ontmoeting met buurtbewoners, kunstenaars en andere organisaties vanzelf ontstaat.

Sluisbuurt in kaart, marijn van der Eyden

Ontmoeten
Zowel Kim als Karel hopen dat veel studenten en collega’s op 1 maart naar de opening komen. Niet alleen om het Baggerbeest te bewonderen en feeling te krijgen met de buurt, maar vooral om buurtbewoners, interessante makers en de mensen achter het Sluislab te ontmoeten. De officiële opening wordt om 16.00 uur verricht door wethouder Touria Meliani. Aansluitend vindt er een panelgesprek plaats met Bas van Spréw, domeindirecteur Creative Business en vestigingsdirecteur Amsterdam over de rol van creativiteit in de toekomstige stadswijk, nu en straks als het eiland bebouwd is. 

Kijk voor het volledige programma hier. Meer weten over Baggerbeest? Lees verder op baggerbeest.nl