08
maart
2022
|
17:40
Europe/Amsterdam

Update Oekraïne: samenwerkingsverbanden Rusland en Belarus bevroren

‘Onze steun aan onze partners en getroffen studenten blijft onverminderd’

p1

Als reactie op de aanval op Oekraïne hebben hogescholen en universiteiten besloten de samenwerkingsverbanden met Rusland en Belarus te bevriezen, in navolging van de dringende oproep van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ook Hogeschool Inholland geeft hieraan gehoor. Opluchting is er dat studenten uit de getroffen gebieden die in Nederland hun opleiding volgen, mogen blijven.

“Voorop staat dat we hier te maken hebben met een verschrikkelijke situatie waarom niemand heeft gevraagd. Oekraïners leven in grote onzekerheid over de gevolgen van de oorlog voor hun familie en persoonlijke situatie”, zegt Inholland-collegevoorzitter Bart Combee in een reactie. “Ook voor Russische en Wit-Russische studenten is het een ingewikkelde situatie. Wij steunen alle internationale studenten uit de getroffen gebieden die bij ons studeren.”

“In ieder geval zijn we opgelucht dat studenten uit de getroffen gebieden – Oekraïne maar ook Rusland en Wit-Rusland – bij ons mogen blijven studeren,” aldus Combee. “Voor hen en voor ons is dat goed nieuws. Onderzoek en onderwijs bloeien door internationale samenwerking en de open uitwisseling van kennis, inzichten en ideeën."

De komende tijd wordt uitgewerkt wat het besluit om de banden te bevriezen precies betekent voor onze samenwerkingen. Collega’s voor wie dit directe gevolgen heeft, worden geïnformeerd. Met eventuele vragen kun je terecht bij je direct leidinggevende. De samenwerking met Oekraïense onderzoekers en organisaties zal onverminderd doorgaan, voor zover de omstandigheden dat toestaan.

‘Wij steunen iedereen die bij ons studeert’
Bart Combee benadrukt dat we alle internationale studenten uit de getroffen gebieden steunen die bij ons studeren, naast de Oekraïense ook Russische en Wit-Russische. “Iedereen krijgt ondersteuning en hulp waar nodig. Naast de ‘harde’ kant zoals organisatorische en financiële zaken is ook de zachte kant van belang: we realiseren ons ontzettend goed hoe moeilijk de huidige situatie is en we kijken niemand aan op het land waar hij of zij vandaan komt,” aldus Combee. Verder spreekt hij zijn waardering uit voor de initiatieven die collega’s nemen om Oekraïners te helpen.

Aan onze hogeschool studeren 32 studenten met de Oekraïense, Russische en Belarussische nationaliteit. 12 van deze studenten volgen in Alkmaar les in het kader van een uitwisseling. Zij zijn sinds enkele weken in Nederland. De overige studenten volgen een internationaal voltijds bachelorprogramma en zijn in de meeste gevallen al enkele jaren in Nederland.

Alle bij ons bekende studenten met een Oekraïense, Russische of Belarussische nationaliteit hebben inmiddels persoonlijk bericht van het College van Bestuur ontvangen. Ook is er persoonlijk contact met hen geweest.

Russische en Belarussische studenten, docenten en onderzoekers die op dit moment in Nederland zijn, kunnen hier blijven en worden zo goed mogelijk ondersteund.  Zij die bij ons of andere Nederlandse kennisinstellingen een exchange-programma volgen of studeren aan een internationale bachelor, kunnen hun studie/programma afronden.

Financiële ondersteuning
Ook zijn alle decanen geïnformeerd over de mogelijkheden om getroffen studenten te ondersteunen via (onder andere) het noodfonds. Studenten kunnen daarnaar worden verwezen. De groep exchange-studenten in Alkmaar krijgt hulp van het Studentsucces Centrum van Inholland Alkmaar, het decanaat en het International Office. Ook worden de internationale opleidingen bij de domeinen Creative Business en Techniek, Ontwerpen & Informatica via de contactpersoon internationalisering actief geïnformeerd over ondersteuningsmogelijkheden voor getroffen studenten.

Onze hogeschool is verder met andere kennisinstellingen betrokken bij de organisatie van een coördinatiepunt voor het opvangen van Oekraïense studenten, docenten en onderzoekers die hun thuisland zijn ontvlucht. Hiertoe wordt aansluiting gezocht bij bestaande initiatieven zoals de internationale beweging Science for Ukraine. 

Inholland neemt vanzelfsprekend verantwoordelijkheid voor onze studenten.  Van veel collega’s horen we dat ze zelf ook iets willen doen. Als je daar plannen voor hebt, bespreek dat dan met je vestigingsdirecteur en bekijk de mogelijkheden.

Je kunt ook iets  bijdragen aan Giro 555 of het Rode Kruis.

Hou de berichtgeving op Iris in de gaten. We geven een update zodra er meer informatie is.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.