Alkmaar, Haarlem, Delft, Rotterdam,
03
april
2023
|
15:54
Europe/Amsterdam

Van plan naar eigen startup op de markt brengen

'Superuitdagend, superintensief en vooral supergaaf: de minor Innoveren & Ondernemen!'

Een innovatief en duurzaam product verzinnen, ontwerpen en verkopen. Dat deden ruim negentig studenten van negen verschillende opleidingen van Inholland Alkmaar, Haarlem, Delft en Rotterdam tijdens de minor Innoveren & Ondernemen. In multidisciplinaire teams ontwierpen zij een prototype, schreven een ondernemingsplan, zochten aandeelhouders en begonnen een eigen startup om hun innovatie daadwerkelijk op de markt te brengen. “Supergaaf dat we deze kans krijgen aangereikt”, zegt Chris Schulte, student Business Studies in Rotterdam. “In vijf maanden doorloop je het volledige productieproces, leer je wat ondernemen inhoudt en wat jouw sterke en zwakke punten daarin zijn.”

Samen met drie Technische Bedrijfskunde-studenten uit Alkmaar ontwikkelde Chris Civo plantenvoeding, op basis van koffiedik. “Dit project is compleet anders dan al het andere op school. Ook hier schrijf je een adviesplan, alleen voer je het nu direct zelf uit. Dat is ontzettend uitdagend, vallen en opstaan, maar uiteindelijk zet je iets neer waar je echt trots op bent.”

De minor is bedoeld voor alle derde- en vierdejaars hbo-studenten, van binnen én buiten Inholland. Er wordt nauw samengewerkt met diverse bedrijven vanuit Ondernemend Regio Alkmaar, het Inholland Innovatielab en de gemeente Alkmaar.

Voor het ‘echie’
“Dichter dan dit kom je als student niet bij de realiteit van het bedrijfsleven”, vindt Justin van der Leest, eigenaar van Sierhuis Relatiegeschenken. Hij is een van de negentien ondernemer-begeleiders die elk studententeam, naast een BDO-accountant, krijgt toegewezen. “Wat komt er precies kijken bij de productie? Hoe rapporteer je nou echte cijfers? Welk markten kun je allemaal aanboren? Mede dankzij de samenwerking met een professional doen de studenten vaardigheden op waar ze in hun verdere arbeidsleven profijt van hebben. Dit is by far het meest leerzame onderdeel van de hele opleiding.”

Buiten je comfortzone
"Binnen het team ben je productie-, marketing-, verkoop-, financieel of algemeen directeur", vertelt Tim Endel van de opleiding Bouwkunde in Alkmaar. “Daardoor doe je dingen die je niet gewend bent vanuit je studie. Zo moest ik als ceo soms wel tien belletjes op een dag plegen en was ik aanwezig bij het Miljoenenontbijt. Intussen stond onze ‘chef sales’ te pitchen voor professionele bedrijven. Spannend, maar ook supertof om al die nieuwe mensen te ontmoeten.” Hun GripMax, een tool voor het schoonmaken van warmtewisselaars, kreeg zoveel positieve reacties, dat drie van de teamleden na afloop van de minor een doorstart maken.

Multidisciplinair
De groep van Alex Bosch van de opleiding Werktuigbouwkunde in Alkmaar bedacht met de Babybalans een hulpmiddel voor ouders om een voorkeurshouding bij hun baby te voorkomen. “Mijn eigen vakgebied gaat over absolute cijfers, en ik was marketingdirecteur, dus ik moest in het begin ontzettend schakelen. Het duurt sowieso even voor je elkaars taal spreekt, maar uiteindelijk begrijp je die andere manier van denken en leer je van elkaar. Juist die nieuwe dingen zien, de afwisseling en die onderlinge samenwerking waren voor mij de grote toevoeging.”

Empathie voor elkaars positie
“Studenten leren niet alleen een eindproduct maken en financiering ophalen, maar vooral ook met elkaar communiceren”, aldus Rob van Loon. Als businesscoach helpt hij onder meer jongvolwassenen hun ambities om te zetten in een concrete business case. “Heel sterk vind ik de terugkerende peer assessments. Elkaar positief-kritisch leren evalueren is een techniek die je je leven lang bij blijft. En het mes snijdt aan twee kanten: wie zoals ik vanuit het bedrijfsleven als begeleider aan de slag gaat, krijgt enerzijds een waardevol inkijkje in de uitdagingen en problemen van de jonge generatie - wellicht je toekomstige consument. Anderzijds heb je nu de mogelijkheid om samen met de opleiding te kijken hoe het curriculum nog beter kan aansluiten op het huidige werkveld.”

De teams Buddy-Bag, EzTools en Civo plantenvoeding zijn door naar de landelijke finale. Van harte gefeliciteerd allemaal. Geweldig dat deze multidisciplinaire teams het zo ver hebben geschopt! We wensen ze veel succes in de volgende finale.

Annemarie Hoffman, coördinator minor Innoveren & Ondernemen

Als je meer informatie wil over de minor Innoveren & Ondernemen van Inholland Alkmaar kun je contact opnemen met Nol Graas of Annemarie Hoffman. Studenten van een andere hbo-instelling die de minor willen volgen kunnen kijken op de website van Kies Op Maat.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.