Rotterdam,
06
april
2023
|
12:00
Europe/Amsterdam

'We moeten af van egocentrisme'

Inholland onderzoekt: Rotterdamse stadskruidentuin als ecosociaal experiment

In stadskruidentuin Rotterdamse Munt in de wijk Feijenoord groeit en bloeit niet alleen de peterselie en bieslook. Ook kinderen uit de wijk, mensen in de GGZ en de verslavingszorg én mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt komen hier tot wasdom.   

In de stadstuin worden ecologische en sociale doelen gecombineerd. Richard de Brabander, lector Ecosociaal werk: ‘We moeten naar andere vormen van economie, waarbij de mens een bescheidener rol speelt. Minder ikke ikke ikke maar samen het ecosysteem waar we deel van uitmaken centraal stellen.”  

Directeur Erik Sterk ziet die visie terug in zijn stadstuin: “Eerlijk delen is een principe in de natuur en dat is ook het principe van goed samenleven. We gebruiken dat in deze tuin. Zo leren we hier van en met elkaar én van de natuur.”

Het Leer -en innovatienetwerk (LIN) dat Richard samen met Erik bij de Munt heeft opgericht, draagt bij aan deze insteek van het lectoraat en aan een veerkrachtige samenleving. Een bonte verzameling van studenten van allerlei opleidingen, onderzoekers van verschillende lectoraten, lokale ondernemers en buurtbewoners draagt bij aan het vergroenen en verduurzamen van de wijk en helpt een gezonde leefomgeving creëren.

Word jij ook vriend van Rotterdamse Munt?
Groen zorgt voor een levendige stad en een gezonde planeet. Groen draagt bij aan meer verscheidenheid van planten en veerkrachtig waterbeheer. Groen werkt positief voor onze gezondheid, vergroot ons geluksgevoel én zorgt ook voor een superverse en smaakvolle oogst. Doe ook mee en wordt vriend van de Rotterdamse Munt. Met kennis, kunde en financiële steun maak je als vriend meer Groen voor de stad mogelijk.

Inholland onderzoekt

Bij Inholland werken we aan duurzame oplossingen die bijdragen aan een goede kwaliteit van leven, voor nu en later. Met Inholland onderzoekt vertellen we verhalen over hoe we hier vanuit onderzoek aan bijdragen, samen met studenten en werkveldpartners.

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Josephine Lappia
06
April
2023
Mooi filmpje Richard! Het illustreert aan de hand van het voorbeeld van de stadstuin de Rotterdamse Munt gelegen tussen de rijke Kop van Zuid en het kwetsbare oude Feyenoord, hoe ecologische, sociale en economische duurzaamheid en veerkracht hand-in-hand gaan. Dus studenten Groen, Sociaal en Economie verenigt u in dit soort ecosociale praktijken in de stad (Rotterdam en andere plaatsen Inholland ;-).