Alkmaar,
18
augustus
2022
|
08:00
Europe/Amsterdam

Zelf een draai geven aan je studententijd

SAS/SooS en Omnivas bestaan 30 jaar!

Omnivas

Laagdrempelig, toegankelijk en vooral heel gezellig. Dat is wat de voorzitters van de Algemene Studentenvereniging Omnivas en Stichting Alkmaarse Studentensociëteit (SAS) willen uitdragen. Beide organisaties vieren dit jaar hun 30-jarig jubileum. “Bij ons geen ontgroening, alles mag niets moet en íedereen is welkom ongeacht wat of wie je bent.” 

“We zijn supertrots op onze vereniging en onze eigen studentenkroeg”, zegt Jeffrey Oostenrijk, voorzitter van SAS en derdejaarsstudent Social Work bij Inholland Alkmaar. “Vroeger zaten we in de Breedstraat midden in Alkmaar, binnenkort hopelijk op een mooie plek centraal op de nieuwe campus.” 

Lustrumfeest 2022

Verbondenheid  
Fysiek ontmoetingspunt is ‘De SooS’, gehuisvest in het gebouw van Hogeschool Inholland Alkmaar. Daar worden met grote regelmaat toffe evenementen voor studenten gehouden: St. Patrick’s Day, Halloween of dispuutsactiviteiten om nieuwe leden aan te trekken. Omnivas is de vereniging voor de studenten, het SAS beheert De SooS en samen organiseren ze evenementen. In totaal zijn er ongeveer 450 leden, onder wie ook een groot aantal oud-studenten.  

Alle activiteiten zijn erop gericht om studenten zich thuis te laten voelen. “Je mag hier gezien worden, kunt jezelf zijn en je leert snel veel verschillende mensen kennen”, aldus Nienke Nooij, voorzitter van Omnivas en eerstejaarsstudent Business Studies. “Doordat we een algemene studentenvereniging zijn en geen studievereniging, ontmoet je hier medestudenten van alle opleidingen van Inholland: Social Work, Technische Bedrijfskunde, Business Studies, Verpleegkunde, Civiele Techniek, noem maar op. Bovendien is De SooS toegankelijk voor iedereen van de hogeschool, ook als je geen lid bent. Het gaat hier echt om het sociale aspect, om verbinding.” 

Lustrumfeest 22

Gave dingen neerzetten 
Jeffrey: “We versterken elkaar, zetten samen enorm gave dingen neer. Zoals onze knaller van een jubileumfeest begin juli in de binnentuin van Inholland Alkmaar, met foodtrucks, een dj en een complete festival-vibe. Vroeger probeerde men vanuit de vereniging ook allerlei wereldrecords te vestigen: het grootste twisterdoek of met z’n allen skippyballen over de Afsluitdijk. En onze introductieweken zijn nog altijd legendarisch: met 200 studenten dwars door Alkmaar – dan vergroot je in één klap flink je sociale netwerk. Ik raad iedereen aan: doe lekker een biertje met ons en laat je inspireren, want je bent jong en zit midden in je levensontwikkeling."

Je maakt vrienden die misschien wel een leven lang meegaan, dus kom langs en geef samen een draai aan je studententijd!

Jeffrey Oostenrijk, voorzitter SAS en derdejaarsstudent Social Work Inholland Alkmaar.
Nienke (met de omnivastrui aan) in gesprek met buddy's SSC en BIMTI

Samenwerkingen
Naast verbinding tussen studenten zijn SAS en Omnivas uit op nauwe(re) samenwerking met de verschillende afdelingen binnen de hogeschool. Denk aan het Studentsucces Centrum of de afzonderlijke studieverenigingen Business IT & Management/Technische Informatica (BIMTI), Technische Bedrijfskunde (TBK) en Business Finance & Law (BFL). Jeffrey: “Waarom in plaats van aparte eilandjes niet samen één grote sociale familie vormen die met elkaar dingen wil ondernemen? Op dit moment is er veel gaande op de locatie: er komt straks een te gekke campus met een geweldige binnentuin en daarin willen wij met de soos heel graag een centrale plek innemen. Waar studenten naartoe komen wanneer ze zin hebben in een spelletje, een drankje of gezelschap. Maar vooral ook als ze met persoonlijke of studievraagstukken zitten. Laagdrempeliger gebruik maken van elkaars kennis en ervaring bestaat bijna niet.” 

Grow together BBQ

Student als partner 
Richard Oerlemans, directeur van Inholland Alkmaar en Domein Techniek, Ontwerpen en Informatica (TOI), is blij met het verenigingsleven rondom SAS/Omnivas. “Die sociale cohesie is cruciaal. Vanuit school hebben wij veel aandacht voor studieloopbaanbegeleiding en coaching, maar die interactie met medestudenten is vele malen belangrijker voor het je thuis voelen en het je mens voelen. Wij denken mee en faciliteren zo veel mogelijk, omdat we onze studenten de ruimte willen bieden om zich te ontplooien en te ontwikkelen.” 

Studenten voelen zich duidelijk uitgenodigd om actief te worden, vervolgt hij. Zowel binnen de vereniging in disputen of bestuursfuncties, als daarbuiten. “Ze worden bijvoorbeeld promo-student, studentbuddy of nemen zitting in de studentadviesraad voor de nieuwe campusontwikkeling. We willen graag een sticky campus, waar het aantrekkelijk is voor bezoekers, medewerkers, maar bovenal voor studenten om te verblijven. Wil je nu die studenten als startpunt voor je ideeën neerzetten, dan moet je niet vóór hen nadenken, maar mét hen en door hen. Daarvoor is een inclusieve cultuur nodig, waarbij wij hen niet alleen zien als mensen die in de klas zitten en tentamens maken, maar echt als medevormgevers van de schoolgemeenschap. En dat vraagt om een actief, vrij en rijk verenigingsleven.” 

Intro 2019

Introductieweek van 22 tot en met 25 augustus
De introductieweek vindt dit jaar plaats op maandag 22 augustus t/m donderdag 25 augustus. Het thema van dit jaar is “all around the world”, de aankomende eerstejaars studenten verkleden zich o.a. als Mexicanen, Japanners en Boeren. Van slapen in een legertent, tot aan een vossenjacht door de mooie stad van Alkmaar, van karaoke tot de dispuutspelen in onze vernieuwde binnentuin, de InAlkmaarIntro 2022 heeft het allemaal.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.