Health & Food

Eiwitrijke yoghurt, goed voor ons én voor de aarde.

Gezonde yoghurt van veldbonen

Plantaardige yoghurt gemaakt van eiwitrijke veldbonen. Gezond voor zowel onszelf als voor de aarde. De veldboon is namelijk een duurzaam gewas dat lokaal in Nederland geteeld kan worden. Deze boon bevat tot ongeveer 30 procent aan eiwit. Dat maakt het een perfect ingrediënt voor krachtige en voedzame voedingsmiddelen. Daar is de veldbonenyoghurt een goed voorbeeld van.

Het lectoraat Health & Food van Hogeschool Inholland doet onderzoek naar de toepassingen van de veldboon. Gezien het duurzame en voedzame karakter biedt het vele kansen voor een eiwittransitie, waarbij we dierlijk eiwit op een milieubewuste manier kunnen vervangen door plantaardig eiwit.

Onderzoek naar de mogelijkheden met veldbonen

Onderzoeksproject Bean me up!

Vanuit het onderzoeksproject Bean me up! zoeken we naar de beste (proces)technologie en toepassingsmogelijkheden voor de veldboonketen. De veldboon is een interessant gewas, omdat het zeer eiwitrijk is. Daarmee is het niet alleen een goede vervanger voor dierlijke eiwitbronnen in de huidige eiwittransitie naar plantaardig eten, maar draagt het ook bij aan de verduurzaming van landbouw. De veldboon kan namelijk duurzaam, lokaal en biologisch geteeld worden. Kortom: een perfecte vervanger voor importsoja.

Meer weten over dit project?

De yoghurt op de kaart

Los van de uitdagingen in de juiste manier van verbouwen, financiering en techniek, is het ook nodig om met een goede keten aan partners voor lekkere eindproducten te zorgen. De ongewenste bijsmaak van de veldboon zorgt ervoor dat dit soms lastig is.

Food Commerce and Technology-studenten Joppe van Baar en Sam Hanou gingen de uitdaging aan om de off-taste van de veldboon te neutraliseren. Via een fermentatieproces ontwikkelden ze yoghurt van veldbonen, zónder de bijsmaak. “Heel knap hoe de studenten hebben gespeeld met veldbonenmelk en enzymen om de suikers vrij te spelen die nodig zijn voor fermentatie tot yoghurt,” aldus Health & Food-lector Feike van der Leij. Ze sleepten er bovendien de juryprijs op het FICA Winter Event mee binnen!

Podcast over de veldboon

Gezonde keuzes maken voor mens én planeet is tegenwoordig uiterst complex. Gelukkig vormt de veldboon daar een oplossing voor. Lector Feike vertelt in deze podcast van Onderzoekers over de Toekomst over de veldboon als eiwitrijk, duurzaam alternatief voor importsoja. De transitie van dierlijk eiwit naar plantaardig eiwit is essentieel, stelt Feike. "We hoeven heus niet allemaal vegetariër te worden. Maar we hebben op deze manier te weinig aardes om iedereen te voeden."

Luister mee

De veelzijdigheid van de veldboon

Onderzoek naar andere duurzame toepassingen 

Muffin van veldbonen tegen ondervoeding

Vanuit PLINT Ondervoeding, wat staat voor Preventief Leer- en InnovatieNetwerk Tegen Ondervoeding, zoeken we naar middelen om thuiswonende ouderen met risico op ondervoeding te helpen. Dit doen we door op verschillende manieren aandacht te besteden aan de preventie van ondervoeding. Bijvoorbeeld door te werken aan de bewustwording rondom ondervoeding onder zorgprofessionals, ouderen en hun netwerk. En door te werken aan innovatieve product- en conceptontwikkeling van voedingsproducten.

We ontwikkelden hiervoor onder andere een smakelijke muffin van veldbonen. Door het voedzame karakter van deze muffin, maar vooral ook omdat het past bij de smaak en beleving van ouderen, is deze uitermate geschikt voor hen. Hiermee kunnen zorgprofessionals en mantelzorgers een nieuwe optie bieden in de ouderenzorg om ondervoeding tegen te gaan. 

Meer weten over dit project?

Plantaardig ijs van veldbonen

Veldbonen komen niet alleen van pas als ingrediënt voor yoghurt en muffins, maar ook voor plantaardig ijs. Vanuit het platform Boer & Business in Balans maakte provincie Noord-Holland deze video over de eiwittransitie. Hoe wordt een veldboon een ijsje? 

Samenwerkingspartners

Wil je samenwerken of heb je vragen?

Wil je meer weten over de gezonde yoghurt of een van de onderzoeksprojecten? Of wil je samenwerken? Neem dan contact op met Feike van der Leij.

Stuur een mail