Onzichtbare generatie

Lectoraat
Diversiteitsvraagstukken
Duur
december 2020 t/m december 2023
Locatie
Diemen
Contact
Machteld de Jong

Het doel van Onzichtbare generatie

Dit project geeft inzicht in de redenen waarom hoogopgeleide vrouwen van de arbeidsmarkt verdwijnen of minder snel doorgroeien naar hogere posities dan mannen. Dit ondanks het feit dat ze hoger zijn opgeleid. Inzicht krijgen in deze facetten helpt onderwijsinstellingen vrouwen hun talenten in te zetten en ambities waar te maken.

Hoe pakt Inholland dit aan?

In een periode van drie jaar zullen 40 vrouwen gevolgd worden naar hun ervaringen en belevingen op de Nederlandse arbeidsmarkt. Het gaat er om om hun ervaringen en belevingen op de stageplek als op het werk na hun afstuderen.

Wat is het belang voor het onderwijs?

Het gegeven dat vrouwen minder vaak doorstromen naar topposities en vaker van de arbeidsmarkt verdwijnen, geeft aan dat er een lacune is tussen verwachtingen en daadwerkelijke ervaringen van deze vrouwen als ze eenmaal aan het werk zijn. Deze lacune kan via onderwijs worden opgevuld.

Hoe wordt het werkveld betrokken? 

Veel van deze vrouwen zijn al werkzaam binnen het werkveld dus van binnenuit kan kennis van en over het werkveld worden verzameld. Daarnaast worden inspiratiesessies georganiseerd zodat kennis en ervaringen over de vrouwen, en daarmee het werkveld, verspreid worden.

Wat zijn de (verwachte) resultaten?

  • Een actieve gemeenschap van deze vrouwen;
  • Een boek over de ervaringen en belevingen van deze vrouwen;
  • Een aantal artikelen in Trouw;
  • Een training voor docenten en het werkveld op basis van de uitkomsten van het onderzoek.

'Ik had een heel goede baan, maar toen ik zwanger werd en mijn man een carrière-aanbod kreeg die hij alleen maar fulltime kon doen, zakte ik automatisch een stap terug. Achteraf dacht ik wel, dat is toch wel gek, dat ik dat zo snel heb besloten?'

  

Anoniem, hoofd HR van een overheidsinstelling

Samenwerkingspartners

In dit project werkte Hogeschool Inholland samen met Henk Steenhuis (schrijver/journalist Trouw) en Eva Klooster (zelfstandig onderzoeker).

Werk samen met Machteld

Kom in contact en stel je vragen

Telefoon
0621115381