SmartCulTour

Lectoraat
New Urban Tourism
Duur
februari 2021 t/m juni 2023
Locatie
Rotterdam
Contact
Iris Kerst

Het doel van SmartCulTour

Het Urban Leisure & Tourism Lab Rotterdam is een van de zes living labs die deelneemt aan het Europese project SmartCulTour, dat door de Europese Commissie wordt gefinancierd in het kader van het H2020-programma. Het doel van de living labs is het aanmoedigen van netwerken tussen belanghebbenden uit het toeristische werkveld om zo tot goede praktijken en innovatieve oplossingen voor duurzaam cultureel toerisme te komen, die tegelijkertijd ook kunnen worden uitgewisseld met andere Europese regio’s. Naast Rotterdam zijn labs uit de volgende steden of gebieden aangesloten:  Scheldeland (Vlaanderen-België), Utsjoki (Lapland-Finland), Huesca (Spanje), Split (Kroatië) en Vicenza (Italië). 

English? Read more here

Hoe pakt Inholland dit onderzoek aan?

Het Urban Leisure & Tourism Lab Rotterdam van Inholland heeft de aanbestedingsopdracht van Breda University of Applied Sciences (BUas) gewonnen. In samenwerking met BUas en citymarketingorganisatie Rotterdam Partners doet het lab onderzoek naar de ontwikkeling van cultureel toerisme in Rotterdam. Aan de hand van (online) workshop met diverse Rotterdamse stakeholders zal de komende maanden onderzoek worden gedaan in welke Rotterdamse wijk op een duurzame manier cultureel toerisme verder kan worden ontwikkeld. Met behulp van onder andere service-design interventies, art-bases methodieken en serious gaming gaan we op zoek naar manieren en middelen om cultureel toerisme te laten bijdragen aan de kwaliteit en kernwaarden van Rotterdam als stad.

Hoe wordt het werkveld betrokken?

We werken op internationaal niveau samen met UNESCO en de organisaties die betrokken zijn bij de andere living labs. Op nationaal niveau werken we nauw samen met onderzoekers van BUas. Tot slot werken we op lokaal niveau samen met partijen die verbonden zijn aan het Urban Leisure & Tourism Lab Rotterdam. Denk bijvoorbeeld aan Gemeente Rotterdam, Theater Zuidplein en Rotterdam Festivals. Uiteraard zullen zodra er een specifieke wijk is gekozen ook lokale bewoners en ondernemers worden betrokken.

Wat is het belang voor het onderwijs?

Het belang is meerledig. Opgedane inzichten en vraagstukken stromen terug het onderwijs via onderwijsprogramma’s zoals domeinbreed keuzeonderwijs en minoren. Daarnaast stromen de inzichten terug in het Urban Leisure & Tourism Lab Rotterdam, waar veel wordt geleerd van concrete interventies.

Wat zijn de (verwachte) resultaten?

Aan het eind van het project leveren we Europese en lokale beleidsmakers beleidstools en voorbeelden van culturele interventies op die (bewezen) effect sorteren.

Kijk ook eens op de website van SmartCulTour

“Met behulp van onder andere service-design interventies, art-based methodieken en serious gaming gaan we op zoek naar manieren en middelen om cultureel toerisme te laten bijdragen aan de kwaliteit en kernwaarden van Rotterdam als stad.”

  

Iris Kerst, kwartiermaker en onderzoeker New Urban Tourism

De onderzoekers van SmartCulTour:

Hogeschool Inholland werkt onder andere samen met:

Nieuws vanuit SmartCulTour: