
The Trip is ontstaan vanuit de ambitie van het lectoraat Authentic Leadership om tools te ontwikkelen die studenten verleiden tot nadenken over hun persoonlijke ontwikkeling. Bij het testen van het eerste prototype van The Trip kwam naar voren dat de aantrekkelijkheid van de leeromgeving een doorslaggevende factor is als het gaat om betrokkenheid van studenten bij het onderwijstraject.
Met The Trip beoogden we een aantrekkelijke leeromgeving te creëren die als rode draad zal fungeren in een onderwijsprogramma gericht op persoonlijke ontwikkeling. In eerste instantie werd deze geïmplementeerd in het eerste leerjaar van de opleiding Leisure & Events Management. Op den duur is het doel om deze game ook te implementeren in andere opleidingen.
Het verrijken van de leeromgeving, structuur bieden aan persoonlijke ontwikkeltrajecten en ondersteunen van docenten in het verschaffen van kwalitatief goede begeleiding aan studenten zijn enkele van de doelen die we beoogden met het traject.
De naam ‘The Trip’ is een metafoor voor de ontwikkelreis die studenten doormaken in hun studie en het vertegenwoordigt de verhaallijn in de game: de student maakt hierbij een trip.
The Trip is opgebouwd vanuit tien verhalen, waarbij de student steeds met nieuwe uitdagingen geconfronteerd wordt. Om verder te kunnen komen in de game, moet de student bepaalde acties uitvoeren in de game. Deze acties zetten vervolgens aan tot reflectie op persoonlijke en professionele ontwikkeling.
Het einddoel van het doorlopen van The Trip is dat de student meer inzicht krijgt in zichzelf door actief bezig te zijn met persoonlijke en professionele ontwikkeling, en van daaruit relevante leerdoelen voor de eigen ontwikkeling kan opstellen. Ook het besef van mogelijke belemmeringen in het werken aan de doelen maakt onderdeel uit van het programma, waardoor de student eindigt met een haalbaar plan om stappen te zetten in de persoonlijke en professionele ontwikkeling.
Uit verschillende interviews met en een enquête onder studenten is gebleken dat zij de nieuwe vorm erg waarderen. De affiniteit met persoonlijke en professionele ontwikkeling onder studenten verschilt nog steeds aanzienlijk, maar de drempel om ermee aan de slag te gaan wordt volgens studenten door deze leeromgeving aanzienlijk verlaagd.
"Ik vind The Trip echt een hele leuke toevoeging aan mijn studie. Ongeacht of je al veel over jezelf weet, leer je heel veel over jezelf bij. Ook krijg je de ruimte om even na te denken over wie je bent en hoe je zo bent geworden. Dat vind ik erg waardevol."
In samenwerking met gameontwikkelaar en partner IJsfontein creëerden we een aantrekkelijke, hybride leeromgeving voor studenten. Daarin werkten zij spelenderwijs aan het ontwikkelen van zelfinzicht, om van daaruit leerdoelen te formuleren die passen bij hoe zij zijn als persoon en professional.
Studenten en docenten ondersteunden dit proces, waarin we iteratief toewerkten naar de ontwikkeling van een game. In de tussentijd testten we het onderwijsprogramma binnen de opleiding Leisure & Events Management. Dit betreft fysieke trainingen die gegeven werden ter verdieping van de thema's die binnen The Trip de revue passeren. Daarnaast probeerden we met individuele gesprekken en intervisie een zo persoonlijk mogelijk traject te creëren voor de studenten.
Vanaf september 2024 implementeerden we de 1.0-versie van de game in het bestaande onderwijs van Leisure & Events Management in de leerlijn Professionele Ontwikkeling. Dit is een vierjarig programma waarin de student op persoonlijk en professioneel vlak voorbereid wordt op het werken in het werkveld. Dit betekent dat ongeveer 200 studenten daadwerkelijk aan de slag zijn gegaan met het spelen van de game.
Dit onderzoeksproject droeg bij aan de ontwikkeling van een aantrekkelijke leeromgeving voor studenten. Daarin creëerden we ruimte voor zelfreflectie en zelfontwikkeling. Dit droeg bij aan de persoonlijke en professionele ontwikkeling van studenten. Ook zorgden we met dit project voor het duurzaam onderbrengen van inzichten vanuit de gamedidactiek in het onderwijs.
Game-ontwikkelaar IJsfontein was betrokken voor de technische vormgeving en gamedidactiek, passend bij de ontwikkeling van de game. Studenten die geïnteresseerd zijn in gaming werden actief betrokken bij de ontwikkeling van de game. We nodigden studenten uit om deel te nemen aan brainstormsessies en ontwikkelactiviteiten, en we haalden meermaals feedback op via vragenlijsten.