Accountancy voltijd

Jij begrijpt dat juiste cijfers essentieel zijn voor een organisatie om te kunnen groeien en om mee te bewegen met de tijd.

Hbo Accountancy

Voor wie

Jij houdt ervan als het cijfermatig klopt. En je begrijpt dat juiste cijfers essentieel zijn voor een organisatie om te kunnen groeien en om mee te bewegen met de tijd. Je bent dienstbaar ingesteld, en je weet ook je stempel te drukken. Je bent perfectionistisch, analytisch, hebt affiniteit met cijfers en je maakt graag inzichtelijk wat voor anderen ingewikkeld is. Je bent gedisciplineerd, nauwkeurig, communicatief en positief ingesteld. Je ziet kansen en gaat ver om die te benutten. Je bent een doorzetter, je durft vragen te stellen en je stelt graag hoge eisen aan jezelf. Je bent een teamspeler, maar kunt individueel ook excelleren.

Studieprogramma Accountancy

De vierjarige opleiding Accountancy combineert de praktijk met theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet.

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

Het werkveld van Accountancy vraagt om een brede oriëntatie. Het eerste studiejaar volg je daarom samen met studenten van de opleiding Business Studies en de opleiding Finance & Control. Dit jaar krijg je te maken met alle aspecten van business en business administration. Vanaf het tweede studiejaar duik je echt de accountancy in. Een collegejaar is opgedeeld in vier onderwijsperioden van negen à tien weken met colleges en toetsen. In het derde studiejaar begin je met de specialisatie van de opleiding Accountancy en loop je een half jaar stage. Het vierde studiejaar doe je een landelijk accountancy-examen, werk je met medestudenten aan een afstudeerproject en ga je een scriptie schrijven.

Studievormen
In het opleidingstraject krijg je onder meer:

  • Hoor- en werkcolleges
  • Cursussen en trainingen
  • Groepsopdrachten
  • Gastcolleges
  • Werkveldbezoeken en internationale excursies
  • Stage van 20 weken (in binnen- of buitenland)

Twijfel je nog?
Binnen Inholland is een aantal verwante studis, dat misschien ook of beter bij je past:

Jaar 1 - Propedeuse

Eerste jaar

Het eerste opleidingsjaar heeft een algemeen karakter en is gericht op de praktijk. Je oriënteert je op het beroepenveld waarin je later werkzaam bent. Samen met je medestudenten werk je aan uiteenlopende projecten en praktijksituaties waarin je een bedrijfsprobleem oplost. Je schrijft bijvoorbeeld een financieel plan of brengt een organisatieadvies uit. Daarnaast verdiep je je in de theoretische kant van het vak en krijg je vaardigheidstrainingen, zoals rapporteren, onderhandelen en analyseren.

Vakken

Audit & Assurance (controleleer)
Internal Control & Accounting Information Systems
Financial Accounting (externe verslaggeving)
Algemene economie Bedrijfsadministratie
(Belasting)recht
Engels
Gedrag, ethiek & besluitvorming
Financiëring
Strategie, leiderschap & organisatie
Statistiek

Jaar 2 - Verdiepen

Tweede jaar

In het tweede jaar ga je dieper in op de stof uit het eerste jaar. De praktijk komt nog meer tot leven door bedrijfsbezoeken aan accountantskantoren. Je leert werken met het ERP-systeem Dynamics. Met dat informatiesysteem kun je verschillende processen (bijvoorbeeld in- en verkoop) van een bedrijf bewaken. Ook train je een aantal sociale en communicatieve vaardigheden die je later nodig hebt, zoals vergaderen, conflicthantering en presentatietechnieken. Ten slotte bereid je je dit jaar voor op de stage in het derde jaar.

Vakken

Audit & Assurance (controleleer)
Internal Control & Accounting Information Systems
Financial Accounting (externe verslaggeving)
Algemene economie Bedrijfsadministratie
(Belasting)recht
Engels
Gedrag, ethiek & besluitvorming
Financiëring
Strategie, leiderschap & organisatie
Statistiek

Jaar 3 - Stage

Derde jaar

In het derde jaar loop je gedurende een halfjaar vier dagen in de week stage (de vrijdagen heb je les op school). Want leren door te doen, daar leer je het snelste van. Je formuleert je stageopdracht in overleg met je stagebedrijf. Daar begeleidt een bedrijfsmentor je, vanuit de opleiding krijg je ondersteuning van je stagedocent. Binnen je stage pas je verworven kennis en vaardigheden toe en ontwikkel je een beroepshouding waar je je verdere werkende leven profijt van hebt.

Jij bepaalt
Waar je jouw werkervaring opdoet, bepaal je zelf, al is het wel de bedoeling dat je bij een van de accountantskantoren je stage volbrengt. Dat kan een zogenoemd big four-kantoor zijn (KPMG, EY, Deloitte of PWC) of juist een wat kleinere organisatie (Mazars, RSM, Flynth, etc.). In je portfolio leg je de bereikte resultaten vast en doe je verslag van je professionalisering. Je kunt denken aan de volgende stage-activiteiten:

  • Het samenstellen van een jaarrekening van kleine of middelgrote ondernemingen.
  • Het controleren van bepaalde posten in de jaarrekening, zoals de kas, de debiteuren, de voorraden, etc.
  • Het maken van een belastingaangifte voor een klant.

Jaar 4 - Afstuderen

Vierde jaar

In het vierde jaar volgt een verdere verdieping, geheel in lijn met de richtlijnen van de landelijke Commissie Eindtermen Accountancy. In januari doe je een verplicht landelijk examen. Met deze toets sluit je het theoretische deel van de kernvakken van je accountancy-opleiding af. In het vierde jaar doe je ook een afstudeeronderzoek bij een organisatie en je rapporteert daarover in een scriptie.

Bachelor of Science
Als je de opleiding Accountancy met succes hebt afgerond, mag je jezelf Bachelor of Science noemen! Het diploma geeft je toegang tot vervolgopleidingen tot registeraccountant (RA) of accountant-administratieconsulent (AA). Die heb je nodig om jezelf ook echt Accountant te mogen noemen.

Docenten aan het woord

Online Open Dag 4 april

Meld je aan

Lees meer

Download de brochure

 

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Accountancy

Studiebegeleiding

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw mentorgroep en door middel van groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen, adviseert een studentendecaan je graag. In het eerste halfjaar ondersteunen ook tweedejaarsstudenten jou.

   

Studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland verruimt je blik, vergroot je kennis en biedt je een ervaring waar je je leven lang profijt van hebt. Via Hogeschool Inholland kun je een deel van je studie volgen bij zusterinstellingen in bijna alle Europese landen. Je kunt zelfs terecht in Mexico, Argentinië, Brazilië, Australië en de Verenigde Staten. Je staat er in zo'n avontuur natuurlijk niet alleen voor: vanuit Hogeschool Inholland krijg je uitgebreide begeleiding. Je behaalde studiepunten tellen mee als je terugkomt in Nederland. En je ervaringen? Die pakt niemand je meer af.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!