Accountancy voltijd

In jou schuilt een standvastige financial met een sterk ontwikkeld geweten.

Accountancy de opleiding - voltijd

Voor wie

Je bent heel nauwkeurig als het om cijfers gaat. Je vindt het leuk om financiële informatie te doorgronden en je bent geïnteresseerd in financiële trends en vraagstukken. Daarvoor heb je een goed analytisch vermogen en houd je het overzicht. Je bent kritisch, stelt vragen, je stapt gemakkelijk op andere mensen af en werkt graag samen. Je bent bovendien een doorzetter, je werkt door waar anderen stoppen. Een kwaliteit die bij een pittige opleiding als Accountancy meteen al goed van pas komt. In jou schuilt een standvastige financial met een sterk ontwikkeld geweten.

Studieprogramma Accountancy opleiding

Accountancy is een vierjarige opleiding met een heel breed programma in het eerste jaar. Alle aspecten van het bedrijfsleven komen langs. Een ideale oriëntatie op het werkveld en op jouw wensen en talenten.

Studieopbouw

Studieopbouw Accountancy in het kort

Als accountant moet je straks veel weten over verschillende onderwerpen. Daar bereiden we je goed op voor. Zo studeer je in het eerste jaar samen met studenten van Business Studies en Finance & Control. Naast financiële vakken krijg je ook een kijkje in de keuken van HRM, logistiek, marketing, logistiek en internationale economie. Vind je dat boeiender? Dan kun je zonder vertraging gemakkelijk switchen naar Business Studies.

Trekt de financiële kant van het bedrijfsleven jou vooral? Ga vanaf het tweede jaar dan gewoon door met het gecombineerde programma van de opleidingen Accountancy en Finance & Control.

Pas in het derde jaar specialiseer je je binnen een van deze opleidingen als accountant óf controler. Ook loop je dan een half jaar stage.

Het vierde jaar doe je een landelijk accountancy-examen. Daarna werk je samen aan een afstudeerproject en schrijf je je scriptie over een onderwerp dat je interesseert.

Vanaf het eerste jaar is de praktijk volop aanwezig. Veel docenten komen uit het bedrijfsleven en dragen beeldende, actuele cases aan. Praktijkervaring die je zelf ook al snel opdoet als je aansprekende opdrachten doet voor echte opdrachtgevers en door stages in binnen- of buitenland. Je krijgt een pittige dosis theorie en ontwikkelt skills die jou leren samenwerken, communiceren, presenteren, onderzoeken. Dat complete pakket maakt jou tot een allround financieel professional.

Studievormen
Tijdens de opleiding Accountancy krijg je onder meer:

  • Hoor- en werkcolleges
  • Cursussen en trainingen
  • Groepsopdrachten
  • Gastcolleges
  • Werkveldbezoeken
  • Stage

Twijfel je nog?
Je kunt bij ons ook andere opleidingen volgen die lijken op de opleiding Accountancy. Kijk ook eens bij:

Jaar 1 - Propedeuse

Eerste jaar

In het eerste jaar van de opleiding Accountancy leer je veel basiskennis en doe je ervaring op in de praktijk. Je volgt een gemeenschappelijk programma met de opleidingen Business Studies en Finance & Control. Je kijkt rond in het beroepenveld waarin je later werkzaam bent. Samen met je medestudenten werk je aan allerlei projecten en praktijksituaties. Jullie lossen mogelijke bedrijfsproblemen op. Je schrijft bijvoorbeeld een financieel plan of brengt een organisatieadvies uit. Meteen al in je eerste jaar! Daarnaast verdiep je je in de theoretische kant van het vak. Ook krijg je vaardigheidstrainingen, zoals rapporteren, onderhandelen en analyseren.

Vakken

Financial Accounting (externe verslaggeving)
Algemene economie Bedrijfsadministratie
Recht
EngelsFinanciering
StatistiekMarketingHRMLogistiek

Jaar 2 - Verdiepen

Tweede jaar

In het tweede jaar volg je een gemeenschappelijk programma met de opleiding Finance & Control. Je merkt dat de lat een stuk omhooggaat en dat je veel meer financiële kennis gaat opdoen. Je gaat op bezoek bij accountantskantoren. Je leert werken met het ERP-systeem Dynamics. Met dat informatiesysteem kun je verschillende processen (bijvoorbeeld in- en verkoop) van een bedrijf bewaken. Ook train je je sociale en communicatieve vaardigheden die je later nodig hebt. Denk daarbij aan vergaderen, conflicthantering en presentatietechnieken. Ten slotte bereid je je voor op je stage in het derde jaar.

Vakken

Audit & Assurance (controleleer)
Internal Control & Accounting Information Systems
Financial Accounting (externe verslaggeving)
Algemene economie Bedrijfsadministratie
(Belasting)recht
Engels
Gedrag, ethiek & besluitvorming
Financiëring
Strategie, leiderschap & organisatie
Statistiek

Jaar 3 - Stage

Derde jaar

Ben jij klaar voor de praktijk? In je derde jaar richt je je puur op Accountancy. Je loopt een half jaar lang, vier dagen in de week, stage. Want leren door te doen, daar leer je het snelste van. Op de vrijdagen heb je nog wel les op school. Je ontwerpt je stageopdracht in overleg met je stagebedrijf. Daar begeleidt een bedrijfsmentor je. En bij Inholland ondersteunt je stagedocent je. Binnen je stage pas je je nieuwe kennis en vaardigheden toe. Daar heb je straks veel aan in je werkende leven.

Jij bepaalt
Waar je jouw werkervaring opdoet, bepaal je zelf. Je kiest een accountantskantoor dat bij je past. Dat kan een 'Big Four-kantoor' zijn (KPMG, EY, Deloitte of PWC) of juist een wat kleinere organisatie (zoals Mazars, RSM of Flynth). Eén ding staat vast: jij gaat voor het beste resultaat van je stageproject. Dat leg je vast in je portfolio. Je kunt denken aan de volgende stage-activiteiten:

  • het samenstellen van een jaarrekening van kleine of middelgrote ondernemingen;
  • het controleren van bepaalde posten in de jaarrekening, zoals de kas, de debiteuren en de voorraden;
  • het doen van een belastingaangifte voor een klant.

Naar het buitenland?
Je kunt je stage of je afstuderen ook in het buitenland doen. In een exchangeprogramma kun je een deel van het lesprogramma volgen bij een buitenlandse partnerinstellingen.

Jaar 4 - Afstuderen

Vierde jaar

In het vierde jaar van de opleiding verdiep je je verder in de leerstof. Samen zorgen we ervoor dat jij voorbereid bent op je landelijke accountancy-examen in januari. Daarbij volgen we de richtlijnen van de landelijke Commissie Eindtermen Accountancy. Met deze toets sluit je het theoretische deel van de opleiding Accountancy af. In je vierde jaar doe je ook een afstudeeronderzoek bij een organisatie. Het onderwerp? Dat bepaal je zelf! Je schrijft daarover ook je scriptie.
 
Bachelor of Science
Als je de opleiding Accountancy met succes hebt afgerond, mag je jezelf Bachelor of Science noemen! Het diploma geeft je toegang tot vervolgopleidingen tot registeraccountant (RA) of accountant-administratieconsulent (AA). Zo’n vervolgopleiding heb je nodig om jezelf ook echt accountant te mogen noemen.

Leren = durven
Kies voor de vrijheid om je eigen pad te volgen. Ervaar waar jouw kracht ligt. Probeer nieuwe dingen uit, leer samenwerken met andere studenten en ontwikkel nieuwe skills. Maar bovenal: durf te falen. Juist dat is leerzaam en daarom studeer je. Ben jij een doorzetter? Ga dan de uitdaging aan en krijg de pittige theorie eronder. Zo kom je zeker bovendrijven en kun je als trotse financial terugkijken op een prachtige start bij Inholland.

Kom 6 april naar de Open Dag

Meld je aan!

Leuke opleiding?

Op de hoogte blijven?

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Accountancy

Studiebegeleiding

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw mentorgroep en door middel van groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen, adviseert een studentendecaan je graag. In het eerste halfjaar ondersteunen ook tweedejaarsstudenten jou.

   

Studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland verruimt je blik, vergroot je kennis en biedt je een ervaring waar je je leven lang profijt van hebt. Via Hogeschool Inholland kun je een deel van je studie volgen bij zusterinstellingen in bijna alle Europese landen. Je kunt zelfs terecht in Mexico, Argentinië, Brazilië, Australië en de Verenigde Staten. Je staat er in zo'n avontuur natuurlijk niet alleen voor: vanuit Hogeschool Inholland krijg je uitgebreide begeleiding. Je behaalde studiepunten tellen mee als je terugkomt in Nederland. En je ervaringen? Die pakt niemand je meer af.

Lijkt dit je een leuke opleiding?

We houden je graag op de hoogte van de opleiding Accountancy voltijd. Zo kun je ontdekken of de opleiding bij jou past en helpen we je bij je studiekeuze. Laat je e-mailadres achter en wij doen de rest.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228