Accountancy voltijd

In gezonde organisaties zijn de financiën op orde. Het management stuurt niet alleen op goede financiële resultaten, maar ook op (duurzaamheids)doelen op de lange termijn.

Ontdek het studieprogramma van de opleiding Accountancy

Past Accountancy bij jou?

Jij:

 • bent kritisch, nauwkeurig en betrouwbaar;
 • werkt door waar anderen stoppen;
 • bent geïnteresseerd in financiële trends en vraagstukken;
 • houdt altijd het overzicht en stelt vragen;
 • werkt graag samen met anderen en stapt makkelijk op andere mensen af.

Heb jij deze eigenschappen? Dan is de opleiding Accountancy geschikt voor jou!

Studieprogramma opleiding Accountancy

Jouw opleiding Accountancy duurt vier jaar. In die tijd combineer je de praktijk met theorie. Zo kom je al tijdens je opleiding in contact met bedrijven uit het werkveld! Hieronder lees je wat je allemaal doet:

Studieopbouw

Studieopbouw Accountancy in het kort

Als accountant moet je straks veel weten over verschillende onderwerpen. Daar bereiden we je goed op voor. Zo studeer je in het eerste jaar samen met studenten van Business Studies en Finance & Control. Je leert alles over business en business administration, en kunt zonder vertraging gemakkelijk switchen.

Vanaf je tweede studiejaar verdiep je je in de accountancy. Dat collegejaar bestaat uit vier onderwijsperioden van negen à tien weken. Je krijgt colleges en toetsen.

In het derde jaar begin je met de specialisatie van de opleiding Accountancy. Ook loop je een half jaar stage.

Het vierde jaar doe je een landelijk accountancy-examen. Daarna werk je samen aan een afstudeerproject en schrijf je je scriptie over een onderwerp dat je interesseert.

Studievormen
Tijdens de opleiding Accountancy krijg je onder meer:

 • hoor- en werkcolleges;
 • cursussen, trainingen en gastcolleges;
 • groepsopdrachten;
 • werkveldbezoeken en internationale excursies;
 • een stage van 20 weken (in binnen- of buitenland).

Twijfel je nog?
Je kunt bij ons ook andere opleidingen volgen die lijken op de opleiding Accountancy. Kijk ook eens bij:

Jaar 1 - Propedeuse

Eerste jaar

Het eerste opleidingsjaar is een gemeenschappelijk propedeuseprogramma met de opleidingen Business Studies en Finance & Control. Dit jaar is gericht op de praktijk en je oriëntatie op het beroepenveld. Samen met je medestudenten werk je aan uiteenlopende projecten waarin je een bedrijfsprobleem oplost. Je schrijft bijvoorbeeld een financieel plan of brengt een organisatieadvies uit. Daarnaast verdiep je je in de theoretische kant van het vak en krijg je vaardigheidstrainingen, zoals rapporteren, onderhandelen en analyseren.

Vakken

Financial Accounting (externe verslaggeving)
Algemene economie Bedrijfsadministratie
Recht
EngelsFinanciering
StatistiekMarketingHRMLogistiek

Jaar 2 - Verdiepen

Tweede jaar

In je tweede jaar ga je de 'echte' accountancywereld in. Je gaat op bezoek bij accountantskantoren. Je leert werken met het ERP-systeem Business Central. Met dat informatiesysteem kun je verschillende processen (bijvoorbeeld in- en verkoop) van een bedrijf bewaken. Ook train je tijdens de opleiding Accountancy de sociale en communicatieve vaardigheden die je later nodig hebt. Denk daarbij aan vergaderen, conflicthantering en presentatietechnieken. Ten slotte bereid je je voor op je stage in het derde jaar.

Vakken

Audit & Assurance (controleleer)
Internal Control & Accounting Information Systems
Financial Accounting (externe verslaggeving)
Algemene economie Bedrijfsadministratie
(Belasting)recht
Engels
Gedrag, ethiek & besluitvorming
Financiëring
Strategie, leiderschap & organisatie
Statistiek

Jaar 3 - Stage

Derde jaar

Ben jij klaar voor de praktijk? In je derde jaar loop je een halfjaar lang, vier dagen in de week, stage. Want leren door te doen, daar leer je het snelste van. Op de vrijdagen heb je nog wel les op school. Je ontwerpt je stageopdracht in overleg met je stagebedrijf. Daar begeleidt een bedrijfsmentor je. En bij Inholland ondersteunt je stagedocent je. Binnen je stage pas je je nieuwe kennis en vaardigheden toe. Daar heb je straks veel aan in je werkende leven.

Jij bepaalt
Waar je jouw werkervaring opdoet, bepaal je zelf. Je kiest een accountantskantoor dat bij je past. Dat kan een 'Big Four-kantoor' zijn (KPMG, EY, Deloitte of PWC) of juist een wat kleinere organisatie (Mazars, RSM, Flynth, etc.). Een ding staat vast: jij gaat voor het beste resultaat van je stageproject. Dat leg je vast in je portfolio. Je kunt denken aan de volgende stage-activiteiten:

 • het samenstellen van een jaarrekening van kleine of middelgrote ondernemingen;
 • het controleren van bepaalde posten in de jaarrekening, zoals de kas, de debiteuren, de voorraden etc.;
 • het doen van een belastingaangifte voor een klant.

Jaar 4 - Afstuderen

Vierde jaar

In je vierde jaar verdiep je je verder in de leerstof. Samen zorgen we ervoor dat jij voorbereid bent op je landelijke accountancy-examen in januari. Daarbij volgen we de richtlijnen van de landelijke Commissie Eindtermen Accountancy. Met deze toets sluit je het theoretische deel van de opleiding Accountancy af. In je vierde jaar doe je ook een afstudeeronderzoek bij een organisatie. Het onderwerp? Dat bepaal je zelf! Je schrijft daarover ook je scriptie.
 
Bachelor of Science
Als je de opleiding Accountancy met succes hebt afgerond, mag je jezelf Bachelor of Science noemen! Het diploma geeft je toegang tot vervolgopleidingen tot registeraccountant (RA) of accountant-administratieconsulent (AA). Die heb je nodig om jezelf ook echt Accountant te mogen noemen.

Open Dag op 6 november

Meld je aan

Alle info op een rij

Download de flyer

 

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Accountancy

Studiebegeleiding

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw mentorgroep en door middel van groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen, adviseert een studentendecaan je graag. In het eerste halfjaar ondersteunen ook tweedejaarsstudenten jou.

   

Studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland verruimt je blik, vergroot je kennis en biedt je een ervaring waar je je leven lang profijt van hebt. Via Hogeschool Inholland kun je een deel van je studie volgen bij zusterinstellingen in bijna alle Europese landen. Je kunt zelfs terecht in Mexico, Argentinië, Brazilië, Australië en de Verenigde Staten. Je staat er in zo'n avontuur natuurlijk niet alleen voor: vanuit Hogeschool Inholland krijg je uitgebreide begeleiding. Je behaalde studiepunten tellen mee als je terugkomt in Nederland. En je ervaringen? Die pakt niemand je meer af.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!