Food Commerce and Technology voltijd

“Wij helpen anderen die van het mbo komen en de stap naar het hbo willen maken.”

Studenten Yasemin en Aminah

De doorstroom van mbo naar hbo kan veel beter, vindt de overheid. Maar hoe? De minister van onderwijs vroeg ervaringsdeskundige studenten om mee te denken. In het project StudentLab vinden mbo’ers en hbo-studenten met een mbo-achtergrond samen oplossingen voor een betere overgang. Yasemin Bal (Food Commerce and Technology) en Aminah Langerak (Sociaal Pedagogische Hulpverlening) bedachten een leerzaam Education Festival.

Yasemin en Aminah zien het al helemaal voor zich: een laagdrempelig festival waarbij mbo-studenten in een ongedwongen sfeer leren wat ze in het hbo kunnen verwachten. Er zijn leuke en leerzame workshops van ouderejaars hbo-studenten en volop gelegenheid om met hen te netwerken. Bij het festivalconcept hoort een lesonderdeel voor op mbo-scholen dat extra aandacht besteedt aan de vaardigheden die nodig zijn in het hbo.

Goed weten wat hbo inhoudt
Enkele mbo-scholen en hogescholen, waaronder Inholland, Hogeschool Rotterdam, Albeda College en ROC Zadkine, geven al aan dat ze het festivalconcept willen gebruiken in hun doorstroomprogramma. Aminah: “Soms weten afgestudeerde mbo’ers niet goed wat het hbo inhoudt. Ze onderschatten wat er van hen verwacht wordt en lopen het risico om vast te lopen.” Studievertraging en zelfs uitval kunnen het gevolg zijn. “Met ons festival willen we dat voorkomen.”

Bijdrage leveren in eigen tijd
Beide Inholland-studenten overleggen regelmatig over hun plannen met Olav Rülander, manager Werving, Instroom & Relatiebeheer bij Inholland Rotterdam. “Ik vind het fantastisch dat deze twee studenten opstonden en zeiden: Wij hebben goede ideeën en willen in onze eigen tijd bijdragen aan een betere doorstroom”, zegt hij. “Zo helpen ze anderen die van het mbo komen en de stap naar het hbo willen maken.”

Mbo’ers verdienen realistisch beeld
Aminah deed eerder de mbo-opleiding Woonbegeleiding en studeert nu met veel plezier Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) bij Inholland Rotterdam. Zelf liep ze ook onverwacht tegen het niveauverschil tussen mbo en hbo aan. “Dus toen ik over StudentLab hoorde, dacht ik: Ik heb een stem en relevante ervaring, laat ik die gebruiken! Mbo-studenten die de sprong wagen naar het hbo, verdienen een eerlijke kans en een realistisch beeld van hun vervolgopleiding. Zo weten ze of de studie écht bij hen past.” Yasemin: “Mensen kunnen vaak veel meer uit zichzelf halen. Dat is goed voor hun persoonlijke ontwikkeling en baankansen.”

Hbo vereist zelfdiscipline en assertiviteit
Ook Yasemin merkte dat doorstromen makkelijker kan en moet. Omdat ze zich te jong vond voor een baan en meer wilde leren, besloot ze na haar mbo-opleiding tot laborant om verder te studeren. Ze koos echter niet voor dezelfde opleiding op hbo-niveau, de meest voor de hand liggende keuze. “Ik schreef me in voor Food Commerce and Technology bij Inholland Delft.” Een sprong in het diepe: “Mijn keuze werd mij afgeraden en ik moest alles zelf uitzoeken. Dat terwijl de stap al uitdagend genoeg was. Ik ging voor het eerst uit huis om op mezelf te wonen.” Voor Yasemin pakte doorstuderen alsnog goed uit, iets wat ze anderen ook gunt. “Ik ben gemotiveerd en heb veel aan mijn zelfdiscipline en assertieve houding. Ik ga bijvoorbeeld zelf achter docenten aan als ik iets niet snap. Bij StudentLab benadrukken we hoe belangrijk deze eigenschappen zijn in het hbo.”

Onderwijs van de toekomst: kaders loslaten
Inholland-alumnus Karim Amghar draagt StudentLab een warm hart toe. De mede-eigenaar van WijWijs, dat onder meer lesmateriaal, software en trainingen voor het mbo ontwikkelt, zegt dat er “een stevige brug” gebouwd moet worden tussen mbo en hbo. “Studenten worden in het mbo bijvoorbeeld nog op een erg individuele manier opgeleid, terwijl je in het hbo veel in projectgroepen werkt. Dat maakt doorstuderen moeilijker. Ik vind het daarom heel goed dat voormalige mbo-studenten zoals Aminah en Yasemin meedenken over oplossingen. Het past bij het onderwijs van de toekomst, waarin strikte kaders worden losgelaten.”

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!