Informatica voltijd

"Met een hbo-opleiding op ICT-gebied kun je alle kanten uit."

Docent Inge Wisselink

Ik ben Inge Wisselink, docente aan de opleiding Informatica in Haarlem. De vakken waarin ik les geef zijn communicatieve vaardigheden, projectvaardigheden en projectmanagement. Daarnaast ben ik studiebegeleider.

Zelf heb ik een universitaire studie Italiaanse Taal- en Letterkunde gedaan. Daarnaast heb ik diverse opleidingen gedaan op het gebied van ICT, projectmanagement (o.a. Prince2) en de postacademische opleiding tot Informatica Intermediair. Dit heb ik aangevuld met een aantal uiteenlopende cursussen: post-hbo-opleiding Supervisie, coaching/begeleiding en communicatieve vaardigheden.

Voor ik in 2001 docent werd bij Hogeschool Inholland ben ik een aantal jaren docent en onderzoeker geweest bij de faculteit Italiaans van de Universiteit van Amsterdam. Ik heb gewerkt als vertaler bij Unilever, was organisatie-/informatievoorzieningsadviseur bij het Ministerie van Financiën en consultant, projectmanager en interim manager bij PinkRoccade.

Naast mijn baan als docent werk ik als freelance coach/supervisor en loopbaanbegeleider in mijn eigen praktijk. Bij het lesgeven grijp ik regelmatig terug op mijn werkervaring binnen de ICT. Dat geeft de studenten een kijkje in het werkveld en maakt het makkelijker om de relatie te zien tussen de vakken binnen de opleiding en de beroepspraktijk.

Behalve docent en studiebegeleider ben ik ook coördinator voor de andere studiebegeleiders van de opleiding Informatica in Haarlem. Daarnaast participeer ik in mijn eigen tijd in intervisiegroepen op het gebied van organisatievraagstukken en coaching. En ik maak deel uit van een 'leesgroep' waar vakliteratuur voor coaches wordt gelezen en besproken.

Ik denk dat veel studenten (voornamelijk jongens) deze opleiding kiezen omdat ze graag en veel met de computer bezig zijn. Of ze nu gamen, zelf programma's schrijven of al bezig zijn met websites maken. Maar er komen ook mensen op af die kiezen voor de creatieve kant van webdesign en -ontwikkeling. Daarnaast krijgen we ook studenten die nog niet zo veel ervaring hebben op de computer, maar die de vele mogelijkheden binnen het vakgebied interessant genoeg vinden om een ICT-opleiding te doen: ICT is immers overal nodig!

Het persoonlijk contact tussen student en docent? Onze ICT-opleidingen zijn relatief klein. Daardoor kennen alle docenten en studenten elkaar. Ik merk dat dit drempelverlagend werkt wanneer een student vragen of problemen heeft. Je loopt gemakkelijk bij elkaar binnen en dat werkt heel prettig.

Bij welk soort bedrijven studenten van deze opleiding terechtkomen? Dat kunnen grote ICT-detacheringsbedrijven zijn, maar ook kleinere bedrijfjes op het gebied van webdesign en -ontwikkeling. Of bedrijven die zich bezig houden met systeem- en netwerkbeheer. Ook kan een student terecht komen op de ICT-afdeling van een bedrijf in een andere sector. Verder zijn er ieder jaar weer een aantal studenten die een eigen bedrijf starten.

Mijn tip voor aankomende studenten:
Het ICT-vakgebied heeft ontzettend veel mogelijkheden. Met een hbo-opleiding op ICT-gebied kun je dus alle kanten uit. Veel mensen denken dat ICT alleen iets is voor nerds en voor mensen die dag en nacht achter de computer zitten, maar niets is minder waar!

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228