Informatica voltijd

Heb jij een passie voor programmeren, game development of security? Of wil je bijvoorbeeld apps ontwerpen? Dan zit je bij ons goed. 

Hbo Informatica

Voor wie

Als toekomstig informaticus sta jij open voor nieuwe ontwikkelingen en kun je goed inschatten wat de wensen en behoeften van opdrachtgevers en klanten zijn. En wanneer je ook nog een warme belangstelling hebt voor programmeren, ontwerpen van apps, game development, digitale veiligheid of artificiële intelligentie, zit je bij ons goed.

Studieprogramma Informatica

De vierjarige opleiding Informatica combineert de praktijk met theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet. 

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

Informatica is een opleiding met een gevarieerd aanbod aan vakken. In het docententeam vind je experts op uiteenlopende gebieden als software development, interaction design en netwerktechnologie. Het onderwijs sluit nauw aan bij de praktijk. Met de opleiding Informatica leg je een stevige basis voor verscheidene functies in de ICT-sector. Bij de opleiding staan persoonlijke aandacht en individuele begeleiding hoog in het vaandel. Veel studenten noemen de betrokkenheid en behulpzaamheid van de docenten als hét positieve punt van de opleiding. 

Fases
De opleiding is opgedeeld in drie fases: de propedeuse, de kernfase en de afstudeerfase. In het eerste jaar (de propedeuse) leg je de basis voor je ontwikkeling als informaticus. In de kernfase (tweede jaar en eerste helft derde jaar) krijg je te maken met complexe taken. De kernfase sluit je af met een beroepsoriënterende stage in het derde jaar. In de tweede helft van het derde en eerste helft van het vierde jaar maak je een selectie uit vier keuzemodules. Voor de afstudeerfase doe je bij een bedrijf je afstudeeronderzoek (tweede helft vierde jaar).

Periodes
Een jaar is verdeeld in vier periodes, waarbij het onderwijs georganiseerd is rond thema's uit de ICT-praktijk. De lessen en onderwijsactiviteiten in een periode hebben te maken met een specifiek thema zoals webdesign of systeemontwerp. Meestal is aan het thema een projectopdracht gekoppeld.

Studievormen 
Er zijn verschillende onderwijsvormen:

 • Je volgt hoorcolleges, werkcolleges en je neemt deel aan practica.
 • Er zijn excursies en ook woon je lezingen bij van gastdocenten.
 • Uiteraard loop je ook stage.
 • Bij Informatica leren de studenten niet alleen van de docenten maar ook van elkaar. Vaak ga je in een groepje met een concrete, praktische opdracht aan de slag en ontwikkel je op die wijze allerlei - voor je latere beroep belangrijke - skills. 

Twijfel je nog?
Ben jij dol op techniek en de manier waarop je het ook bruikbaar kunt maken voor anderen, maar weet je nog niet helemaal zeker of Informatica de opleiding is die echt bij jou past, dan is het verstandig om eens te kijken bij verwante opleidingen met een andere focus:

 

Jaar 1 - Propedeuse

Eerste jaar

In het eerste jaar van de opleiding Informatica maak je kennis met het brede ICT-werkveld. Vanaf de derde periode werk je aan projecten (in groepjes). Daarnaast volg je ICT-gerelateerde vakken, maar ook wiskunde en Nederlands om je basisvaardigheden te versterken. Wat je leert tijdens de vakken en trainingen, pas je meestal meteen toe op praktijksituaties.

Vakken

WebdesignInteraction designProgrammerenModellerenDatabasesNetwerkinfrastructuurOnderzoeksvaardighedenProjectmanagementCommunicatieve vaardighedenBasisvaardigheden Wiskunde, Nederlands en Engels

Jaar 2 - Verdiepen

Tweede jaar 

Je begint het tweede jaar aan een project waarin je een webapplicatie voor een festival ontwerpt, programmeert en test. In de rest van het jaar kun je het volgende verwachten:

 • Je leert hoe je je applicaties beheert;
 • Je doet een project gericht op codegeneratie;
 • Naast technische vakken komen ook communicatieve vaardigheden, Engels, sociaal-ethische en juridische aspecten en het doen van deskresearch aan de orde.

Vakken

User Interface DesignModellerenProgrammerenProjectmanagementEngelsMarketing & Social StrategyLinuxApplicatiebeheerDatabasesCodegeneratieSociaal-ethische en juridische aspectenOnderzoeksvaardigheden

Jaar 3 - Stage

Derde jaar

Tijdens de opleiding maak je intensief kennis met het beroepenveld, vooral dankzij de stage in het derde jaar. Tijdens deze beroepsoriënterende stage loop je gedurende een half jaar met een ervaren ICT‘er mee en voer je verschillende werkzaamheden uit. Dit doe je bij een bedrijf, overheidsinstelling of non-profitorganisatie. Door de stage krijg je een goed beeld van je kwaliteiten, mogelijkheden en ambities. Tegelijkertijd bouw je een mooi cv op.

Specialisatie
Na de stage breekt de afstudeerfase aan en ga je je specialiseren. In de tweede helft van het derde jaar en eerste helft van het vierde jaar kies je afstudeermodules. Meestal werk je dan in een projectgroepje in opdracht van een authentieke opdrachtgever aan de ontwikkeling van een product waarvan het de bedoeling is dat het ook daadwerkelijk in gebruik genomen wordt.

Er zijn de volgende mogelijkheden:

 • Game Engineering
 • User Experience + Big Data
 • Mobile Applications
 • Cloud + Security

Jaar 4 - Afstuderen

Vierde jaar

Na de specialisatiemodules (zie Derde jaar) volgt het individuele afstudeertraject. Vrijwel altijd gaat het om een zelfstandig uit te voeren onderzoeks- en ontwikkeltraject in opdracht van een bedrijf. Je realiseert bijvoorbeeld een proof-of-concept van een mobiele applicatie. In je afstudeerscriptie doe je verslag van het traject.

Bachelor of Science
Als je de opleiding Informatica met succes hebt afgerond, mag je je Bachelor of Science noemen!

Open Dag 14 december

Meld je aan

Lees meer

Download de brochure

 

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Informatica

Studiebegeleiding

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw mentorgroep en door middel van groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen, adviseert een studentendecaan je graag.

 

Studeren in het buitenland?

De ICT-wereld heeft een internationaal karakter. Behalve wereldwijd opereren, verlenen bedrijven ook diensten aan klanten in het buitenland en kom je op de werkvloer mensen uit alle windstreken tegen. Een stage of studie in het buitenland wordt dus zeker gestimuleerd. Er zijn veel contacten en samenwerkingsverbanden, met bijvoorbeeld partners in China of de VS. 

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!