
Maak van de wereld je werkplek door een allround ICT’er te worden
Als aankomende professional sta je open voor nieuwe ontwikkelingen en kun je goed inschatten wat de wensen en behoeften van opdrachtgevers en klanten zijn. Wanneer je belangstelling hebt voor programmeren, het ontwerpen van apps, game development, digitale veiligheid, Big Data of artificiële intelligentie, ben je bij ons aan het juiste adres.
De vierjarige opleiding Informatica combineert praktijk en theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet.
Informatica is een opleiding met een gevarieerd aanbod aan vakken, gegeven door docenten met verschillende expertises als software development, interaction design, netwerktechnologie, big data maar ook communicatie en onderzoeksvaardigheden. Wij streven ernaar met ons onderwijs nauw aan te sluiten bij de praktijk, zodat je met de opleiding een stevige basis legt voor allerlei functies in de ICT-sector.
Persoonlijke aandacht en individuele begeleiding hebben wij hoog in het vaandel staan en het is dan ook niet verwonderlijk dat studenten de betrokkenheid en behulpzaamheid van de docenten hét positieve punt van de opleiding noemen.
Fases
De opleiding is opgedeeld in drie fases: de propedeuse, de kernfase en de afstudeerfase. In het eerste jaar (de propedeuse) leg je de basis voor je ontwikkeling als informaticus. In de kernfase (tweede jaar en eerste helft derde jaar) krijg je te maken met complexe taken. De kernfase sluit je af met een beroepsoriënterende stage in het derde jaar. In de tweede helft van het derde en eerste helft van het vierde jaar maak je een selectie uit verschillende keuzemodules. De voertaal in de keuzemodules is Engels. Ter afsluiting van de studie doe je een individueel afstudeerproject bij een bedrijf of organisatie waarin je praktijkgericht onderzoek doet en een ICT-product ontwikkelt.
Periodes
Een jaar is verdeeld in vier periodes, waarbij het onderwijs georganiseerd is rond thema's uit de ICT-praktijk. De lessen en onderwijsactiviteiten in een periode hebben te maken met een specifiek thema zoals webdesign of programmeren. Meestal is aan het thema een projectopdracht gekoppeld.
Studievormen
Er zijn verschillende onderwijsvormen:
Twijfel je nog?
Hou je van techniek en de manier waarop je het ook bruikbaar kunt maken voor anderen, maar weet je nog niet helemaal zeker of Informatica de opleiding is die echt bij jou past, dan is het verstandig om eens te kijken bij verwante opleidingen met een andere focus:
In het eerste jaar van de opleiding Informatica maak je kennis met het brede ICT-werkveld. Je leert in het eerste jaar programmeren in C#. Vanaf de derde periode werk je aan projecten (in groepjes). Daarnaast volg je ICT-gerelateerde vakken, maar ook wiskunde en Nederlands om je basisvaardigheden te versterken. Wat je leert tijdens de vakken en trainingen, pas je vaak meteen toe op praktijksituaties.
Periode 1 | Periode 2 | Periode 3 | Periode 4 |
|
|
|
|
In het tweede jaar gaan we dieper in op de stof in en leer je programmeren in PHP en JAVA. De projecten staan in het teken van NoSQL, Webapplicaties en het ontwerpen en ontwikkelen van een REST API. Naast technische vakken komen communicatieve vaardigheden, Engels, sociaal-ethische en juridische aspecten en deskresearch aan de orde.
Periode 1 | Periode 2 | Periode 3 | Periode 4 |
|
|
|
|
Tijdens de opleiding maak je intensief kennis met het beroepenveld, vooral dankzij de stage in het derde jaar. Tijdens deze beroepsoriënterende stage loop je gedurende een half jaar met een ervaren ICT‘er mee en voer je verschillende werkzaamheden uit. Dit doe je bij een bedrijf, overheidsinstelling of non-profitorganisatie. Door de stage krijg je een goed beeld van je kwaliteiten, mogelijkheden en ambities. Tegelijkertijd bouw je een mooi cv op.
Specialisatie
Na de stage breekt de afstudeerfase aan en ga je je specialiseren. In de tweede helft van het derde jaar en eerste helft van het vierde jaar maak je een keuze tussen verschillende minoren. Je mag maximaal een half jaar een minor volgen bij een andere hogeschool in Nederland of een hogeschool of universiteit in het buitenland.
Er zijn de volgende mogelijkheden:
Game Engineering (februari t/m juni)
In een team ontwerp en ontwikkel je een spel met een bepaald doel. Dit kan een ‘serious game’ of ‘casual game’ zijn. Een ‘serious game’ is educatief bedoeld, zoals bv. een simulatie. Een ‘casual game’ focust op vermaak, met als doel om geld in te zamelen voor een goed doel of om publiciteit te genereren.
UX Design (februari t/m april)
Binnen de snelgroeiende digitale wereld wordt elke dag software gelanceerd. Om een succes van deze applicaties te maken is het essentieel dat ze vlekkeloos werken en dat het navigeren intuïtief aanvoelt. Een geweldig ontwerp ontstaat door het onderzoeken van de menselijke factor, nadenkend over hoe een gebruiker de applicatie ziet en ervaart.
In deze module bootsen we realistische situaties na door een methode aan te bieden waarmee studenten de beste design oplossingen kunnen vinden. Deze oplossingen moeten gebaseerd zijn op onderzoek naar en visualisatie van een bruikbaar en testbaar prototype.
Big Data & AI (april t/m juni)
De “Big Data & AI” minor gaat over het ontdekken van patronen in grote datasets en het creëren van intelligente data applicaties. Is er bijvoorbeeld een connectie tussen verkeersongevallen en de weersomstandigheden? Je ontwikkelt een applicatie waarmee je in staat bent om de resultaten van een onderzoek weer te geven in een kaart of grafiek.
Onderwerpen die deel uit maken van de minor zijn: Big Data & AI fundamenten en Apache big data projects, waaronder Hadoop, Pig, Hive and Spark. De projecten hebben een regionale en praktische setting en zijn ontworpen om studenten bekend te maken met de concepten van machine learning, deep learning en toegepaste artificial intelligence.
In het vierde jaar ga je eerst een half jaar minoren volgen. De keuzes zijn Mobile application development, Cloud Computing en Security. Na de minoren volgt het individuele afstudeertraject. Vrijwel altijd gaat het om een zelfstandig uit te voeren onderzoeks- en ontwikkeltraject in opdracht van een bedrijf. Je realiseert bijvoorbeeld een proof-of-concept van een mobiele applicatie. In je afstudeerscriptie doe je verslag van het traject.
Mobile Development (september t/m januari)
De snelle acceptatie van mobiele apparaten zoals telefoons en tablets heeft grote veranderingen teweeggebracht in het landschap van applicatie ontwikkeling voor gebruikers. Mobiele apparaten bieden veel ontwerpuitdagingen vanwege hun beperkte schermgrootte. Deze minor focust zich op leren hoe je een applicatie maakt voor iOs en Android. In workshops doe je ervaring op in het ontwikkelen voor deze platvormen. Een voorbereiding voor het toepassen van de programmeertalen Swift en Kotlin en Microsoft Azure komt ook aan bod in aparte workshops. Daarnaast leer je wat de beste manier is om voor beveiliging en communicatie te zorgen.
De kern van deze minor bestaat uit een groepsproject voor een extern klant (non-profit), die je de kans biedt om te zien hoe jouw applicatie echt wordt gebruikt!
Cloud computing (september t/m november)
In het afgelopen decennium zijn software ontwikkelmethoden snel veranderd en de beschikbaarheid van ontwikkeldiensten is flink gegroeid. Diepgaande kennis van IaaS en PaaS oplossingen is vitaal voor software ontwikkelaars gespecialiseerd in back-end.
In deze minor leer je op een praktische manier toepassingen te maken zonder gebruik te maken van een server. De onderdelen zijn verdeeld over verschillende workshops over MicroSoft Azure, Cloud database modellen, REST API design en testing, Continuous Integration / Continuous Delivery (CI/CD) en DevOps.
De API design course biedt je inzicht in het opzetten van een degelijk design en documentatie van API gebaseerd op het RESTful paradigma waarbij gebruik wordt gemaakt van OpenAPI (Swagger). De API Testing module laat je zien hoe je hoe automatische tests uitvoert in een API en hoe je dit integreert in een CI/CD pipeline. De module Cloud Databases toont de verschillende opties voor het schaalbaar opslaan van informatie.
Security (november t/m januari)
Bijna dagelijks verschijnen nieuwsberichten over bedrijven of overheden die te maken hebben met cyber-aanvallen door hackers. Daarom is het ontwikkelen van veilige software noodzaak voor moderne programmeurs.
Deze minor bestaat uit onderdelen als penetration testing waarbij je leert om de kwetsbeerheden van een systeem bloot te leggen en aan te vallen. Secure programming behandelt 24 zonden voor software programmeren en hoe je deze voorkomt. Netwerkbeveiliging introduceert kern security concepten en benodigde vaardigheden voor het installeren en monitoren van netwerk apparaten voor het behouden van integriteit, vertrouwelijkheid en beschikbaarheid van data. Ook komt een basis over informatie beveiliging en regelgeving daaromtrent aan bod.
Bachelor of Science
Als je de opleiding Informatica met succes hebt afgerond, mag je je Bachelor of Science noemen!
We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studiecoaches helpen je op weg. Je hebt contact met je studiecoach in de vorm van groepsgesprekken en individuele gesprekken. Bij specifieke problemen met de voortgang van de studie adviseert een studentendecaan je graag.
ICT heeft een internationaal karakter. Bedrijven werken niet alleen wereldwijd, ze verlenen ook diensten aan klanten uit allerlei verschillende landen. En op vele Nederlandse werkvloeren kom je collega’s uit alle windstreken tegen. Een stage of studieonderdeel in het buitenland is daarom zeker iets dat we stimuleren.