Luchtvaarttechnologie voltijd

Jij wilt de technologie van vliegtuigen, drones en raceauto's doorgronden én verder ontwikkelen.

Hbo Luchtvaarttechnologie

Voor wie

Jij weet het moment nog dat je voor het eerst een vliegtuig op Schiphol zag opstijgen. Of de kriebeling in je buik toen je zelf in een passagiersstoel zat. Hoe dit wonder keer op keer plaatsvindt, wilde je graag weten. En die fascinatie heb je nog steeds. Niet alleen als spotter of passagier: je kruipt het liefst in de rol van engineer. Jij wilt de technologie doorgronden én verder ontwikkelen. Voor vliegtuigen, drones en ook voor raceauto's en windturbines. Daarvoor neem je voldoende wiskundig inzicht mee, doorzettingsvermogen en vindingrijkheid. Heb jij die eigenschappen? Stap dan aan boord in de wereld van de luchtvaarttechnologie.

Studieprogramma Luchtvaarttechnologie

De vierjarige opleiding Luchtvaarttechnologie is een pittige studie die de praktijk met theorie combineert. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven in binnen- en buitenland. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet. 

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

Bij Luchtvaarttechnologie richt je je vooral op het ontwerpen en maken van vliegtuigen en vliegtuigonderdelen. Je werkt daarmee aan een gedegen technische achtergrond. Dat maakt jou interessant voor werkgevers in verschillende sectoren. Uiteraard in de internationale luchtvaart. En ook in bijvoorbeeld de autoindustrie. Je volgt de opleiding in een hypermodern pand op de campus van de TU Delft. En wie weet stroom je na je opleiding wel door naar een master bij de 'technische buren'. Profiteer ondertussen van de persoonlijke sfeer bij Inholland. Je voelt je hier snel thuis.

Bedenken en maken
Met Luchtvaarttechnologie word je in vier jaar een ingenieur in de lucht- en ruimtevaartindustrie. Je krijgt een flinke dosis theorie die je tijdens de projecten in de praktijk brengt. Je leert constructies bedenken en maken. Je test ze in de windtunnel, het composietenlaboratorium of in een speciaal daarvoor bestemde simulator.

Studievormen

 • Theorie
  Je krijgt een flinke dosis theorie. In het eerste jaar gaat het vooral om technische basisvakken. Je volgt hoor-en gastcolleges en trainingen. Daarnaast besteed je ook uren aan zelfstudie en aan het schrijven van verslagen en scripties.
 • Projecten
  Theorie koppel je meteen aan de praktijk. Je werkt aan verschillende themaprojecten om je te oriënteren op de luchtvaartechnologie. Je maakt jezelf verschillende computer-, teken- en testprogramma’s eigen. Ook leer je in teamverband te werken.
 • Praktijk
  Dompel jezelf onder in de praktijk tijdens excursies en werkveldbezoeken. Cruciaal zijn de stages. Al in het tweede jaar draai je mee op de werkvloer. In het derde jaar specialiseer je je met een stage van twintig weken.
 • Onderzoek
  Van het eerste tot en met vierde jaar ben je bezig met onderzoeksvaardigheden. Je verricht in elk project onderzoek, ook tijdens de stage en je afstuderen.

Twijfel je nog? 
Ben je dol op de vlieg- of autoindustrie en hou je van techniek, maar weet je nog niet zeker of Luchtvaarttechnologie de opleiding is die echt bij jou past? Dan kan het verstandig zijn om eens een kijkje te nemen bij verwachte opleidingen. Wie weet passen die ook of beter bij jou.

Jaar 1 - Propedeuse

Eerste jaar

In het eerste en tweede jaar werk je aan je basiskennis en -vaardigheden. Het accent ligt op wiskunde en mechanica en praktische vaardigheden voor jouw toekomstige werkveld. Na afronding van de eerste twee jaar, bezit je voldoende kennis en inzicht in luchtvaarttechnologie om je eigen interesses en ambities in te vullen

In het eerste jaar kun je het volgende verwachten:

 • Je werkt aan de basisvaardigheden die je nodig hebt als engineer. Je besteedt daarom veel tijd aan wiskunde en mechanica.
 • Daarnaast ontwikkel je praktische vaardigheden in diverse projecten en practica.

Vakken

VliegtuigsystemenMechanicaWiskundeMeet- en regeltechniekAerodynamicaMateriaalkundeProductietechniekCommunicatieve vaardigheden (Nederlands/Engels)Ontwerpen/CADMeettechniekWindtunnelMaterialenWerkplaatstechniek

Jaar 2 - Verdiepen

Tweede jaar

Je keert terug naar de hogeschool om je verder te specialiseren in technische vakken en luchtvaarttechnologie.

Vakken

VliegtuigsystemenMechanicaWiskundeMeet- en regeltechniekAerodynamicaMateriaalkundeProductietechniekCommunicatieve vaardigheden (Nederlands/Engels)Ontwerpen/CADMeettechniekWindtunnelMaterialenWerkplaatstechniek

Jaar 3 - Stage

Derde jaar

Het vliegtuig pakken voor een stage in het buitenland? Bij de opleiding Luchtvaarttechnologie ligt dat natuurlijk voor de hand. Al is het maar omdat de sector zelf geen grenzen kent. Inholland heeft goede banden met internationale hogescholen en bedrijven: van Airbus in Duitsland tot aan universiteiten in China. Maak kennis met een andere cultuur, werk aan je talenkennis en ervaar hoe een buitenlandstage een verrijking is voor je cv en voor jezelf.

Vanaf het derde studiejaar volg je je eigen route. Stel een pakket samen op basis van jouw interesses en werk zo aan je eigen, onderscheidende profiel. Met Luchtvaarttechnologie kun je kiezen voor de richtingen:

 • Design and Development
 • Lightweight Structures.

Hierna begint je specialisatiefase. Kies een afstudeerrichting binnen of buiten de opleiding. Waar je ook studeert, de voertaal in de laatste twee jaar is Engels.

Jaar 4 - Afstuderen

Vierde jaar

In het vierde jaar kun je ook een vakkenpakket ('minor') volgen over gasturbines, dankzij een samenwerking met het bedrijfsleven en de Hogeschool van Amsterdam. Kijk goed om je heen, want je kunt ook gaan voor studieonderdelen van andere vestigingen van Hogeschool Inholland. Het is zelfs mogelijk om vakken in het buitenland te volgen. Zo word je een specialist binnen je eigen vakgebied.

Het laatste halfjaar staat in het teken van jouw afstuderen. Werk zelfstandig aan een afstudeerproject in opdracht van een bedrijf. Je werkt aan een plan van aanpak en voert dit uit. Het resulteert in een afstudeerscriptie en een presentatie aan het bedrijf en je docenten. Als beloning ontvang je je diploma.

Bachelor of Science
Als je de opleiding Luchtvaarttechnologie met succes hebt afgerond, mag je jezelf Bachelor of Science noemen!

Na je opleiding
Na je opleiding kun je aan de slag bij tal van werkgevers in binnen- en buitenland. Denk aan ontwikkelaars van lichtgewicht materialen. Of aan grote bedrijven in de luchtvaart zoals Fokker en KLM of kennisinstellingen zoals het NLR, de TU Delft of TNO.

Achter de schermen bij Inholland Composites

Ontdek 24/7 opleidingen

Bezoek de Online Open Dag

Lees meer

Download de brochure

 

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Luchtvaarttechnologie

Studiebegeleiding

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw mentorgroep en door middel van groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen, adviseert de studentendecaan.

 

 

Studeren in het buitenland?

Het vliegtuig pakken voor een stage in het buitenland? Bij de opleiding Luchtvaarttechnologie ligt dat natuurlijk voor de hand. Al is het maar omdat de sector zelf geen grenzen kent. Inholland heeft goede banden met internationale hogescholen en bedrijven: van Airbus in Duitsland tot aan universiteiten in China. Maak kennis met een andere cultuur, werk aan je talenkennis en ervaar hoe een buitenlandstage een verrijking is voor je cv en voor jezelf.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!