Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken voltijd

"Als je MBRT wilt studeren, is het belangrijk dat je een gezonde interesse hebt in techniek en ict."

Docent David Koopman

Mijn naam is David Koopman docent bij de Inholland opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken.

In welke vakken en leerjaren geef je les?
Bij de opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (MBRT) ben ik studieloopbaanbegeleider en tutor bij projecten voor nucleaire geneeskunde en onderzoeken met behulp van radioactieve stoffen.

Welke opleiding(en) heb je zelf gevolgd?
Ik studeerde MBRT duaal.

Bij welke andere bedrijven of scholen heb je gewerkt voordat je docent werd bij Inholland?
Ik werkte als medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige (MBB'er) bij het Spaarne Ziekenhuis, Kennemer Gasthuis en Zaans Medisch Centrum. Bij Siemens Healthcare Nederland was ik application specialist molecular imaging.

Ik begon mijn loopbaan in het Spaarne Ziekenhuis. Daar startte ik met de duale opleiding MBRT. Door een gedeelde samenwerking kwam ik ook te werken in het Kennemer Gasthuis. Door een vernieuwing van de apparatuur en mijn technische interesse in ict/imaging kreeg ik er de kans om cursussen van Siemens te volgen. Zo kon ik de apparatuur voorbereiden en mijn collega's inwerken.

Op uitnodiging van Siemens kwam ik op gesprek en uiteindelijk werd ik application specialist. Hierna bleek dat ik mij goed voelde in mijn rol als opleider en solliciteerde ik met succes bij Inholland.

Over welke (karakter)eigenschappen moet een student beschikken om van deze opleiding een succes te maken?
Als je MBRT wilt studeren, is het belangrijk dat je een gezonde interesse hebt in techniek en ict. Als thuis bijvoorbeeld de pc of audio installatie niet werkt, wat doe je dan? Ga je het zelf uitzoeken of vraag je het een ander? Het kan dat je er niet meteen uitkomt, maar de opleiding vereist een bepaalde mate van zelfstandigheid. In dit vakgebied ga je ook met patiënten om, dus sociale interesse en een aanleg voor zorg verlenen is zeker van belang.

Op welke manieren heb je binnen jouw opleiding contact met de studenten?
Bij de opleiding MBRT kent iedere docent bijna iedere leerling. Bij ons allen staat de deur voor iedere student open. Studenten merken dat meteen aan het begin van hun studie en vinden dit prettig. Soms zorgt dit voor drukte, maar we proberen iedere student de aandacht te geven die hij/zij verdient.

Bij welke functies binnen welke bedrijven komen studenten over het algemeen terecht na deze opleiding?
Op dit moment gaan de meeste studenten aan de slag in het ziekenhuis, op een van de afdelingen waarvoor ze worden opgeleid: radiologie, nucleaire geneeskunde, radiotherapie of echografie. Wat je nu steeds vaker tegenkomt, is dat studenten doorgroeien naar teamleider of buiten het ziekenhuis om applicatiespecialist of medische techneut van de apparatuur worden.

Wat is jouw gouden tip voor aankomende studenten?
Mocht je aan de opleiding beginnen, bedenk je dan goed dat wanneer je meteen gestructureerd en met volle aandacht begint, het studeren zal meevallen. Als je pas later in je studie echt aan de slag gaat, zal het je veel meer energie kosten om je diploma te behalen.

Voor welke aankomende studenten is deze deeltijdstudie geschikt en waarom?
Ik denk dat een duale student moet beschikken over behoorlijk veel zelfdiscipline. Ga bij jezelf na of je iedere dag weer veel uren wilt besteden aan werk en studie. Je zult merken dat je geen tijd hebt voor 'de studententijd' waar veel medestudenten het over hebben. Zorg dus dat je goed weet waar je aan begint.

Geef je op een andere manier les aan deeltijdstudenten dan aan voltijdstudenten?
Gezien de werkervaring van duale studenten gebruik ik graag casestudies. Als docent verlies ik de theorie echter niet uit het oog. Zo kunnen duale studenten hun eigen onderbouwde keuzes maken, in plaats van keuzes te baseren op ervaring of 'zo doen ze het bij ons altijd'. Ik vind het belangrijk dat studenten hun eigen mening vormen.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228