Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken voltijd

Je bent een professional die de zorgsector nu en in de toekomst nodig heeft.

Na je opleiding MBRT

Na je afstuderen ben je een Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige (MBB’er): een professional die de zorgsector nu en in de toekomst nodig heeft. Je onderzoekt en behandelt patiënten met behulp van bijvoorbeeld radioactieve stoffen, en röntgen- en bestralingsapparatuur. Hierbij verricht je diagnostisch onderzoek met behulp van beeldvormende technieken zoals CT- en MRI-scans.

Je wordt opgeleid tot:

  • Medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige

Je wordt niet opgeleid tot:

  • Radioloog
  • Arts
  • Verpleegkundige
  • Laborant in een lab

Wat houdt jouw baan straks in?

Je kunt na de opleiding in de volgende werkvelden aan de slag:

Radiologie

Radiologie

Als je in de radiologie gaat werken, werk je onder andere met ioniserende straling en magnetisme. Hiermee maak je afbeeldingen van het menselijk lichaam. Er zijn verschillende beeldvormende technieken in de radiologie:

  • Als medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige maak je röntgenfoto's van het skelet en verschillende organen. Dit gebeurt op de afdeling zelf, op de eerste hulp, in de operatiekamer of aan het bed bij patiënten die niet de verpleegafdeling af mogen.
  • Met beeldvormende technieken als de CT- en de MRI-scan maak je afbeeldingen van dwarsdoorsneden van het lichaam, waarop ook goed zachte weefsels zijn te beoordelen.

    Ook voer je behandelingen van bijvoorbeeld de bloedvaten op een afdeling radiologie uit. Bij deze behandelingen assisteer je de radioloog. Dat houdt in dat je de apparatuur bedient en de keuze voor het onderzoeksprotocol bepaalt. De radiologieafdeling vind je in ieder ziekenhuis.

Echografie

Echografie

Als je in de echografie gaat werken, beeld je weefselstructuren af met behulp van geluidsgolven. Zo kun je bijvoorbeeld de nieren, de lever, de milt, de schildklier, de bloedvaten en het hart onderzoeken.

Een bekend voorbeeld is echografie tijdens de zwangerschap. Hier word je niet toe opgeleid tijdens je studie MBRT. Dit leer je tijdens de aparte post-hbo-opleiding Echografie in de Gynaecologie en Obstetrie.

Echografie is meestal een onderdeel van de radiologieafdeling. Je kunt werkzaamheden voor echografie en radiologie met elkaar combineren.

Nucleaire geneeskunde

Nucleaire geneeskunde

De nucleaire geneeskunde kijkt vooral naar functies van organen en weefsels met behulp van radioactieve stoffen. Als MBB'er prepareer je deze stoffen voor injecties en dien je ze toe aan de patiënten. De organen nemen de radioactieve stoffen op en verwerken ze. Je bedient een gammacamera of PET-scanner om ze te volgen. Uiteindelijk bewerk je de gemaakte afbeeldingen zodat een diagnose gesteld kan worden.

Naast onderzoek kun je ook behandelingen uitvoeren met radioactieve stoffen. Een bekend voorbeeld is behandeling van een te hardwerkende schildklier met radioactief jodium.

Radiotherapie

Radiotherapie

De radiotherapie is de bestralingsafdeling die voornamelijk in grote en gespecialiseerde medische centra te vinden is. Patiënten met kwaadaardige aandoeningen krijgen een hoge dosis straling. Jouw werkzaamheden zijn het voorbereiden en uitvoeren van bestralingsbehandelingen. Op aanwijzing van de radiotherapeut bepaal je met behulp van medisch beeldvormende technieken nauwkeurig de plaats van het te bestralen lichaamsdeel. Dit gebied markeer je daarna op het lichaam van de patiënt.

Vervolgens maak je met de computer een bestralingsplan. De hoeveelheid straling die in het gezonde weefsel terechtkomt, beperk je zo veel mogelijk. De bestraling voer je zelfstandig uit volgens het gekozen plan. De totale behandeling kan een paar weken duren. Hierdoor kun je als MBB'er een intensief contact met de patiënt opbouwen. In de radiotherapie werk je nauw samen met radiotherapeuten en fysici.

Salaris MBRT

Salaris en Carrièremogelijkheden in MBRT

Na je studie MBRT kun je als MBB’er (Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige) aan de slag binnen verschillende vakgebieden. Je past je kennis en ervaring bijvoorbeeld toe binnen de radiologie, echografie, nucleaire geneeskunde of radiotherapie. Bij het specialistische vakgebied van MBRT hoort een aantrekkelijk salaris. Het startsalaris ligt tussen de €2.237 - €2.959 en kan met enkele jaren ervaring oplopen tot €3.123 - €3.764.

Kom 5 juni naar de Open Avond

Meld je aan!

Hoe schrijf je je in?

Inschrijven

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Verder studeren?

Master na MBRT

Liever doorstuderen? Een master volgen na MBRT? Met jouw diploma heb je toegang tot een breed aanbod aan (master)opleidingen in binnen- en buitenland, aan een hogeschool of universiteit. Verdiep je kennis met een masteropleiding of kies voor een meer praktijkgerichte opleiding.

 

Deze studies kun je bijvoorbeeld volgen:

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228