Sportkunde voltijd

Sportmedisch onderzoek bij Sportkunde

Voordat je aan de voltijd- of deeltijdopleiding Sportkunde begint, laat je je gezondheid checken tijdens een sportmedisch onderzoek bij de Sport- en Beweegkliniek in Haarlem. Zo krijg je inzicht en advies over jouw gezondheid, zodat je veilig de opleiding kunt doorlopen.

Het sportmedisch onderzoek is een 'gezondheidscheck aan de poort', je kunt hierop niet afgewezen worden. Als je een beperking hebt, kun je ook aan het sportmedisch onderzoek meewerken.

Afspraak & Voorbereiding

Afspraak maken en voorbereiding

Na inschrijving dien je zo spoedig mogelijk jezelf aan te melden voor een sportmedisch onderzoek. Klik hier om het formulier in te vullen. Als je de vragenlijst hebt ingevuld, neemt de Sport- en Beweegkliniek telefonisch of per mail contact met je op om een afspraak te maken voor dit sportmedische onderzoek. De Sport- en Beweegkliniek vind je op de eerste etage van het Kennemer Sportcenter, IJsbaanlaan 4 B, 2024 AV te Haarlem (naast de schaatsbaan). Telefoonnummer: 023-5258080.

De kosten van het onderzoek bedragen €145,- welke direct met pinbetaling of contant voldaan moeten worden. Tip: Veel zorgverzekeraars vergoeden een sportmedisch onderzoek vanuit de aanvullende verzekering.

De inhoud van het sportmedisch onderzoek

Het sportmedisch onderzoek bestaat uit de volgende onderdelen:

 • De sportarts bespreekt het ingevulde anamneseformulier en aanvullende vragenlijst
 • Orthopedisch onderzoek: spieren en gewrichten
 • Biometrie: lengte, gewicht en bepaling van het vetpercentage
 • Ogentest
 • Longfunctieonderzoek
 • Bloedonderzoek (Hb) d.m.v. een vingerprik
 • Rust-ECG (hartfilmpje in rust)

Het onderzoek

Op de dag van het onderzoek

Op de dag van het onderzoek heb je je identiteitsbewijs nodig. Neem dit dus mee. Ook moet de vragenlijst vooraf digitaal zijn ingevuld.

Uitslag

Je krijgt meteen na het onderzoek mondeling en digitaal de uitslag mee. Bij de uitslag zit een bewijs van het sportmedisch onderzoek. Dit blad (dus zonder het medisch verslag) dien je binnen twee dagen in te leveren. Dat kan op twee manieren:

 • Je uploadt de uitslag via Selfservice.
 • Of je mailt deze naar csa@inholland.nl, onder vermelding van Sportmedisch onderzoek opleiding Sportkunde, je studentnummer en je voor- en achternaam.

Verhoogd risico

Bij een verhoogd risico word je opgeroepen voor een gesprek met een docent van de opleiding Sportkunde. Hierin worden de resultaten besproken en wordt er gekeken welke eventuele aanpassingen er gemaakt kunnen worden om risico's te vermijden. Indien er afwijkingen worden geconstateerd waardoor de kans op voltooiing van de intensieve sportopleiding gering wordt geacht, zal daar ook in dit gesprek op gewezen worden.

Al in het bezit van een sportmedisch onderzoek?

Al in bezit van een sportmedisch onderzoek?

Heb je eerder een sportmedisch onderzoek bij de Sport- en Beweegkliniek laten uitvoeren? 

 • Is het onderzoek maximaal 9 maanden voor aanvang van de opleiding gedaan dan is het onderzoek nog geldig en kan het goedkeuringsformulier aangeleverd worden bij de Centrale Studentenadministratie van Hogeschool Inholland.
 • Als het sportmedisch onderzoek tussen de 9 en maximaal 12 maanden voor aanvang van de opleiding is gedaan dan worden het rapporten het ECG nogmaals door de sportarts beoordeeld. Je kunt het verzoek voor deze controle mailen naar administratie@sport-en-beweegkliniek.nl met het onderwerp “controle onderzoek, aanmelding Sportkunde”.  Zijn er geen bijzonderheden en voldoet de keuring aan de gestelde eisen, dan is het keuringsbewijs nog geldig. De Sport- en Beweegkliniek zal Inholland hiervan op de hoogte brengen. 

 

Heb je een sportmedisch onderzoek elders laten uitvoeren? 

 • Als je maximaal 12 maanden voor aanvang van de opleiding een sportmedisch onderzoek elders hebt gehad, dan wordt het verslag en de ECG beoordeeld door de sportarts van de Sport- en Beweegkliniek. Hiervoor worden kosten (29 euro) in rekening gebracht.  De student dient het verslag en ECG van het eerder gedane onderzoek zelf aan te leveren bij de Sport- en Beweegkliniek. Na de herbeoordeling zal de Sport- en Beweegkliniek een goedkeuringsformulier toesturen naar de student. De student dient vervolgens het goedkeuringsformulier zelf aan te leveren bij Inholland.

In beide gevallen geldt dat, wanneer de arts na beoordeling van het verslag jou nogmaals wil zien, dan is er een aangepaste keuring à € 85,- nodig.

Is de keuring langer dan 12 maanden geleden gedaan? Dan wordt er altijd een nieuw (compleet) sportmedisch onderzoek gedaan.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228