Sportkunde voltijd

Blijvende positieve gezondheidsveranderingen dankzij de GLI

Bojoura Appelman (21) studeerde in 2021 af aan de opleiding Sportkunde van Hogeschool Inholland Haarlem en kon daarna direct aan de slag bij Diëtist & Leefstijl in de Kop van Noord-Holland. Als leefstijlcoach is zij voornamelijk bezig in de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI), een combinatie van behandelingen die mensen met overgewicht helpt meer te bewegen en gezonder te eten.

De GLI kent verschillende leefstijlinterventieprogramma’s die moeten zorgen voor een blijvende gedragsverandering en een gezonde leefstijl op lange termijn. Problemen waar mensen wel wat hulp bij kunnen gebruiken zijn overgewicht, maar bijvoorbeeld ook de lichamelijke en/of geestelijke gevolgen van de coronapandemie. “Als leefstijlcoach help je mensen om gezonde keuzes te maken in het dagelijks leven”, legt Bojoura uit. “In de begeleiding gaan we in op voeding en bewegen, maar we pakken ook een onderdeel slaap en ontspanning mee. Daarbij zijn meerdere specialisten betrokken, zoals een diëtist, fysiotherapeut, leefstijlcoach of oefentherapeut. Per deelnemer bekijken we wat iemand nodig heeft om tot zijn of haar doel te komen. Waar wil je heen? Hoe maken we dat bereikbaar? Alles in kleine stapjes en op zo’n manier dat iemand er structureel echt wat aan heeft.”

“Mensen beseffen steeds meer hoe belangrijk leefstijl eigenlijk is”

Betere kwaliteit van leven

Een GLI-traject duurt ongeveer twee jaar – de exacte duur en precieze invulling verschilt per programma. Het bestaat uit een actieve (behandel)fase met individuele gesprekken en groepsbijeenkomsten, gevolgd door de onderhouds- of uitstroomfase, waarin de deelnemer nog steeds wel begeleiding krijgt, maar nu meer aangewezen is op zichzelf. Sinds 2019 is de GLI opgenomen in het basispakket van de zorgverzekeraar.

“Het is dus veel meer dan alleen een manier om gewicht te verliezen”, benadrukt Bojoura. “Vaak is het begindoel wel gewichtsafname, maar uiteindelijk gaat het om een grotere algemene fitheid en daarmee een betere kwaliteit van leven. Dat iemand weer in staat is om met een kleinkind te spelen bijvoorbeeld of überhaupt energie heeft om leuke dingen te doen. Dat vind ik misschien wel het mooiste, dat deelnemers inzien dat er meer is dan alleen dat getalletje op de weegschaal. Dan zie je ze groeien!”

"Tijdens mijn hele studie was er volop aandacht voor het aanleren van coachingsvaardigheden; je oefent gesprekstechnieken en je leert hoe je mensen moet motiveren. Superbelangrijk!"

Brede opleiding

Bojoura ging vanuit de havo direct door naar de hbo-opleiding Sportkunde en volgde het uitstroomprofiel Aangepast Sporten met Advanced Personal Trainer (APT) erbij. “Ik vond voeding tijdens de eerste twee jaar van de studie al interessant, maar ik heb het daarna even geparkeerd. Uiteraard ligt de nadruk bij Aangepast Sporten op beweging, maar het mooie is dat je als toekomstige sportkundige heel breed wordt opgeleid: alles wat ik aangereikt heb gekregen kan ik nu goed gebruiken. Tijdens mijn hele studie was er volop aandacht voor het aanleren van coachingsvaardigheden; je oefent gesprekstechnieken en je leert hoe je mensen moet motiveren. Superbelangrijk! Want daar heb ik nu dagelijks mee te maken. De opleiding sluit in die zin prachtig aan op wat ik in de praktijk nodig heb.”

Groot voordeel daarnaast is dat de opleiding Sportkunde van Hogeschool Inholland Haarlem sinds november 2020 positief is geaccrediteerd door de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN). Dat betekent dat studenten na vier jaar automatisch geregistreerd kunnen worden als leefstijlcoach. “Daardoor kon ik vanuit school meteen doorrollen in deze baan, terwijl ik anders waarschijnlijk veel extra tijd was kwijt geweest aan allerlei cursussen.”

Vak in ontwikkeling

Gecombineerde leefstijlinterventie is in Nederland een relatief nieuw vak. Bojoura: “Diëtist & Leefstijl was in eerste instantie puur een diëtistenpraktijk. Toen ik aansloot waren ze net voorzichtig begonnen met de GLI, maar nog lang niet zo uitgebreid als nu. Inmiddels ligt de focus groot op leefstijl en beweging, wat het mooi compleet maakt. Overal om je heen zie je steeds meer aandacht ontstaan voor gezondheid en preventie, langzaam maar zeker dringt het ook tot een groter publiek door hoe belangrijk leefstijl eigenlijk is. En dat dat verder gaat dan alleen voeding. En ook op het gebied van onderzoek gebeurt er enorm veel op dit moment, steeds nieuwe inzichten. Dus ik me kan blijven ontwikkelen, er valt nog zoveel veel meer te leren! Ik heb het gevoel dat er een wereld voor me open ligt.”

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228