Sportkunde voltijd


“Als je echt iets wilt, een doel hebt, dan lukt het je”

Sammy Bakker stapte over van het mbo naar het hbo

Sammy Bakker maakte de overstap van het mbo naar het hbo. Drie jaar geleden haalde ze haar CIOS-diploma, nu zit ze in het derde jaar van de opleiding Sportkunde bij Inholland Haarlem. “Of de overstap pittig is? Ja, maar het is zeker ook goed te doen. Tenminste, als je het echt graag wilt. Als je doet wat je blij maakt, dan voelt het niet meer als leren en pak je het snel op.”

Sammy studeerde CIOS Sport en Bewegen, richting Sport- en Bewegingsagogie. “Na mijn diploma had ik gelijk aan het werk kunnen gaan maar ik wilde meer. Ik wilde mijn praktisch opgedane kennis ook theoretisch onderbouwen.” Ze twijfelde tussen ALO (te veel gericht op lesgeven), fysiotherapie (te specifiek) en Sportkunde. Dat laatste is het geworden. Nu wordt ze opgeleid tot professional die mensen begeleidt als het gaat om gezondheid en leefstijl. “Het is een hele brede opleiding. En de persoonlijke benadering van de docenten vind ik hier echt superfijn.”

Zelfstandig

Van mbo naar hbo, hoe was dat? “Het is zeker anders op het hbo, dat moet je niet onderschatten. Op het mbo regelen ze bijna alles voor je, er wordt nog net niet voor je nagedacht.” Dat is op het hbo wel anders, kwam Sammy al snel achter. “Hier verwachten ze dat je zelfstandig bent. Ga het maar zelf proberen of opzoeken. Pas als je er echt niet uitkomt, dan kan je het vragen. En ook dan krijg je niet gelijk het antwoord, maar geven ze je een richting om uiteindelijk zelf op het antwoord te komen.”

Theorie versus praktijk

Vooral de theoretische vakken zijn een uitdaging voor Sammy. “Ik ben theoretisch gewoon minder sterk dan ik zou willen.” Dit wordt gecompenseerd door haar praktische kennis, want op dat vlak heeft Sammy met haar mbo-diploma op zak weer een flinke streep voor op haar medestudenten. “Door alles wat ik al weet, hoef ik me in de praktijklessen minder in te spannen. Ja, daar heb ik echt een grote voorsprong. De tijd die ik hiermee bespaar, kan ik weer inzetten bij de theoretische vakken.”

Doe wat je leuk vindt

Motivatie is volgens Sammy belangrijker dan kennisniveau, als je de stap van het mbo naar het hbo wilt maken. “Mijn tip is om je goed te verdiepen in wat je leuk vindt en wat je wilt gaan doen. Want als je doet wat je ligt en waar je blij van wordt, dan leer je een stuk makkelijker. Ik ben ervan overtuigd dat als je iets echt wilt, dan lukt het je. Dan kan het nog steeds zwaar zijn, maar een sterke motivatie en wil kan dan net dat zetje zijn om je erdoorheen te slepen.”

“Motivatie is misschien nog wel belangrijker dan kennisniveau. Het kan je net dat extra zetje geven om je erdoorheen te slepen.”

Toekomstplannen

Het kostte Sammy een half jaar om een stageplek bij Defensie te bemachtigen maar ze gaf niet op en bereikte haar doel. “In augustus zijn ze gestart met een nieuwe opleiding en ik schrijf mee aan het fysieke deel van het profiel. Het is mijn rol om overal wat van te vinden en advies te geven. Super om te doen, ik zou het helemaal niet erg vinden om hier te blijven werken.” Maar dat gaat niet, want ondernemende Sammy heeft andere plannen. “Ik wil in Portugal mijn minor Nutrition halen. Ik kom er steeds meer achter hoe sterk voeding en beweging met elkaar samenhangen. Misschien is voeding zelfs nog wel belangrijker dan beweging. Met deze minor wil ik mijn kennis op dat gebied vergroten want nu weet ik er naar mijn gevoel nog te weinig vanaf.”

Afmatten

Of Sammy na haar hbo-diploma nog verder wil studeren? “Nu zeg ik nee maar je weet niet wat de toekomst brengt. Nog een opleiding? Een master? Ik heb bewezen dat ik het kan en daarbij, je bent nooit klaar met leren.” Als toekomstig sportkundige heeft Sammy nog een tip aan iedereen die de stap van mbo naar hbo overweegt. “Nou ja, eigenlijk een tip voor iedereen. Zorg dat lichaam en geest in balans zijn en beweeg veel! Zelf mat ik mezelf regelmatig fysiek flink af. Dan hou ik het leren, het mentaal bezig zijn, beter vol."

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228