Sportkunde voltijd

"Zo wordt sport zo toegankelijk mogelijk voor kinderen met een beperking."

Wij Inholland 2017 - Mijn personal coach aangepast sporten

Voor kinderen met een beperking is een actief leven extra belangrijk. Sportkunde-studenten Mickey Pijl en Bas de Vries helpen ze daarom bij het vinden van een geschikte, leuke sport. De vierdejaarsstudenten bij Inholland Haarlem rondden een pilot af, die ze verder willen verbeteren in hun eigen onderneming.

De pilot is onderdeel van het Europese project Sport Empowers Disabled Youth. Dat is een initiatief om kinderen te ‘empoweren’ door middel van sport, door wens en aanbod bij elkaar te brengen. Zo komen deze kinderen letterlijk en figuurlijk sterker te staan! Mickey en Bas willen deze manier van werken in Nederland introduceren.

Toegankelijk

Bas: “Kinderen met beperkingen en hun families lopen tegen verschillende barrières aan als ze willen sporten, zoals vervoer, financiën en onwetendheid over de sportmogelijkheden. Wij proberen die weg te nemen door de juiste instanties in te schakelen. Zo wordt sport zo toegankelijk mogelijk.” Want voor de doelgroep is het extra belangrijk om veel te bewegen, leggen de twee studenten uit. “Uit onderzoek blijkt dat kinderen met een beperking veel minder bewegen dan kinderen zonder beperking.” Dit heeft invloed op de sociaal-emotionele en fysieke ontwikkeling van de kinderen.

Face-to-face contact

Mickey: “We nemen eerst een intake af met geïnteresseerde kinderen. We vragen ze wat hun sportwensen zijn en wat er fysiek mogelijk is. Daarna gaan we op zoek naar geschikte opties in de omgeving, om vervolgens een afspraak te maken om de sport(en) samen uit te proberen.” Zo’n intensieve ‘matchmaking’ voor kinderen met een beperking bestaat nog niet, omdat het doorgaans veel tijd en dus geld kost. Mickey en Bas schakelen echter studenten Sportkunde in waardoor de kosten laag blijven en de studenten de kans krijgen om veel te leren. Mickey: “Alles gebeurt face-to-face. Studenten hebben de vrijheid om het project zelf in te vullen. Ze gaan bijvoorbeeld bij de ouders langs, of bezoeken kinderen bij een revalidatie-instelling.”

Eigen bedrijf

Het is Mickeys en Bas’ missie om het project volgend jaar te verbeteren en zo meer kinderen goed te helpen. Als ze straks zijn afgestudeerd, willen ze rond het project een eigen bedrijfje oprichten. Daarom leren ze nu bij de nieuwe Start Up Campus van Inholland Haarlem de fijne kneepjes van het ondernemen. Mickey: “Als coördinatoren brengen we volgend jaar Sportkunde-studenten en deelnemers bij elkaar en zorgen met trainingen voor een continue kwaliteit. Ook gaan we op zoek naar subsidies of een instelling die ons wil steunen. We zouden de hoofdprijs van de Wij Inholland award hier graag voor gebruiken.”

Lees ook over de andere projecten die genomineerd zijn voor de Wij Inholland award 2017.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228