Full focus op je studie

Wat is een voltijdopleiding?

Ben je benieuwd of voltijd studeren iets voor jou is en wat het precies inhoudt? Of twijfel je nog tussen voltijd en deeltijd studeren? Dan is het goed om in ieder geval de verschillen tussen beide opleidingsvormen helder te hebben. Om een duidelijk beeld te schetsen van wat je kunt verwachten van onze voltijdopleidingen, zetten we alle feiten én voordelen op een rij. Neig je toch meer naar een andere opleidingsvorm? Bekijk dan ook onze handige informatie over deeltijdstudies en duaal studeren.

Een voltijdstudie: de inhoud en praktijk

Maar eerst de belangrijkste vraag: wat is een voltijdopleiding nu eigenlijk en hoe ligt de verhouding tussen theorie, praktijk en – niet geheel onbelangrijk – vrije tijd? Voltijd studeren is een opleidingsvorm waarbij je in principe elke werkdag met je studie bezig bent, gemiddeld 40 uur per week. Hoe dat er in de praktijk uitziet, verschilt per studie, onderwijsinstelling en collegejaar.

Maar dat theorie wordt gecombineerd met praktijk is zeker. Aan het begin van een voltijdopleiding zit je misschien wat vaker in de collegezaal en werk je in groepsverband aan uitdagende projecten. Aan het einde van je studie is dat meestal net even anders en ben je waarschijnlijk meer bezig met zelfstudie of doe je praktijkervaring op tijdens je stage.

Voor wie is voltijd studeren ideaal?

Een voltijdopleiding aan de hogeschool is voor veel jongeren een logische stap na het behalen van een havo-, vwo- of mbo 4-diploma. Heb je al een opleiding afgerond, maar zie je jezelf nog niet fulltime werken of wil je je nog verder verdiepen? Ook dan is een voltijdstudie een mooie keuze.

Een voltijdopleiding: de voordelen

Theorie én praktijk

Bij een hbo-voltijdstudie loop je één of meerdere periodes stage. Een groot voordeel, omdat je hiermee veel ervaring op kunt doen in de praktijk. Natuurlijk is dit goed voor je cv en je persoonlijke ontwikkeling, maar het is ook dé manier om er tijdig achter te komen of dit werkveld écht bij jou past.

Fulltime focus op je opleiding

Omdat je bij een voltijdopleiding echt fulltime met je studie bezig bent, heb je ook volledige focus op je studie. Veel studenten vinden dit fijn, omdat je op die manier volledig in de materie duikt en daardoor minder hoeft te schakelen tussen studie en andere verplichtingen.

Recht op studiefinanciering

Je hebt bij voltijd studeren in veel gevallen recht op studiefinanciering, terwijl dat bij deeltijd studeren niet zo is. Wel bestaan er voor deeltijdopleidingen alternatieve tegemoetkomingen waar je mogelijk recht op hebt. Meer informatie daarover kun je bij DUO vinden.

Recht op een ov-chipkaart

Je hebt recht op een studentenreisproduct – oftewel een ov-chipkaart’ – als je voltijd studeert aan het mbo, hbo of de universiteit. Hiermee kun je gratis of met korting reizen met het openbaar vervoer. Bij deeltijd studeren is dit niet het geval.

Waardevolle vriendschappen

Tijdens je vervolgopleiding leer je veel nieuwe mensen kennen die over het algemeen dezelfde interesses hebben. Doordat je elkaar tijdens een voltijdstudie bijna dagelijks ziet en veel samenwerkt, ontstaan hier vaak waardevolle vriendschappen.

Voltijd studenten die in groepsverband samenwerken in een klaslokaal.

Het verschil tussen voltijd en deeltijd studeren

Maar wat is nu precies het verschil tussen voltijd en deeltijd studeren? Dat je bij de ene opleidingsvorm fulltime bezig bent met je studie en met de andere parttime, dat weet je inmiddels. Maar er zijn nog meer verschillen die erg bepalend kunnen zijn voor je keuze. We zetten ze op een rij, zodat jij straks zeker weet of voltijd of deeltijd de juiste keuze is voor jou:

Voltijd studeren

Elke dag studeren, vooral overdag

± 40 uur per week

Te combineren met bijbaan in weekend of avond

Stage lopen

Studiefinanciering

Studentreisproduct (ov-chipkaart)

4 jaar voor een bachelor
2 jaar voor een Associate degree

Deeltijd studeren

Vaak in de avonduren

± 20 uur per week

Bedoeld om te kunnen combineren met werk doordeweeks of overdag

Stage lopen

Geen studiefinanciering, wel andere financieringsmogelijkheden

Geen studentreisproduct (ov-chipkaart)

2 tot 4 jaar voor bachelor
± 2 jaar voor Associate degree
± 2 jaar voor master

Juup over zijn keuze om voltijd te studeren bij Inholland

Juup Leis, student Creative Business

Benieuwd waarom andere studenten ervoor kozen om voltijd te studeren bij Inholland? Student Juup vertelt hoe hij na het afronden van zijn mbo-diploma doorstroomde naar Hogeschool Inholland voor een bachelor Creative Business en waarom dat voor hem de juiste keuze was.

Overstappen van voltijd naar deeltijd

Ben je al enige tijd bezig met een voltijdopleiding, maar wil je – om wat voor reden dan ook – liever overstappen naar een deeltijdopleiding? Dat kan zekerIn sommige gevallen kan dat, in overleg met de opleiding, maar het is goed om eerst helder te hebben welke opties en vereisten er voor jouw situatie van toepassing zijn. Hieronder lichten we toe wat de mogelijkheden zijn om over te stappen van voltijd naar deeltijd studeren.

Algemene toelatingseisen

Overstappen naar deeltijd: dit zijn de algemene toelatingseisen

In de volgende gevallen kun je worden toegelaten tot een deeltijd bacheloropleiding of een deeltijd Associate degree (Ad):

Als je een havo- of vwo-diploma hebt.

Als je een mbo-niveau 4 diploma hebt.

Als je een hbo-bachelor diploma hebt.

Als je je propedeuse hebt behaald en alle modulen met een voldoende hebt afgerond.

Toelatingseisen opleiding

Specifieke toelatingseisen eisen per opleiding

Daarnaast kunnen Associate degree- en bacheloropleidingen ook nog specifieke toelatingseisen hebben. Zo is bijvoorbeeld een relevante praktijkomgeving bij veel deeltijdopleidingen een vereiste. Dit kan bij je huidige werkplek zijn, mits deze voldoet aan de eisen van de betreffende deeltijdopleiding. Verdiep je van tevoren dus goed in de toelatingseisen van de opleiding van jouw interesse.

Masteropleidingen

Hoe zit dat bij deeltijd masteropleidingen?

Om toegelaten te worden tot een deeltijd masteropleiding zijn de toelatingseisen weer net even anders dan bij deeltijd bachelors en associate degrees. Hiervoor moet je tenminste een hbo- of wo-bachelor hebben afgerond, die aansluit op het vakgebied van de betreffende deeltijd master. Ook kan het zijn dat je voor bepaalde masters eerst relevante werkervaring op moet doen voordat je wordt toegelaten.

Zonder juiste diploma

21+ toelatingstoets: Deeltijd studeren zonder het juiste diploma

Beschik je niet over een geschikt diploma (havo, vwo of mbo-4), dan kun je eventueel deelnemen aan de toelatingstoets. Wanneer je bij aanvang van de studie 21 jaar of ouder bent, kunnen we via deze toets onderzoeken of je de kennis en vaardigheden beschikt om een (deeltijd of voltijd) hbo-opleiding te volgen.

Lees meer over de toelatingstoets

Studenten die voltijd studeren werken samen aan een project.

Overzicht van voltijd hbo-opleidingen

Weet je inmiddels zeker dat een voltijdopleiding bij jou past? Dan is het kiezen van de juiste studie natuurlijk minstens zo belangrijk. Alle voltijd hbo-opleidingen van onze hogeschool vind je in één handig overzicht. De keuze is reuze bij ons, dus grote kans dat daar een match tussen zit!

Bekijk alle voltijd hbo-opleidingen

Tip: Om het jezelf makkelijker te maken kun je filteren op de interessegebieden en locaties die jou het meest aanspreken en van daaruit kijken wat het beste bij jou past. Daarnaast is onze Studiekeuzetest de perfecte manier om beter inzicht te krijgen in jouw interesses en de studies die daarbij passen.

Misschien past iets anders beter bij jou?

Bekijk onze andere opleidingsvormen.

Heb je vragen over onze opleidingsvormen?

We helpen je graag verder!

Whatsapp
06 2111 5555
Telefoon
023 522 3228