“Vertrouw op jezelf en zorg dat wat je kiest, je jezelf ook echt ziet doen op dat moment. Ga niet iets doen omdat anderen dat van je verwachten.”

Ivo van der Voort, 24 jaar

Eerstejaarsstudent Business IT & Management, Inholland Diemen

Soms heb je wat langer de tijd nodig om te bedenken wat nu écht bij je past. Is dat erg? Nee! Ivo van der Voort (24), student Business IT & Management in Diemen, is blij dat hij de tijd nam om te ontdekken wat hij wil in de toekomst, waardoor hij nu helemaal op zijn plek zit. Wat leerde hij tijdens zijn studiekeuzeproces en hoe gaat het nu met hem?

Toen Ivo slaagde in zijn eindexamenjaar, was hij eigenlijk wel even klaar met in de schoolbanken zitten. Zijn ouders stimuleerden hem om toch direct te starten met een studie. Ivo: “Ik snap goed waarom mijn ouders mij dat adviseerden, ze hebben het beste met mij voor. Maar als ik er nu op terugkijk, zie ik overduidelijk dat ik er gewoon nog niet klaar voor was. Ik had al wat langer gedaan over de middelbare en weinig zin om meteen te gaan studeren. Toen ik toch startte met de opleiding Business IT & Management kwam ik ook nog eens met mijn beste vriend in de klas. Hartstikke gezellig, maar ook garantie voor oneindig veel klooien. Dat ik dat eerste jaar door ben gekomen, is best een wonder.”

Veel switchen

Na het eerste jaar stopt Ivo met Business IT & Management en switcht naar de opleiding Voeding & Diëtiek bij de Hogeschool van Amsterdam. Ook hier stopt hij na een jaar mee en gaat aan het werk. “Op school zat ik er gewoon niet lekker in. Ik ging aan de slag in een used products winkel, ’s nachts werkte ik als barman in de club Escape. Toen begon ik beter in mijn vel te zitten. Ik merkte dat ik opbloeide door het contact met mensen. Praatjes maken, vragen beantwoorden, mensen helpen, zorgen dat iemand een fijne dag of nacht heeft, dat geeft mij echt energie.”

"Iedereen die ik bij Inholland sprak, dacht oprecht met mij mee. Daardoor kreeg ik het vertrouwen dat ik hier op mijn plek zou zijn."

Opnieuw nadenken over de toekomst

In de winkel werd Ivo steeds meer de aangewezen persoon voor het weer gebruiksklaar maken van telefoons of computers en technische ondersteuning. Daardoor ging hij weer nadenken over de opleiding Business IT & Management. Ivo: “Ik vond het heel spannend om het studeren opnieuw te proberen, omdat het al twee keer eerder niet was gelukt. Mijn vriendin heeft me gelukkig gemotiveerd. Zij zette me voor het blok door te vragen wat ik nu echt wilde en hoe ik mijn toekomst voor me zag. Toen ben ik ook een rekensommetje gaan maken, met wat ik toen verdiende en wat ik zou gaan verdienen als ik een studie had gedaan. Dat opende wel mijn ogen. Mijn vrienden hebben me ook gepusht trouwens. Die zeiden: ‘Kom op man, je kunt 80 uur per week werken, maar je kunt niet studeren? Onzin!’ Bleken ze gelukkig helemaal gelijk in te hebben haha!’"

Welkom en oprecht

Ivo hoefde zich niet opnieuw te oriënteren qua studiekeuze. Door zijn praktijkervaring wist hij zeker dat Business IT & Management toch dé opleiding voor hem was. “Ik wilde alleen heel graag deze opleiding bij een kleinere school doen, omdat ik persoonlijk contact belangrijk vind. Toen ik ging onderzoeken of ik bij Inholland Diemen wilde studeren, viel me direct op hoe welkom ik werd ontvangen. Iedereen die ik bij Inholland sprak, dacht oprecht met mij mee, ook tijdens een online Proefstudeerdag waar ik al mijn vragen kon stellen. Daardoor kreeg ik het vertrouwen dat ik hier op mijn plek zou zijn,” vertelt Ivo.

"Ik wilde alleen heel graag deze opleiding bij een kleinere school doen, omdat ik persoonlijk contact belangrijk vind. Toen ik ging onderzoeken of ik bij Inholland Diemen wilde studeren, viel me direct op hoe welkom ik werd ontvangen."

"Inholland gaat ver voor je om te zorgen dat jij kunt doen wat je moet doen. Dat motiveert mij het ook écht te doen en niet te slacken. Zij zijn er voor mij, dus ik ga ervoor."

Vertrouw op jezelf en doe wat je moet doen

Dat warme gevoel en dat er met je wordt mee gedacht ervaart Ivo nu ook echt tijdens zijn eerste jaar, ondanks corona waardoor hij de meeste lessen online moet volgen. Ivo: “Ik kan mijn docenten áltijd vragen stellen, ze staan voor me klaar. Het vak bedrijfseconomie is bijvoorbeeld best wel pittig als je, net zoals ik, geen economie hebt gehad. Een van m’n docenten heeft een whatsappgroepje waarin je om hulp kunt vragen. En als je het dan nog steeds ingewikkeld vindt, stuurt hij aanvullende informatie, net zo lang tot je het snapt. Dat is echt top. Een tijdje terug zat ik thuis middenin een verbouwing, waardoor ik geen internet had. Toen kon ik zolang het duurde naar school komen, zodat ik toch mijn lessen kon volgen. Inholland gaat ver voor je om te zorgen dat jij kunt doen wat je moet doen. Dat motiveert mij het ook écht te doen en niet te slacken. Zij zijn er voor mij, dus ik ga ervoor.”

Ivo’s tip voor toekomstige studenten: “Vertrouw op jezelf en zorg dat wat je kiest, je jezelf ook echt ziet doen op dat moment. Ga niet iets doen omdat anderen dat van je verwachten. En als je een idee hebt, ga naar Open Dagen en ga proefstuderen om te ontdekken of je beeld van die opleiding klopt. Vraag docenten vooraf én tijdens je studie om advies. En luister ernaar, haha! Zij zijn de professionals in het vakgebied waar jij groot in wil worden, dus ja. Zij hebben echt wel iets boeiends te zeggen.”

Kom 6 april naar de Open Dag

Meld je aan!

Hulp bij je studiekeuze

Ontdek onze tools

Of lees andere verhalen van onze studenten

Heb je vragen?

We helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228