Opleiding Coördinator Taal

Docent Ellen Dijkman


"Mooi als deelnemers door andere bril naar kinderen gaan kijken"

Ellen Dijkman is docent aan de PABO in Haarlem en docent nascholing aan Inholland Academy. Daar verzorgt ze de opleidingen IB-RT, Coördinator Taal en Taalontwikkeling Jonge Kind.

"Bij Inholland Academy doen deelnemers mee vanuit intrinsieke motivatie, dat vind ik ontzettend fijn. Ze komen om te luisteren, te leren, te overleggen en 'hun rugzak te vullen'. Ik reik ze antwoorden en inzichten aan. Als jouw leerling nog steeds spellend blijft lezen, wat kun je eraan doen? En als jouw leerling maar moeite blijft houden met de werkwoordspelling, hoe kan dat? Welke tools heb je dan als leerkracht nodig? De focus in mijn lessen ligt niet alleen op materiaal en middelen maar ook op (ortho)didaktiek, ofwel het anders handelen van de leerkracht.

Door andere bril kijken

Een mooi compliment vind ik als deelnemers zegen: waarom hebben we dit nooit geweten of gedaan? Ik mag leerkrachten inspireren en ze de tools bieden waarmee ze morgen aan de slag kunnen. In mijn verhalen herkennen ze vaak hun eigen leerlingen en de situatie op de eigen school. Daardoor kunnen ze gelijk schakelen naar de eigen onderwijspraktijk en op een andere manier handelen. Ik vind het mooi als ik ze kritisch leer kijken naar hun eigen visie op taalonderwijs. En dat ze bewust de vraag gaan stellen: hoe krijg ik mijn team mee op de weg naar taalvernieuwingen?

In keukens kijken

Naast mijn werk bij de PABO en Inholland Academy werk ik als zzp’er voor besturen en scholen waar het ‘taalvragen’ betreft. Denk aan de implementatie van een dyslexieprotocol of de begeleiding van een team bij de aanpak van het spellingsonderwijs. Ik heb dus veel afwisseling in mijn werk, waarbij ik in allerlei keukens mag kijken. Dankbaar ben ik als een groep van Inholland Academy na afronding van de opleiding hecht blijft. Vaak worden er lange tijd nog studiedagen, literatuur en artikelen uitgewisseld en gedeeld.

Kansengelijkheid voor kinderen

Inspiratie haal ik uit het Scandinavische onderwijssysteem, waar ze Passend Onderwijs leveren. Leerkrachten komen tegemoet aan alle onderwijsbehoeften en hebben hier ook de tijd en de kennis voor. Daarnaast ben ik de afgelopen jaren in mijn lesgeven sterk geïnspireerd door Anneke Smits en haar boek Rijke Taal. Ik lees graag vakliteratuur, thrillers en kookboeken. Verder kook ik graag en loop ik hard door de duinen. Waarvan ik droom is kansengelijkheid voor alle kinderen. Al zou een deel van deze droom uitkomen, dan zou ik al erg tevreden zijn. Wellicht ligt hier ook een taak voor ons als opleiders."Ellen Dijkman

docent post-hbo opleiding Coördinator Taal 

Terug naar Docenten

Interesse in deze opleiding? Vraag een gratis brochure aan.

Bekijk de opleidingsinformatie en maak kennis met o.a. de organisatie, methode en locaties.

Download brochure

Is dit de opleiding voor jou? Schrijf je nu in!

Inschrijven