Opleiding Schuldhulpverlening

Wat doet een schuldhulpverlener?

Als schuldhulpverlener begeleidt en help je cliënten bij het oplossen van problematische schulden. Je bent in staat om de financiële situatie van cliënten te analyseren, oorzaken van schulden te achterhalen, te zorgen voor stabiliteit in de financiën en een schuldregeling op te zetten. Ook ben je als schuldhulpverlener op de hoogte van de sociale wetgeving in Nederland, de toepassing van relevante procedures en kun je belangen van zowel cliënten als schuldeisers behartigen, uitgaande van de NVVK-gedragscodes. Schuldhulpverleners zijn werkzaam bij o.a. gemeentes en maatschappelijke instellingen, maar ook bij kredietbanken en commerciële bedrijven.

Is er veel vraag naar schuldhulpverleners?

Ja, er is erg veel vraag naar schuldhulpverleners. Door de hoge energieprijzen, inflatie en kosten voor het levensonderhoud neemt het aantal mensen dat door schulden in ernstige problemen komt, toe. In Nederland heeft nu 1 op de 6 huishoudens problematische schulden of loopt het risico om ze te krijgen. Steeds meer mensen doen dan ook een beroep op schuldhulpverlening.

Hoe word je schuldhulpverlener?

Een geschikte opleiding om jezelf te ontwikkelen tot schuldhulpverlener is de post-hbo opleiding Schuldhulpverlening van Inholland Academy.  Om toegelaten te worden, heb je minimaal een afgeronde hbo-opleiding nodig,  of bezit je aantoonbaar hbo werk- en denkniveau. Bovendien werk je bij voorkeur al in de financiële of sociale sector. Ervaring en affiniteit met schuldhulpverlening is een pré. Werk je nog niet in de (schuld)hulpverlening? Dan adviseren wij sterk een praktijkplek of vrijwilligerswerk te zoeken, zodat je eenvoudiger de koppeling naar de beroepspraktijk kunt maken.

Schuldhulpverlener worden? Volg de post-hbo opleiding Schuldhulpverlening bij Inholland Academy