In twee jaar een hbo-opleiding volgen

Associate degree

Wil je een hbo-opleiding volgen, maar zie je jezelf niet nog vier jaar studeren? Dan is een Associate degree (Ad) misschien wel wat voor jou. Met een Associate degree haal je binnen twee jaar een volwaardig hbo-diploma: een Associate degree-diploma. Tijdens deze verkorte hbo-opleiding volg je praktijkgericht onderwijs – in voltijd of deeltijd – en krijg je begeleiding van ervaren docenten. Lees hier alles wat je over Associate degrees moet weten, wat de voordelen zijn, wat het verschil is met een hbo-bachelor en wat een Ad-diploma waard is.

Wat is een Associate degree precies?

Een Associate degree is een tweejarige hbo-opleiding die overwegend praktijkgericht is. Na afronding van je Associate degree heb je voldoende kennis en ervaring opgedaan om aan de slag te kunnen in het werkveld. Leer je liever nog door, dan heb je ook de mogelijkheid om door te stromen naar een verwante hbo-bachelor. Als je jaar drie en vier van de verwante bachelor hebt gevolgd, heb je ook je hbo-bachelordiploma in the pocket.

Het verschil tussen een Associate degree en een bachelor

Het grootste verschil tussen een Associate degree en een bachelor is natuurlijk de opleidingsduur: twee jaar voor een Ad en vier jaar voor een bachelor. Bovendien is een Ad nóg meer praktijkgericht dan een bachelor. De toelatingseisen voor beide opleidingsvormen zijn verder wel hetzelfde.

Associate degree

Twee jaar

Voltijd en deeltijd

Toelating met mbo4, havo, vwo of toelatingstoets

Voornamelijk focus op praktijk

Tijdens afstuderen praktijkprobleem oplossen

Na afronding werken op hbo-niveau

Na afronding doorstroom mogelijk naar verwante hbo-bachelor (twee jaar)

Je haalt geen propedeuse

Bachelor

Vier jaar

Voltijd, deeltijd en duaal

Toelating met mbo4, havo, vwo of toelatingstoets

Theorie én praktijk

Tijdens afstuderen onderzoek doen

Na afronding werken op hbo-niveau

Na afronding doorstroom mogelijk naar hbo-master (± twee jaar)

Je haalt wel een propedeuse

Student Associate degree krijgt praktijkgerichte opdrachten

Is een Associate degree iets voor jou? De voordelen op een rij

  • Na twee jaar krijg je de titel Associate degree, een waardevol diploma op de arbeidsmarkt.
  • Duurt slechts twee in plaats van vier jaar (ten opzichte van een hbo-bachelor).
  • Makkelijke doorstroom vanuit mbo4, havo en vwo.
  • Ideaal om te wennen aan het hbo, zonder gelijk nog vier jaar te studeren.
  • Fijn opstapje naar het hbo: ligt dit jou, dan kun je na je Ad doorstromen naar de verwante bachelor.
  • Mogelijk in voltijd en deeltijd.
  • Aanbod blijft groeien; grote kans dat er nu of straks een Ad voor jou tussen zit.
  • Zijn er veranderingen binnen het werkveld? Dan vind je die snel terug in de inhoud van de Associate degree.
  • Je bent extra aantrekkelijk op de arbeidsmarkt als je zowel mbo4 als Ad hebt afgerond, omdat je meer praktijkervaring hebt opgedaan én je jouw werk goed kunt onderbouwen.

Instromen naar Associate degree vanuit havo, mbo of het werkveld: wat komt erbij kijken?

Zoals bij vrijwel alle opleidingen in het vervolgonderwijs zijn er ook toelatingseisen voor een Associate degree-opleiding. Zo is in principe de hoofdregel dat je in het bezit moet zijn van een havo-, vwo- of mbo4-diploma. Daarnaast kunnen er per Associate degree ook nog aanvullende voorwaarden gelden. Zo kan er gevraagd worden om bepaalde examenprofielen of eindexamenvakken. Voldoe je niet aan de Associate degree-toelatingseisen, dan kun je in veel gevallen een toelatingstoets doen.

Check de toelatingseisen van de Associate degree van jouw interesse

Studenten Associate degree in gesprek bij Hogeschool Inholland

Wat kun je met een Associate degree-diploma?

Nu je weet wat een Associate degree precies is én voor wie deze geschikt is, is het natuurlijk ook goed om nog een stap verder vooruit te denken: wat kun je met een Associate degree-diploma? We leggen je hieronder uit wat een Ad-diploma waard is op de arbeidsmarkt én wat je ermee kunt als je nog verder wilt studeren.

Werken

Met een Ad-diploma op zak de arbeidsmarkt op

Heb je je Associate degree afgerond, dan heb je een mooi en waardevol hbo-diploma op zak waarmee je veel kanten op kunt. Zo kun je makkelijk doorstromen naar een hbo-bachelor, maar ook op de arbeidsmarkt is je Ad-diploma veel waard. Een Associate degree is immers een officieel erkend hbo-diploma, waarmee je een voorsprong hebt op een functie waarbij om mbo+ wordt gevraagd. Bij een Associate degree ben je namelijk hbo-geschoold, maar heb je óók veel praktijkervaring opgedaan aangezien daar tijdens de opleiding veel op gefocust wordt. Uiteraard verschilt vraag en aanbod op de arbeidsmarkt continu en kan hier ook zeker per sector een groot verschil in zitten. Maar over het algemeen heb je met een Associate degree-diploma mooie kansen in het werkveld.

Doorstuderen

Met een Associate degree doorstromen naar een bachelor

Gaat het studeren aan het hbo je goed af en ben je na het afronden van je Associate degree nog niet uitgeleerd? Dan kun je er ook voor kiezen om door te stromen naar een hbo-bachelor. Dit betekent (gelukkig) niet dat je na je Ad nogmaals de voltallige 4 jaar moet volmaken die eigenlijk voor een hbo-bacheloropleiding staat. Na het behalen van je Ad kun je vaak direct doorstromen naar een aanverwante hbo-bachelor binnen of buiten Hogeschool Inholland, die dan nog 2 jaar duurt.

Check de doorstroommogelijkheden van de Associate degree van jouw interesse

Studenten volgen Associate degree-opleidingen

Welke hbo Associate degree-opleidingen zijn er?

Hoewel het aanbod van de Associate degree-opleidingen ieder jaar uitbreidt, is er nu al een ruime variëteit aan Ad’s bij Hogeschool Inholland. Niet alleen in de meest uiteenlopende branches, maar ook in zowel voltijd als deeltijd.

Voltijd en deeltijd Associate degrees

Met een voltijd Associate degree ben je 5 dagen per week met je opleiding bezig. Omdat hier gemiddeld 40 uur per week voor staat, is dit niet te combineren met je werk (hooguit een bijbaan). Wel doe je tijdens je opleiding al veel werkervaring op, omdat praktijkervaring een belangrijk onderdeel is binnen een Associate degree.

Een deeltijd Associate degree is vooral geschikt als je naast je huidige baan of gezinsleven wil doorstuderen, of als je een carrièreswitch wil maken. Je gaat dan 2 á 3 dagdelen (circa 20 uur) per week naar school en ook hier doe je zowel theoretische kennis als praktijkervaring op.

Ontdek alle voltijd Associate degrees

Ontdek alle deeltijd Associate degrees

Een Associate degree bij Inholland: studenten aan het woord

Maar om erachter te komen hoe het nou écht is om een Associate degree bij Inholland te volgen, kunnen we natuurlijk het beste de leerlingen zelf aan het woord laten. Barbara (41) en de Kirsten (27) volgen allebei de Associate degree Pedagogisch Educatief Professional en vertellen over hun ervaringen, motivatie en toekomstperspectief. Hoewel ze dezelfde opleiding doen, volgen ze verschillende profielen waardoor ze allebei werkzaam zijn in een andere functie.

Veelgestelde vragen over Associate degrees

Blijf je toch nog met wat vragen zitten? We hebben een aantal veelgestelde vragen (én antwoorden) over Associate degrees op een rij gezet.

Haal je met een Associate degree een propedeuse?

Nee, een Associate degree heeft geen propedeuse, in tegenstelling tot een hbo-bachelor waar je die wel krijgt na het behalen van alle studiepunten uit het eerste collegejaar. Het halen van een propedeuse is met name handig als je bijvoorbeeld sneller wilt overstappen naar een universitaire opleiding.

Kun je na het behalen van een Associate degree naar de universiteit?

Nee, met een Associate degree kun je niet direct doorstromen naar de universiteit. Hiervoor moet je óf een propedeuse van een (willekeurige) bachelor hebben gehaald, óf je moet een volledige hbo-bachelor succesvol hebben afgerond. Goed om te weten is dat als je ervoor kiest om na de tweejarige Associate degree nog de twee aanvullende studiejaren van de aanverwante bachelor te volgen, dat dit uiteindelijk ook telt als volledige bachelor. In dat geval zou je dus nog door kunnen stromen naar de universiteit.

Kun je met een mbo4-, havo- of vwo-diploma elke Associate degree volgen?

Niet altijd. Het klopt dat je in eerste instantie een mbo4-, havo- of vwo-diploma moet hebben om een Associate degree te volgen. Maar soms gelden er ook nog aanvullende eisen, zoals specifieke examenprofielen of examenvakken die je moet hebben gevolgd of gehaald op het voortgezet onderwijs. Ook is er een mogelijkheid om een toelatingstoets af te leggen.

Is een Associate degree meer gericht op praktijk of theorie?

Een Associate degree is zowel gericht op praktijk als theorie, maar in vergelijking met een hbo-bachelor is een Associate degree meer gericht op praktijk dan theorie.

Wat zijn de kosten van een Associate degree?

Als je een Associate degree aan Hogeschool Inholland volgt, betaal je collegegeld per studiejaar, net als bij andere hbo-opleidingen. Dit komt in dit geval dus neer op in totaal twee jaar aan collegegeld. Wil je meer weten? We hebben de collegegeldtarieven voor je op een rijtje gezet.

Zijn er naast het jaarlijks collegegeld nog meer studiekosten verbonden aan een Associate degree?

Net als elke andere opleiding in het beroepsonderwijs komen er vaak nog extra studiekosten bij. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van studieboeken, een laptop of praktijkmaterialen. Alle mogelijke bijkomende kosten hebben we voor je verzameld.

Heb je nog vragen over Associate degrees?

We helpen je graag!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228