Ben je niet direct toelaatbaar? Dan kan je misschien een deficiëntietoets doen.

Deficiëntietoets en voorbereiding

Het kan zijn dat je een havo- of vwo-diploma hebt waarmee je niet toelaatbaar bent, omdat één of meer verplichte eindexamenvakken ontbreken. Dit heet deficiëntie. Deze deficiëntie moet zijn weggewerkt voordat je begint aan de opleiding en dit kan door middel van een deficiëntietoets. Start je in september? Dan moet je voor 1 september je deficiëntie hebben weggewerkt. Start je in februari? Dan moet de deficiëntie voor 1 februari weggewerkt zijn.

Aanmelden deficiëntietoets

  1. Schrijf je eerst in voor een opleiding via Studielink.
  2. Stuur daarna een e-mail naar toelatingstoets@inholland.nl.
  3. Binnen drie werkdagen ontvang je per mail een inschrijfformulier met instructies. Hierin staat hoe je je inschrijving afrondt en hoe je de betaling voor de toets in orde maakt.

Voorbereiding

Voor de septemberinstroom bieden wij voor een klein aantal deficiëntietoetsen een voorbereidingscursus aan. Deze cursus wordt afgesloten met een eindtoets die gelijk is aan de vaktoets van de toelatingstoets. Voor de februari-instroom worden geen voorbereidingscursussen aangeboden. 

Bekijk de voorbereidingscursussen  >

Kosten

Deelname aan een deficiëntietoets kost €90. Bij meerdere vaktoetsen kost het €135.

Toetsdata

Houd er rekening mee dat de onderstaande informatie onder voorbehoud is. De data kunnen gewijzigd worden vanwege coronamaatregelen. Als het kabinet besluit om de maatregelen in het onderwijs aan te scherpen en de toets hierdoor niet op locatie kan doorgaan, zoeken wij naar een passende oplossing. Goed om te weten: de toetslocatie staat los van de locatie waar je gaat studeren.

Download de infowijzer over de deficiëntietoets

Septemberinstroom 2022-2023

Er zijn geen data meer voor septemberinstroom 2022-2023 beschikbaar. Binnenkort maken we de data voor septemberstart 2023 bekend.

Heb je vragen?

We helpen je graag verder!