Ben je niet direct toelaatbaar? Dan kan je misschien een deficiëntietoets doen.

Deficiëntietoets en voorbereiding

Het kan zijn dat je een havo- of vwo-diploma hebt waarmee je niet toelaatbaar bent, omdat één of meer verplichte eindexamenvakken ontbreken. Dit heet deficiëntie. Deze deficiëntie moet zijn weggewerkt voordat je begint aan de opleiding en dit kan door middel van een deficiëntietoets. Start je in september? Dan moet je voor 1 september je deficiëntie hebben weggewerkt. Start je in februari? Dan moet de deficiëntie voor 1 februari weggewerkt zijn.

Aanmelden deficiëntietoets

  1. Schrijf je eerst in voor een opleiding via Studielink.
  2. Stuur daarna een e-mail naar toelatingstoets@inholland.nl.
  3. Binnen drie werkdagen ontvang je per mail een inschrijfformulier met instructies. Hierin staat hoe je je inschrijving afrondt en hoe je de betaling voor de toets in orde maakt.

Voorbereiding

Voor de septemberinstroom bieden wij voor een klein aantal deficiëntietoetsen een voorbereidingscursus aan. Deze cursus wordt afgesloten met een eindtoets die gelijk is aan de vaktoets van de toelatingstoets. Voor de februari-instroom worden geen voorbereidingscursussen aangeboden. Voor de septemberinstroom 2020 is het niet meer mogelijk om voorbereidingscursussen te volgen, deze zijn inmiddels afgerond. Vanaf november is informatie beschikbaar over de voorbereidingscursussen voor de septemberinstroom 2021.

Bekijk de voorbereidingscursussen  >

Kosten

Deelname aan een deficiëntietoets kost €90. Bij meerdere vaktoetsen kost het €135.

Let op! Maak de deelnamekosten alleen over wanneer je het inschrijfformulier per e-mail van Bureau Toelatingsonderzoeken ontvangen hebt. Het overmaken van het bedrag zonder het inschrijfformulier geldt niet als inschrijving!

Toetsdata

Voor de septemberinstroom 2020 is het niet meer mogelijk om een deficiëntietoets te maken. Het laatste toetsmoment is inmiddels verstreken. Vanaf november is informatie beschikbaar over de voorbereiding en data voor de toelatingstoets voor de februari-instroom 2021 en de septemberinstroom 2021.

Inschrijven.jpg

Meer informatie?

In de Infowijzer vind je meer gedetailleerde informatie over onder andere de volgende onderwerpen:

  • Kosten
  • Voorbereiding op de toets
  • Praktische zaken op de toetsdag
  • Geldigheidsduur
  • Beschrijving van de afzonderlijke toetsonderdelen

Download de Infowijzer deficiëntietoets

Heb je vragen?

We helpen je graag verder!