Ben je niet direct toelaatbaar? Dan kan je misschien een deficiëntietoets doen.

Deficiëntietoets en voorbereiding

Het kan zijn dat je een havo- of vwo-diploma hebt waarmee je niet toelaatbaar bent, omdat één of meer verplichte eindexamenvakken ontbreken. Dit heet deficiëntie. Deze deficiëntie moet zijn weggewerkt voordat je begint aan de opleiding en dit kan door middel van een deficiëntietoets. Start je in september? Dan moet je voor 1 september je deficiëntie hebben weggewerkt. Start je in februari? Dan moet de deficiëntie voor 1 februari weggewerkt zijn.

Aanmelden deficiëntietoets

  1. Schrijf je eerst in voor een opleiding via Studielink.
  2. Stuur daarna een e-mail naar toelatingstoets@inholland.nl.
  3. Binnen drie werkdagen ontvang je per mail een inschrijfformulier met instructies. Hierin staat hoe je je inschrijving afrondt en hoe je de betaling voor de toets in orde maakt.

Voorbereiding

Voor de septemberinstroom bieden wij voor een klein aantal deficiëntietoetsen een voorbereidingscursus aan. Deze cursus wordt afgesloten met een eindtoets die gelijk is aan de vaktoets van de 21+ Toets. Vanwege de tijd die je in de cursus moet steken, wordt die toets half juni gehouden. Voor de februari-instroom is dit echter niet mogelijk. Mail toelatingstoets@inholland.nl voor meer informatie over de deficiëntietoets in combinatie met een cursus.

Bekijk de voorbereidingscursussen

Kosten

Deelname aan een deficiëntietoets kost €90. Bij meerdere vaktoetsen kost het €135.

Let op! Maak de deelnamekosten alleen over wanneer je het inschrijfformulier per e-mail van Bureau Toelatingsonderzoeken ontvangen hebt. Het overmaken van het bedrag zonder het inschrijfformulier geldt niet als inschrijving!

Toetsdata

Vanwege het coronavirus heeft het kabinet besloten evenementen en samenkomsten tot 1 juni te verbieden. Dit betekent dat de deficiëntietoets van 18 april tot nader order is uitgesteld.
Op dit moment zijn wij aan het kijken of er andere mogelijkheden zijn. De toets van 13 juni gaat door, tenzij het kabinet de huidige maatregelen rond het coronavirus verlengd.

De toets wordt in Diemen afgenomen, met uitzondering van de toets op vrijdag 3 juli 2020. Deze vindt plaats in Haarlem.

Deficiëntietoets Laatste aanmelddatum Laatste afmelddatum
Zaterdag 13 juni 2020 4 juni 2020 4 juni 2020
Vrijdag 3 juli 2020 23 juni 2020 26 juni 2020
Inschrijven.jpg

Meer informatie?

In de Infowijzer vind je meer gedetailleerde informatie over onder andere de volgende onderwerpen:

  • Kosten
  • Voorbereiding op de toets
  • Praktische zaken op de toetsdag
  • Geldigheidsduur
  • Beschrijving van de afzonderlijke toetsonderdelen

Download de Infowijzer deficiëntietoets

Heb je vragen?

We helpen je graag verder!