Rotterdam,
20
november
2019
|
07:32
Europe/Amsterdam

Aandacht voor armoede en diversiteit tijdens SJD-congres 2019

Met armoede en diversiteit als thema vond begin november het jaarlijkse congres van de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) plaats bij Inholland Rotterdam. Uit alle hoeken van Nederland kwamen vakgenoten naar Rotterdam om het congres bij te wonen. Ook de steeds bekendere moneycoaches ontbraken niet.

Leestijd: +- 2 minuten.

De dag startte met een warm welkom door de dagvoorzitter Ineke van den Berg (lector Toegankelijkheid van het Recht) waarna wethouder Michiel Grauss (zie foto) het congres officieel opende. In zijn speech lichtte hij de armoedebestrijding en schuldenaanpak in Rotterdam toe. Hierin benoemde hij het belang van de SJD-opleiding. Er worden op deze opleiding immers studenten opgeleid die straks als professionals in deze problematiek een belangrijke rol gaan spelen.

Workshops
Na de speech vonden er verschillende workshops plaats, met medewerking van partners in het werkveld, collega’s en lectoren van Inholland. Zo gaf deurwaarderskantoor GGN een workshop over sociaal incasseren en gaven collega’s van de onderzoekslijn Diversiteitsvraagstukken een boeiende workshop over inclusiviteit. Tevens werd er vooruitgekeken naar de SJD’er 2.0 in de workshop 'Transitie van beroepen' door onze lector Petra Biemans en onderzoeker Jeany van Beelen.

De SJD' er zal in de toekomst steeds meer een regievoerder zijn die passend kan ondersteunen bij vragen van cliënten die verschuiven onder invloed van maatschappelijke ontwikkelingen zoals vergrijzing, laaggeletterdheid en hardnekkige sociaaleconomische ongelijkheid. De digitale ontwikkelingen spelen hierbij een grote rol. Daarnaast gaven Ineke van den Bergh en Peter van den Heuvel een workshop 'Legal Design', een methode om out-of-the-box te denken.

Moneycoaches, Schuldenlab, Rechtswinkel
Ook de Rechtswinkel, het schuldenlab en de moneyoaches die Inholland inzet gaven de aanwezigen een blik in de praktijk. Vooral de moneycoaches zijn bekend van het steeds intensievere contact tussen hbo’ers en mbo’ers. De samenwerking is bedoeld om mbo’ers en hbo’ers met elkaar in contact te brengen, van elkaar te laten leren en werkervaring op te laten doen. Dit project is ontstaan in samenwerking met het Albeda. Studenten SJD zijn moneycoach als onderdeel van hun stage. De hbo’ers begeleiden de mbo’ers op financieel vlak. Zo helpen zij onder andere bij het aanvragen en verkrijgen van financiële producten en diensten.

Wijksafari met gemeente Rotterdam
Opvallend was de samenwerking met de gemeente Rotterdam, in het bijzonder Prestatie 010, waarbij collega’s met bussen naar verschillende projecten in de wijk werden vervoerd. Door deze 'wijksafari' konden zij met eigen ogen de projecten zien waarbij uitkeringsgerechtigden iets terug moeten doen voor de uitkering die ze ontvangen.

Het levert resultaat op, hoe meer vrijwilligers vanuit deze achtergrond meedoen, hoe lager de ziektekosten voor deze groep worden. Een 'hard' resultaat voor inspanningen die anders moeizaam meetbaar zijn.Kortom, het SJD-congres was een waardevolle dag waar tussen de workshops door ook tijd was om oude bekenden te zien, bij te praten en vooral geïnspireerd te raken en enthousiast te blijven over onze waardevolle SJD-opleidingen!

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.