Rotterdam,
11
maart
2019
|
12:06
Europe/Amsterdam

Perry Heijne 19 maart gastspreker bij lectorale rede Hans Bossert:

'Accountants will save the world'

Perry Heijne twitter

Succesvol ondernemen in een snel veranderende wereld vraagt om een andere benadering en nieuwe concepten. Perry Heijne weet hier alles van. De van huis uit bedrijfseconoom met jarenlange ervaring bij TNT en CARE maakt zich momenteel hard om honger de wereld uit te helpen. “Het creëren van ecologische en sociale waarde wordt steeds belangrijker naast aandeelhouderswaarde. Het gaat om het maken van de juiste keuzes; om geld te verdienen en tegelijkertijd te zorgen voor een betere wereld.”

Heijne is gastspreker tijdens de lectorale rede van Hans Bossert, lector Finance & Accountancy, op dinsdag 19 maart in Rotterdam.

Hans Bossert en Perry Heijne zijn jaren geleden afgestudeerd bij dezelfde professor. Ze gingen hun eigen weg en het contact verwaterde. Tot een half jaar geleden, toen ze elkaar weer tegenkwamen in een denktank die kijkt naar het maatschappelijk middenveld in Nederland, The Midfield. “We hebben de beste non-profitsector ter wereld: zorg, onderwijs, volkshuisvesting. Geen ander land ter wereld heeft een dergelijke combinatie van kwaliteit in deze sectoren van dienstverlening. The Midfield is in het leven geroepen om de waarde van het maatschappelijk middenveld verder te versterken en onze kennis hierover te delen”, aldus Bossert.“ Toen ik nadacht over een spreker tijdens mijn lectorale rede, moest ik gelijk aan Perry denken. Zijn praktijkverhaal is een welkome aanvulling op waar ik tijdens mijn rede op inga.”

Wereld Voedselprogramma
Perry Heijne heeft veel financiële posities bekleed, onder andere bij TNT. “In de jaren ’90 maakte TNT een enorme transformatie door. Van staatsbedrijf naar groot internationaal concern, en van brieven naar ook expreszendingen en logistiek. Daarnaast wilde het bedrijf meer maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. TNT besloot geld en kennis te steken in het creëren van een betere wereld.” Zo is het partnerschap met het Wereld Voedselprogramma ontstaan. Baanbrekend in die tijd, rond de millenniumwisseling. “En een mooi voorbeeld hoe je als bedrijf je mensen, technologie en kapitaal kunt inzetten om zowel meer aandeelhouders- als maatschappelijke waarde te creëren.”

Onderdeel van de oplossing
Vanuit de financiële sector werd Heijne verantwoordelijk voor de corporate social responsibility (CSR) binnen TNT Express. “Naast het partnerschap met het Wereld Voedselprogramma stond ook het milieu hoog op onze CSR-agenda. Als je heel veel vrachtauto’s en busjes hebt rijden en ook een aanzienlijke luchtvloot hebt, dan stoot je veel CO2 uit. Je bent onderdeel van het probleem, dan moet je ook onderdeel zijn van de oplossing.” Het programma betrok niet alleen de medewerkers maar ook leveranciers, klanten en zelfs concurrenten. “Hoe kun je, in een wereld waarin logistiek een belangrijk onderdeel is om onze economie draaiende te houden, zorgen dat dit op een manier gaat dat we ook rekening houden met de planeet? Met dat vraagstuk hield ik mij bezig.”

Van TNT naar CARE
Heijne voelde zich op het snijvlak van financiën en maatschappelijke verantwoordelijkheid als een vis in het water. Toen TNT vanwege de toenemende druk op het creëren van aandeelhouderswaarde besloot te stoppen met het unieke CSR-programma, stopte hij ook. Hij werd CEO bij CARE, een internationale noodhulp- en ontwikkelingsorganisatie. “Daar heb ik mijn kennis uit het bedrijfsleven kunnen toepassen om mensen in nood te helpen. Ik verwachtte dat er in de humanitaire wereld niet zo’n sterke hang naar geld en korte termijn zou zijn, en vooral aandacht voor het redden van mensen en de broodnodige lange-termijnoplossingen voor klimaat en sociale ongelijkheid. Maar in de goede-doelensector heb je een vergelijkbaar dilemma. Ngo’s zijn sterk afhankelijk van subsidies van overheden en donaties van particulieren of bedrijven en hierdoor vaak te veel gefocust op snel resultaat en geld.”

Maatschappelijke relevantie
Momenteel houdt Heijne zich bezig met het project Zero Hunger Lab. Samen met de Universiteit van Tilburg past hij slimme datatechnologie toe om honger de wereld uit te helpen. “Het gaat steeds minder om hoe we onze voedselvoorraden en overschotten over de wereld transporteren, maar om hoe we de studenten, boeren en gemeenschappen in bijvoorbeeld Afrika helpen en leren om op een duurzame manier hun voedselprobleem op te lossen. Daar hebben we de kennis, expertise en slagkracht van bedrijven voor nodig, maar zeker ook van overheden en kennisinstellingen.” Een andere benadering, dat vraagt om nieuwe concepten, anders denken en een nieuwe generatie van accountants en controllers. “Ik zie steeds meer dat in de curricula van onderwijsinstellingen gezocht wordt naar de maatschappelijke relevantie en impact. Geweldig dat we dit meegeven aan de nieuwe generatie, de huidige studenten.”

De lectorale rede van Hans Bossert vindt plaats op dinsdag 19 maart, bij Inholland Rotterdam. Wil je erbij zijn? Meld je snel nog aan.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.