15
februari
2024
|
16:05
Europe/Amsterdam

Cultuursensitiviteit essentieel bij informatievoorziening over scheiden en uit elkaar gaan

info rijksoverheid

For English press here

Hoe kijken mensen met een bi-culturele achtergrond aan tegen scheiden en uit elkaar gaan, en welke informatiebehoefte hebben zij in deze situatie? Op welke manieren kan de Rijksoverheid haar huidige informatieaanbod over dit onderwerp verbeteren en uitbreiden, zodat het beter aansluit bij die informatiebehoefte? In opdracht van Dienst Publiek en Communicatie (DPC) van het Ministerie van Algemene Zaken onderzocht het lectoraat Inclusion and the Creative Industries deze vragen in een designproject, en betrok daar experts, mensen met een bi-culturele achtergrond, zelfhulporganisaties en anderen bij. Doel van dit designproject, was dan ook meer inzicht krijgen in de perspectieven en informatiebehoeften van mensen met een bi-culturele achtergrond als het gaat om scheiden en uit elkaar gaan. En oplossingsrichtingen aan te dragen die alle betrokkenen rondom scheiden en uit elkaar gaan beter ondersteunen.

Het onderzoeksteam bestond uit projectleider Ouafila Bejja-Essayah, lector Joke Hermes en Mirthe van den Hee. Ook lector Design Thinking Guido Stompff was betrokken.

Met ons onderzoek hebben we laten zien hoe waardevolle kennis gegenereerd kan worden door een combinatie van antropologisch en ontwerpgericht onderzoek. We hopen hiermee bij te dragen aan een andere perceptie op onderzoek: het meer loslaten van klassieke vormen van onderzoek en vooral nauw verbonden te zijn met de mensen voor wie de dienstverlening bedoeld is. Hen echt te zien, horen en waarderen.

Ouafila Bejja-Essayah, docent-onderzoeker Inclusion and the Creative Industries

Saskia Soekhoe-Datadin, Strategisch Adviseur Inclusie bij Dienst Publiek en Communicatie (DPC) van het ministerie van Algemene Zaken: “Het designproject leverde onder andere een rijkdom aan inzichten op over de verschillende context van huwen, scheiden en uit elkaar gaan en de percepties hierover onder mensen met een bi-culturele achtergrond. Ook is gekeken naar de invloed van informele en formele helpers. De neutrale rol van de onderzoekers van Inholland tijdens de co-creatie sessie was cruciaal, onder andere als schakelfiguur tussen de systeemwereld van de overheid en de leefwereld van de betrokkenen. Met de co-creatie sessie werd ook voorkomen dat onbewuste aannames een rol speelden bij makers van de informatie die de Rijksoverheid aanbiedt voor mensen met een bi-culturele achtergrond over scheiden en uit elkaar gaan.”

Lees meer