Amsterdam,
14
maart
2024
|
14:30
Europe/Amsterdam

De wereld verbeteren vanuit het lab

Student Luke draagt bij aan de ‘kweekvleesrevolutie’

Foto Luke lab

De wereld van voedselproductie ondergaat een revolutie, gedreven door innovatie en een groeiend bewustzijn van duurzaamheid. Een van de meest opwindende ontwikkelingen is de opkomst van bedrijven zoals Meatable, die zich richten op de productie van vlees in het laboratorium als alternatief voor de bio-industrie. Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (BML) student Luke Pattiwaël draagt met zijn afstudeeronderzoek bij aan deze veelbelovende ontwikkeling. 

Voor een betere wereld 
“We want to satisfy the world’s appetite for meat without harming people, animals or the planet” luidt de slogan van start-up Meatable. Een motto waar Inholland student Luke zich volledig in kan vinden. Al aan het begin van zijn studie kwam hij het bedrijf tegen via LinkedIn en was hij direct onder de indruk. “Toen ik zag dat er een stageplek vrij kwam greep ik mijn kans. En wonder boven wonder mocht ik er gaan afstuderen!” 

Zowel met het kiezen van zijn opleiding als zijn afstudeerstage speelde duurzaamheid een belangrijke rol. Luke: “Dat ik nu meewerk aan het produceren van vlees dat minder schadelijk is voor zowel de aarde als de dieren die erbij betrokken zijn, vind ik echt heel tof.”  

De wetenschap achter kweekvlees 
Maar hoe werkt dit proces van kweekvleesproductie nou eigenlijk? Luke: "Het begint allemaal met het verkrijgen van stamcellen van een dier. Vanuit deze stamcellen kunnen we verschillende soorten cellen kweken die nodig zijn voor vleesproductie, zonder dat er verdere betrokkenheid van levende dieren nodig is." Deze aanpak vermindert niet alleen dierenleed, maar heeft ook grote voordelen voor het milieu. Luke benadrukt: "De bio-industrie is een van de grootste bronnen van broeikasgasemissies. Door over te schakelen op kweekvlees kunnen we deze impact drastisch verminderen." 

Uitdagingen en oplossingen 
Hoewel de voordelen duidelijk zijn, staat de productie van kweekvlees nog voor uitdagingen. Luke's onderzoek richt zich specifiek op het optimaliseren van het productieproces van vetcellen, essentieel voor de smaak en textuur van vlees. Hij legt uit: "Mijn taak is om ervoor te zorgen dat we efficiënter vet kunnen produceren, waardoor de productiekosten dalen en we op grotere schaal kunnen produceren." Om de vetcellenproductie te verbeteren doet Luke veel onderzoek naar hoe dit proces werkt in het menselijk- en dierlijk lichaam. Vervolgens bootst hij dit proces zo goed mogelijk door te experimenteren op het lab. 

Leren van slimme mensen  
Uiteraard doet hij dit niet alleen. Luke is binnen Meatable onderdeel van een team met vijf collega's die allemaal gefocust zijn op het optimaliseren van de vetcellenproductie. “We doen allemaal onderzoek naar een klein stukje van het productieproces, zo focus ik mij op de productie van de eiwitten. Deze zijn eigenlijk een soort lijm waarmee de cellen aan elkaar plakken. Mijn teamleden en ik leveren allemaal kleine stukjes informatie en mijn manager heeft de taak om al die puzzelstukjes in elkaar te leggen. Echt teamwork dus.” 

Dat is dan ook wat Luke het leukste vindt aan zijn stage: de sfeer binnen het bedrijf. “Ik leer zoveel van de slimme mensen hier. Het is een hele open cultuur en er is altijd ruimte om vragen te stellen. Ook krijg ik veel vrijheid om met eigen ideeën uit te voeren, wat het extra leuk maakt.” 

Foto vleesproduct

Blik op de toekomst 
Hoewel kweekvlees in Nederland nog in de onderzoeks- en ontwikkelingsfase zit, zijn de vooruitzichten veelbelovend. Luke deelt zijn visie: "Ik hoop dat mijn onderzoek zal leiden tot een efficiënter productieproces van kweekvlees, waardoor dit ook echt op grote schaal gemaakt en gegeten kan gaan worden. Dan draagt mijn onderzoek uiteindelijk bij aan een duurzame toekomst.” 

Wat hij gaat doen na het behalen van zijn diploma? “Ik voel me hier heel erg thuis en vind het werk geweldig. Als Meatable mij een baan zou aanbieden zou ik dat zeker overwegen. Anders wil ik misschien nog een master gaan doen in Biomedical Sciences of Neurosciences, zodat ik later nog verder het onderzoek in kan.” 

Uitvinder worden 
Luke koos voor de opleiding BML vanwege zijn fascinatie voor wetenschap. “Toen ik jonger was wilde ik altijd ‘uitvinder’ worden. Nu bestaat er natuurlijk geen opleiding tot uitvinder, maar een lab-opleiding komt wel in de buurt. Experimenten doen en dan met je eigen ogen zien wat er gebeurt, daar heb ik voor gekozen.” Hij zou de opleiding dan ook zeker aanraden aan scholieren met een interesse in biologie, mensen en dieren. 

Meer weten?

Benieuwd naar BML of een van de andere lab-opleidingen van Hogeschool Inholland? Bezoek Life Sciences & Chemistry tijdens een Open Dag of kom proefstuderen!