Amsterdam,
19
december
2020
|
09:30
Europe/Amsterdam

'Het is een ontzettende rijkdom om van en over elkaar te leren'

Marette Ebert over Inholland’s inclusieve feestdagenkalender

Marette 2

Marette Ebert is docent Business Innovation onderzoeker bij de onderzoekslijn Diversiteitsvraagstukken bij Inholland. Ze geeft les aan veel internationale studenten. Vorig jaar startte ze met een inclusieve feestdagenkalender, die zij in de klas gebruikt. Marette: “December is dé feestmaand hier in Nederland, maar ik wilde ook graag weten welke andere feestdagen er zijn in de landen waar mijn studenten vandaan komen. Er is nog zoveel meer dan alleen kerst”.

Marette vroeg haar studenten haar te vertellen welke dagen zij vieren. Al deze feestdagen verzamelde ze in een kalender, met daarbij een verwijzing naar de student die de dag aandroeg voor als je meer wil weten. “Op deze manier ontstaan er mooie gesprekken binnen onze internationale community. Op Yammer geven de studenten verdere uitleg over hun feestdagen. Wat eet je op die dag? Wie bezoek je, wat draag je? En dat nodigt weer uit tot meer uitwisseling,” aldus Marette.Het idee achter de kalender is dat je samen meer leert over elkaars cultuur en dat studenten zich gezien voelen en zichzelf kunnen zijn. En daardoor ontstaan er mooie dingen in de klas. Dat ziet Marette ook gebeuren tijdens haar lessen cultural awareness. Marette: “Ik had een Tunesische student die dacht dat ze haar Israëlische klasgenoot niet zou mogen op basis van culturele verschillen. Toen zij in de les ontdekte dat ze culturele uitwisseling eigenlijk heel interessant vond, ging ze er meer voor open staan en keek ze verder dan de eerste vooroordelen. En nu zijn het zelfs beste vrienden!”



Diversiteit en inclusie hoeven niet moeilijk te zijn
Volgens Marette is iedereen gevormd door cultuur. “Het is geen rugzak die je afdoet voordat je de klas instapt, je neemt het altijd met je mee. Juist door open het gesprek te voeren in de klas, laat je zien dat verschillen interessant zijn. Dat je er van kunt leren en dat het kan inspireren.” Marette ziet hoe de feestdagenkalender positief bijdraagt. Het is een middel om connectie te maken met elkaar. Wie zich verbonden voelt, voelt zich thuis. En je ergens thuis voelen, zorgt er ook weer voor dat je jezelf kunt zijn, vragen durft te stellen en uiteindelijk beter studeert. Daarnaast wil ze graag laten zien dat het onderwerp culturele diversiteit niet iets moeilijks hoeft te zijn. “Mensen vinden het toch vaak een gevoelig onderwerp, iets wat snel ingewikkeld wordt. Terwijl dit zo simpel is. Iedereen vindt het leuk om iets te vertellen over wat voor hem of haar belangrijk is én iedereen vindt het leuk om iets nieuws te leren. Het is juist een ontzettende rijkdom meer te weten te komen over een ander,” vindt Marette.

Alles samen vieren
Marette leerde het vieren van elkaars belangrijke feestdagen toen zij in Suriname woonde. “Surinamers vieren alle feesten samen en iedereen is vrij op bijvoorbeeld Suikerfeest of Paghwa, ook al ben je geen moslim of Hindoestaan. Ook feliciteren organisaties de gehele Surinaamse gemeenschap met een feestdag zoals Divali (Hindoestaans lichtjesfeest).” Nu het weer december is, introduceren we Marette’s inclusieve feestdagenkalender voor héél Inholland, “onze mini-samenleving”. In de evenemententool op Iris vind je vanaf nu elke maand ten minste één feestdag, waarbij studenten van Inholland vertellen over hoe zij deze dag vieren. Marette: “Gebruik de kalender als gespreksstarter, of je nu docent, student of medewerker bent. Leer hoe je bijvoorbeeld iemand een fijne Divali wenst, of zie het als uitnodiging iets te vertellen over de dagen die voor jou belangrijk zijn. Of beter nog: organiseer samen iets om het te vieren”.

Zo zien de decemberdagen eruit in Colombia
Deze maand staan we stil bij hoe de decemberdagen in Colombia worden gevierd. Business Innovation studenten Alejandra Gómez en Jairo Palacios laten zien hoe zij Dia de las Velitas, kerst en oud & nieuw vieren in onderstaande video. Feestdagen vieren we samen, allemaal. Alvast
 ¡Feliz año nuevo!

Zet de ondertiteling aan in het Engels of Nederlands. 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.