Amsterdam,
16
oktober
2023
|
07:45
Europe/Amsterdam

Hoe zet je AI in voor jouw eigen toekomst?

DigiQuest voor studenten: meld je aan voor dit impactgedreven evenement

Hoe kan het opkomende digitale tijdperk bijdragen aan een veilige, duurzame en sociale toekomst? Tijdens DigiQuest Amsterdam wordt die vraag onderzocht door studenten en professionals uit diverse sectoren, die werken of studeren op het snijvlak van technologie en creatief ondernemerschap met sociale impact. Studenten kunnen zich daar nu voor aanmelden.

DigiQuest wordt georganiseerd door Hogeschool Inholland in samenwerking met IBCOL. Het event voor studenten vindt plaats op 17 november a.s. in het NEMO Science Museum Amsterdam. In dit  impactgedreven evenement onderzoeken studenten en professionals samen hoe ontwikkelingen als blockchain, AI en big data een bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van de grote uitdagingen waar de samenleving vandaag de dag voor staat.

Poster DigiQuest Amsterdam 2023

Blockchain Olympiade
Hogeschool Inholland deed in 2020 voor het eerst mee aan de Internationale Blockchain Olympiade, een jaarlijkse competitie voor studenten. Deelnemers worden uitgedaagd om maatschappelijke vraagstukken op te lossen met behulp van opkomende tech zoals AI en blockchain. Inholland werd dat jaar derde en die podiumprijs kreeg aandacht en bracht het gesprek op gang. Zo ontstond het idee om de Olympiade ook een keer naar Amsterdam te halen.

Projectleider Richard John: “We wilden graag samenwerken met de Olympiade om zo nog meer creatieve antwoorden te vinden op de grote problemen waar we nu voor staan. Het was onze wens om rond de Olympiade een groter evenement op poten te zetten. We zijn er trots op dat de Olympiade dit jaar voor het eerst in Europa plaatsvindt; eerder was dat onder andere in Hong Kong, Canada en Bangladesh. Op 17 november onderzoeken studenten en partners in NEMO hoe je met techniek de toekomst kunt beïnvloeden.”

Sprong voorwaarts
Initiatiefnemer Peggy van Schijndel: “We willen niet alleen laten zien welke rol techniek kan spelen bij sociale innovatie, maar ook echt een bijdrage leveren. Daarom werken studenten aan echte maatschappelijke uitdagingen, die worden ingebracht door onze partners. Dat zijn bedrijven als Deloitte, The Next Web en OpenAI, maar ook organisaties als Oxfam Novib en The Rainforest Alliance. In verschillende workshops pitchen zij diverse uitdagingen die door studenten worden opgepakt. We zitten in een belangrijke fase van technische ontwikkeling en vernieuwing. Maar het is een sprong voorwaarts die ook weer nieuwe uitdagingen met zich meebrengt, bijvoorbeeld op het gebied van rechten, inclusie, privacy en het eigenaarschap van data. Dat zijn allemaal onderwerpen die aan bod zullen komen.”

Tijdens het evenement zijn er paneldiscussies en actieve workshops, bijvoorbeeld over educatie voor Gen Z en de maatschappelijke kant van deze ontwikkeling, zoals privacy en mensenrechten. Richard: “De digital space gaat een belangrijke rol spelen in het onderwijs. Daarom wil Inholland het nu al zoveel mogelijk inbedden in de educatie. Het is heel mooi dat we die ontwikkeling samen met zoveel partners uit de praktijk kunnen verkennen. En met een grote groep internationale studenten natuurlijk. Aan de Olympiade doen studenten van over de hele wereld mee. Het is ook interessant om hun visie op dit onderwerp te horen.”

Snijvlak tussen technologie en maatschappij
Peggy: “DigiQuest is een evenement voor iedereen die weet dat je een tech-component nodig hebt om grote maatschappelijke vraagstukken op te lossen. Natuurlijk kun je daar mensen bij gebruiken met een technische achtergrond, maar we richten ons juist ook op studenten van studies als Creative Business of uit de hoek van innovatie of zorg en welzijn. Zij weten misschien wat minder van technologie, maar zijn zich wel bewust van de maatschappelijke problemen die spelen. Het gaat echt om dat snijvlak tussen deze technische ontwikkelingen en de urgente issues.”

Het evenement richt zich daarmee dus op een breed publiek. Aan de Olympiade doen ook studenten van andere onderwijsinstellingen mee en de gemeente Amsterdam schrijft een challenge uit voor scholieren uit het voortgezet onderwijs. Zij gaan onderzoeken hoe technologie kan worden ingezet bij het oplossen van typisch stedelijke uitdaging. “Zo is er voor iedereen wat te beleven”, aldus Richard. “Om te beginnen is het voor onze studenten een mooie kans om kennis te maken met het bedrijfsleven en toekomstige werkgevers. Verder leer je tijdens DigiQuest hoe je AI en blockchain kunt inzetten voor jouw eigen toekomst, zowel professioneel als persoonlijk. En tot slot is het gewoon een leuke dag waarop je studenten van over de hele wereld ontmoet en gratis toegang hebt tot NEMO.”

Bekijk de website voor meer info en meld je nu aan!

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.