Haarlem,
03
oktober
2022
|
09:40
Europe/Amsterdam

Hogeschool Inholland lanceert LAB Sustainable Fashion

De kledingindustrie is één van de meest vervuilende industrieën die er is. Om een bijdrage te leveren aan een duurzamere kledingsector, is bij Hogeschool Inholland het LAB Sustainable Fashion van start gegaan. Daar gaan studenten, samen met docenten, onderzoekers en het bedrijfsleven, aan de slag om te komen tot een structureel schonere inrichting.

De kledingsector zorgt in totaal voor meer dan 10 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot en is de veroorzaker voor de helft van het afvalwaterprobleem. Echter, één van de problemen bij het verduurzamen van de keten zijn de bestaande verdienmodellen. “Het LAB Sustainable Fashion richt zich dan ook met name op duurzame businessmodellen,” vertelt Nahied Rezwani, directeur van het Domein Business, Finance & Law waar het lab onder valt. “Kleding is relatief goedkoop en wordt soms zelfs gekocht om maar één keer te dragen. Dat is niet alleen een Europees probleem, ook in bijvoorbeeld Zuid-Amerika gebeurt dit in toenemende mate. Er ligt daarom vooral een enorme uitdaging om te komen met haalbare financiële modellen.”

‘Studenten zijn de changemakers van morgen’
Mede daarom vindt Inholland de opleidingen die onder Business, Finance & Law vallen bij uitstek geschikt om met deze problematiek aan de gang te gaan. Rezwani: “De studenten van vandaag zijn de changemakers van morgen. Daarom zetten we niet het product of de dienst centraal, maar de verandering die de student zelf teweeg wil brengen. Een product wordt daarmee meer een middel in plaats van ‘een doel op zich’, zodat we toewerken naar een economie die mag bloeien in plaats van groeien. Dat willen we onze studenten meegeven tijdens de opleiding, een living lab als dit is heel geschikt om je daarin te ontwikkelen. Het is een nieuwe vorm van onderwijs waar lesgeven en leren samen met het beroepenveld worden vormgegeven.”

“Het voorgaande studiejaar hebben we op kleine schaal de eerste stappen gezet richting het LAB Sustainable Fashion. Er zijn bijvoorbeeld onderzoeken gedaan naar ‘slow fashion city marketing’, bewustwording van koopgedrag van jongvolwassenen en storytelling als middel om de duurzame fashionketen transparant te maken. Dit jaar is in die zin de ‘echte’ start van het Lab, waar een flinke groep studenten van de locaties Inholland Haarlem en Inholland Alkmaar aan deelneemt. Eerlijk gezegd ben ik een beetje jaloers op deze vorm van onderwijs, in mijn tijd was het ‘luisteren naar de docent en kennis uit je boek leren’. In het LAB Sustainable Fashion hebben studenten veel meer regie over hun eigen opleiding en ontwikkeling, doen ze kennis op over ‘de markt’ én kunnen ze vanuit hun toekomstige vakgebied direct bijdragen aan actuele uitdagingen waar in de wereld mee te maken hebben.”

Aan de slag
Hoe kun je lokaal een changemaker worden rond duurzaamheid en fashion? In het LAB Sustainable Fashion gaan studenten Business Studies van 4 tot en met 7 oktober onder begeleiding van Andrea Reyes, oprichter van het Sustainable Fashion Community Center in Harlem, New York, aan de slag met deze uitdaging. Andrea Reyes geeft gedurende deze week ook verschillende masterclasses aan de studenten. Aan het eind van de week delen de studenten de resultaten en hun ervaringen en gaan ze met elkaar over deze thema’s in gesprek met docenten en de aanwezigen.

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
nynke moens
04
October
2022
Wat een geweldig bericht! Als importeur van Italiaanse vintage kleding ben ik echt gepassioneerd over "slow fashion" en kwaliteit versus kwantiteit. Ik ben heel erg blij dat studenten van inholland nu de kans krijgen om aan dit vraagstuk te (samen)werken en hoop dat de studenten van Creative Business hier ook aan mogen schuiven. Ook ik ben stiekem een beetje jaloers dat ik geen student meer ben ;-) en ik kijk uit naar de resultaten!