Haarlem,
29
april
2021
|
15:00
Europe/Amsterdam

‘Ik draag nu iets bij aan een betere maatschappij en dat voel ik ook echt’

Wat is het leermoment van Pabo-deeltijdstudent Evert Heintz?

Leren=Durven_Evert_zondervormgeving

Drie dagen per week lesgeven, een eigen bedrijf runnen, trainen voor een trailrun van 111 kilometer door de bergen, vader zijn van twee kinderen én een deeltijdopleiding volgen. Hoe houdt Evert Heintz (45), leraar, schrijver en flexibele deeltijdstudent aan de Pabo alle ballen in de lucht zonder in de stress te raken?

Evert Heintz is een man met een missie. Hij is naast student ook schrijver, coach, leraar, gepassioneerd bergbeklimmer én vader van twee kinderen van 12 en 14 jaar oud. Hij woont in Heemskerk en staat sinds vorig jaar drie dagen voor de klas van daltonschool De Windroos in Mijdrecht. Nadat hij in 2002 tijdens het bergbeklimmen 15 meter diep in een gletsjer viel, bevond hij zich twee uur lang letterlijk tussen leven en dood. In plaats van hierover in paniek te raken, kwam hij er op eigen kracht weer uit.

Die ervaring zorgde ervoor dat hij anders ging kijken naar zijn energie. “Ik kreeg toen het gevoel dat ik mijn verhaal en ervaringen met anderen wilde delen. Ik begon met het ontwikkelen van de piramide van inzicht, een vitaliteitsmodel. Het is een totaalconcept rondom je energie, vitaliteit en gezondheid.” In 2016 bracht hij zijn boek ‘Een leven lang flow’ uit. Everts missie is om het gedachtegoed van ‘Flow’ over te brengen aan kinderen, dat is dan ook de reden dat hij besloot om de flexibele deeltijdopleiding Pabo te volgen bij Hogeschool Inholland.

Ontspanning toepassen in je leven
“Vanuit mijn opvoeding heb ik nooit geleerd hoe ik met mijn emoties om moest gaan op een functionele manier, of hoe je werkt met je mindset. Vanaf het moment dat ik op kamers ging leerde ik dat er meerdere werkelijkheden zijn en leerde ik mijn eigen keuzes te maken. In die periode ben ik ook voor het eerst in contact gekomen met yoga en meditatie. Ik merkte dat ik hierdoor veranderde als mens. Het is iets wat wij in de westerse wereld niet leren in het onderwijs. Sinds ik ben gaan bergbeklimmen ontdekte ik hoe belangrijk het was om ontspanning tijdens een uitdagende situatie bewust toe te passen, bijvoorbeeld door ademhaling of meditatie. En dit wilde ik ook gaan overbrengen aan anderen.”

Meditatie in de klas
Nu staat Evert een half jaar voor de klas en geeft hij drie dagen per week les aan kinderen van groep 5 en 7. In de ochtend start hij in de les met een ontspanningsoefening: “Zelf sta ik om 6 uur ’s ochtend op en doe ik de vijf Tibetaanse vitaliteitsoefeningen. Dit zijn vijf oefeningen die je 21 keer herhaald, waar je een kwartier over doet. Dit maakt me fysiek sterker, maar het activeert ook mijn energiesysteem op een goede manier. Ik wil die ontspanning ook aan de kinderen in mijn klas overbrengen. Je dag starten met meditatie is een fijne manier”, aldus Evert.

Het is altijd een uitdaging om een gelukkig leven te leiden en lekker in je vel te zitten, maar ik ervaar dus steeds weer hoe waardevol het is om jezelf te ontwikkelen.
Deeltijdstudent_Pabo_EvertHeintz_Inholland

Al na twee jaar als leraar aan de slag
Evert ontdekte tijdens de opvoeding van zijn twee kinderen dat hij niet alleen aan volwassenen zijn ‘flow-verhaal’ wilde overbrengen, maar ook juíst aan kinderen. Zij zijn namelijk de toekomst. En dus besloot Evert om de Pabo te volgen in Haarlem: “Ik koos voor Inholland Haarlem, omdat ik na wat onderzoek erachter kwam dat de Pabo ooit is gestart in die stad. Dat vind ik een mooie gedachte. Daarnaast kreeg ik na het bezoeken van de Open Dag ook gelijk een positief gevoel bij de opleiding.” Evert zit nu in zijn derde studiejaar en heeft nog één jaar te gaan voordat hij is afgestudeerd: “Omdat ik geen hbo-diploma op zak had, moest ik de opleiding in vier jaar volgen in plaats van in twee jaar. Al snel kwam ik erachter dat als je jouw propedeuse gehaald hebt, je via een uitzendbureau als ZZP'er voor de klas kon gaan staan. Ik ben toen werkzaam geweest op verschillende scholen en heb daardoor erg veel in de praktijk geleerd.”


Jezelf altijd blijven ontwikkelen
Naast dat Evert al voor de klas staat, een eigen bedrijf runt, een gezin onderhoudt en dus druk bezig is met het afronden van zijn studie, traint hij ook nog voor een run van 111 kilometer. “Het is wel intensief om alles te combineren. Maar ik ben nu 45 en ben al 26 jaar bewust bezig met mijn persoonlijke ontwikkeling. Het is belangrijk om te luisteren naar je hart en als je jouw intuïtie volgt, dan vind je die connectie om echt gelukkig te zijn. Het is altijd een uitdaging om een gelukkig leven te leiden en lekker in je vel te zitten, maar ik ervaar dus steeds weer hoe waardevol het is om jezelf te ontwikkelen.”

Volg je hart en ga ervoor
Nu Evert een half jaar op een basisschool rondloopt, merkt hij hoe bijzonder het is om met kinderen te werken: “Ze zijn heel oprecht en enthousiast. Ik draag nu iets bij aan een betere maatschappij en dat voel ik ook echt. Het is niet de bestbetaalde baan, maar als ik dan kijk naar wat ik ervoor terugkrijg vanuit de kinderen zelf en wat je bijdraagt, dan is dat onbetaalbaar.” Tijdens de opleiding heb ik geleerd om de balans te vinden tussen alle dingen waar ik druk mee bezig ben. Ik heb bijvoorbeeld geleerd dat ik meer kan dan ik denk en dat ik goed kan schakelen tussen mijn verschillende taken. Leren is voor mij echt durven: volg je hart. Er leiden meerdere wegen naar Rome. Jij bepaalt welke weg je inslaat. Ga ervoor!“


Leren = durven. Elke laatste donderdag van de maand vertelt een andere student van Inholland zijn of haar persoonlijke verhaal. Wat drijft deze studenten? Wat doen ze om lef te tonen en uit hun comfortzone te stappen en wat leren ze daarvan?