Delft,
15
maart
2024
|
13:41
Europe/Amsterdam

‘Je leert over de relatie tussen mensen en dieren’

Groepsfoto

Vanaf dag één op excursies en opdrachten doen voor échte bedrijven, dat is wat de opleiding Dier in de Duurzame Samenleving volgens studenten typeert. Tijdens het eerstejaarsvak Dier & Mens verdiep je je in de relatie tussen dieren en mensen, want hoe kunnen deze het beste samenleven? Studenten Emma en Sanne vertellen over hun ervaring met het vak en de opleiding. 

Relatie tussen dier en mens 
Tijdens het eerste jaar van hun studie Dier in de Duurzame Samenleving krijgen studenten het vak Dier & Mens. In de vorm van hoorcolleges, werkcolleges, workshops, excursies en projecten leer je over de relatie tussen mensen en dieren. Onderwerpen als dierenwelzijn, dierethiek en zoönosen (ziektes die van dier op mens worden overgedragen) komen aan bod. “Bij het onderwerp dierenwelzijn ging het bijvoorbeeld over het gedrag van verschillende diersoorten zoals paarden, honden en katten. Wat is ‘natuurlijk gedrag’ en hoe zien we dat deze dieren zich gedragen in onze samenleving? Bij dierethiek hadden we het veel over dieren in de zorg, zoals een hulphond. Dit is natuurlijk een supermooi hulpmiddel voor mensen, maar zo’n hond moet 24/7 aanstaan. Hoe ervaart die hond dat eigenlijk?” vertelt Emma.  

Sanne vult aan: “Ik heb altijd stage willen lopen op een zorgboerderij. Meestal ben je dan bezig met de mensen die daar werken, maar wij moeten ons juist richten op de dieren en hoe zo’n situatie voor hen is.”  

Koeien

Excursies en workshops 
Voor het vak gingen de studenten op meerdere excursies naar bedrijven met dieren. Zo gingen ze op bezoek bij kinderboerderij De Bokkesprong in Rotterdam voor een uitgebreide rondleiding en namen ze een kijkje bij boerderij Het Lansingerland, waar onder andere een kinderopvang, zorgboerderij en boerderijwinkel te vinden zijn.  

Het meest bijzondere was de workshop hondencoaching van coachingpraktijk Bo Vertelt! “Er kwamen twee honden in de klas waarmee we eigenlijk een gezamenlijke coaching sessie deden. In groepjes bespraken we vragen over wat we bijvoorbeeld belangrijk vinden in ons leven. Terwijl we daarmee bezig waren liepen de honden rond” vertelt Emma enthousiast.  

Naast dat het natuurlijk heel leuk is om twee honden in de klas te hebben, hadden ze ook echt een functie vertelt Sanne: “Naast dat veel mensen zich relaxter voelen om over serieuze dingen te praten terwijl ze een hond aaien, werken de honden ook als een soort spiegel. Als jij zegt dat het goed met je gaat terwijl dat eigenlijk helemaal niet zo is, prikt zo’n hond daar doorheen en laat dat zien met zijn gedrag. Zo bijzonder!” 

Lansingerland poster

Creatieve opdrachten 
In plaats van een toets, maken de studenten voor het vak groepsopdrachten gekoppeld aan de excursies. Zo breng je wat je hebt geleerd direct in de praktijk. Alle groepjes schreven een artikel en maakten een poster en een 'sway’ over bedrijven naar keuze. Het idee is dat de gekozen bedrijven de ‘eindproducten' ook daadwerkelijk kunnen gebruiken.  

Emma: “We maakten een artikel over kinderboerderij de Bokkesprong dat geplaatst kan worden in een tijdschrift over dieren. We hebben op eigen initiatief de kinderboerderij bezocht en zijn daarna nog een keer op afspraak langsgegaan om vragen te stellen over bijvoorbeeld educatie, dierenwelzijn en hoe zij omgaan met ziektes als vogelgriep. Zo hebben we veel informatie verzameld voor het artikel, met als doel om mensen bekender te maken met de kinderboerderij en enthousiast te maken voor een bezoek.” 

Ook maakten het groepje een mooi opgemaakte poster voor boerderij Het Lansingerland. De poster laat op een aantrekkelijke manier al het aanbod voor dagbesteding voor mensen met een beperking zien. Deze kan de boerderij ophangen op de locatie en nog meer mensen trekken voor de dagbesteding. 

Folder Bo Vertelt!

Folder over hondencoaching 
Emma en Sanne waren zo enthousiast over de workshop van Bo Vertelt! dat ze besloten hun laatste opdracht voor dit bedrijf uit te voeren. Na wat contact via de mail belandde Emma bij de eigenaren aan de keukentafel. “Tijdens het vak Mens & Dier kregen we ook les in hoe je op een professionele manier contact legt met bedrijven. We schreven een mail naar Bo Vertelt! en kregen direct een enthousiast reactie. Een paar dagen later was ik bij de eigenaren, en hun leuke honden, op bezoek om hen te interviewen over het bedrijf.”  

Met deze informatie en hun eigen ervaring maakten de studenten uiteindelijk een informatiefolder voor Bo Vertelt! "Deze kunnen ze achterlaten als ze weer ergens een workshop geven.” 

Aan de slag in de praktijk 
Wat Sanne en Emma het leukste vinden aan hun opleiding? Dat je vanaf dag één op excursie gaat en samenwerkt met échte bedrijven. Emma: “Hiervoor deed ik een dierstudie aan de universiteit. Daar stond ik vooral veel in het lab. Bij Dier in de Duurzame Samenleving ga je er echt op uit en ontmoet je veel mensen. Je leert in de praktijk, dat vind ik heel leuk.”  

“Je krijgt echt mooie kansen bij de opleiding omdat je zoveel samenwerkt met bedrijven. Je krijgt veel verantwoordelijkheid en kan bedrijven ook echt helpen, dat vind ik heel erg leuk. Ik zit pas in het eerste jaar maar heb nu al veel ervaring opgedaan” vertelt Sanne. 

Meer weten?

Benieuwd of de opleiding Dier in de Duurzame Samenleving iets voor jou is? Bezoek een Open Dag of kom proefstuderen!
Meer verhalen van onze studenten? Check  de socials!