20
januari
2022
|
11:15
Europe/Amsterdam

Multidisciplinair werken: dat is toch tof!?

Toespraak Nahied expositie IVK

Samen met andere disciplines en sectoren maatschappelijke problemen aanpakken; daar wordt iedereen beter van. Én het is een uitdaging. Multidisciplinair werken vergt lef: je moet uit de comfortzone van je eigen vakgebied stappen. Durf ondernemend te zijn, durf de samenwerking met andere branches aan te gaan, overwin je koudwatervrees. Daar komen hele mooie dingen van. Studenten Integrale Veiligheidskunde (IVK) bewezen dat. 

“Ik ben zo ontzettend trots op dit project! Hoe vaak hebben we het niet gehad over de meerwaarde van multidisciplinair werken? En hoe vaak komt het er écht van? Deze studenten deden het gewoon!” Dit zei ik in mijn welkomsttoespraak voor de groep IVK-studenten en -docenten in het Auditorium op 10 januari. De woorden kwamen rechtstreeks uit mijn hart. Ik weet niet of mensen me hebben zien glimmen van trots, maar zo voelde ik het wel. Zo’n groep jonge mensen die samen zulke gave plannen bedenken waarvan alle Rotterdammers kunnen profiteren: dat is toch tof? Ik word daar echt heel blij van! 

Toespraak Nahied expositie IVK 2

Veiligheidsgevoel verhogen in Zuiderpark 
Na het plenaire deel presenteerden de IVK-studenten van Inholland Rotterdam met hun collega-studenten van de TU Delft hun ideeën om het veiligheidsgevoel in het Zuiderpark te vergroten. In deze plannen wordt technische kennis (TU) gecombineerd met kennis over veiligheidsbeleving (Inholland). Samen blijken praktijkgerichte en wetenschappelijk opgeleide studenten slimme oplossingen te kunnen bieden om mensen zich veiliger te laten voelen in het park. Als basis voor dit project gebruikten zij het onderzoek ‘Veiligheidsbeleving in het Zuiderpark’ van het lectoraat Publiek Vertrouwen in Veiligheid. Dit project is een voorbeeld van hoe wij ons onderwijs willen vormgeven. 

Koudwatervrees 
Ons onderwijs is erop gericht studenten voor te bereiden op hun latere werk. Een belangrijk onderdeel daarvan is leren samenwerken met collega’s van diverse pluimage. Daarmee oefenen Inholland-studenten bijvoorbeeld in onze living labs. In de praktijk blijkt het echter lastig om studenten – en medewerkers – daarvoor te enthousiasmeren. Vaak vindt dit ‘nieuwe’ onderwijs plaats náást het ‘oude’ onderwijs. En onbekend maakt onbemind: studenten kennen de mogelijkheden niet, het past nét niet binnen hun opleiding of ze gaan liever voor ‘veilige’ studiepunten. 

Ook bij medewerkers is er veel koudwatervrees. Multidisciplinair werken betekent geven en nemen. Het vraagt lef om uit je eigen oude en vertrouwde vakgebied te stappen. Om over je eigen grenzen heen te kijken en eens een andere bril op te zetten.

Expositie IVK-studenten

Samen leren, samen werken: het kán 
Het bijzondere van dit project van de IVK-afstudeerrichting Stad en Veiligheid is dat het echt onderdeel was van het onderwijs. Het voldoet aan alle eisen en is gericht op de totale groep, niet alleen op enkele vrijwilligers. Alle 54 vierdejaarsstudenten werden getoetst, kregen er cijfers en studiepunten voor. Dat maakt het verschil. Deze studenten en medewerkers hebben laten zien dat het kán. 

Natuurlijk zijn er kinderziektes en problemen die opgelost moeten worden. Maar deze manier van (samen)werken opent ook nieuwe wegen. Dat het aanslaat, blijkt: opdrachtgever gemeente Rotterdam is enthousiast over de ideeën en zoekt naar mogelijkheden om die uit te voeren. 

Grijp je kans
In mijn welkomsttoespraak heb ik de gemeente bedankt voor hun vertrouwen om in deze opdracht met Inholland en de TU Delft te werken. Ik hoop dat het IVK-voorbeeld meer studenten en medewerkers binnen Inholland motiveert om buiten de gebaande paden van hun eigen disciplines te treden. Om hun mindset te veranderen. Dit is je kans om je anders, beter, breder te kunnen ontwikkelen. Grijp ‘m! 

Lees het artikel Schommels vergroten veiligheidsgevoel in Zuiderpark om te zien welke oplossingen IVK- en TU-studenten hebben bedacht om meer (groepen) mensen naar het Zuiderpark te trekken en daarmee de veiligheidsbeleving van parkbezoekers te vergroten. 
 

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Krista
21
January
2022
Tof dat je aandacht besteedt aan dit project op jouw blog, Nahied. Wel wil ik graag kwijt dat er veel meer obstakels zijn dan koudwatervrees van medewerkers bij het tot stand brengen van multidisciplinaire samenwerking. De manier waarop het onderwijs is georganiseerd ervaar ik als de belangrijkste.