Alkmaar,
23
juni
2021
|
13:00
Europe/Amsterdam

Powervrouwen in de civiele techniek

Drie oud-studenten Civiele Techniek Inholland Alkmaar over hun carrière in de bouw

Nicolette van der Molen, Lili van Muiswinkel en Noor Boon studeerden Civiele Techniek bij Hogeschool Inholland Alkmaar. Zij vertellen over hun liefde voor civiele techniek en hoe het bevalt om als vrouwelijke professional werkzaam te zijn in de bouw. Lili: “Er zitten zoveel leuke aspecten aan dit vak, van mij mag iedereen dit gaan doen!”

Van ontwerp naar uitvoering
De oud-studenten werken alle drie bij advies- en ingenieursbureau Sweco. Nicolette van der Molen (afstudeerjaar 2008): “Het mooiste aan mijn werk is dat je wat kunt betekenen voor de wereld, op grote én kleine schaal.” Zij is verantwoordelijk voor contractvorming, ondersteuning van ontwerpers, kwaliteitscontrole en het document-managementsysteem. “Veel bewoners en verkeersdeelnemers beseffen niet wat een project allemaal inhoudt en hoeveel we voor elkaar proberen te krijgen op de vierkante centimeter.” “Wat je eerst in je hoofd had zitten, zie je nu ineens buiten”, vult Lili van Muiswinkel (afstudeerjaar 2017) aan. Zij is civieltechnisch adviseur en werkvoorbereider voor onder andere de Amsterdamse Sluisbuurt op het Zeeburgereiland. Verder houdt zij zich bezig met dijken en stikstofproblematiek en is ze lerend adviseur in de geotechniek. Via vmbo TL en havo kwam zij bij de hbo-opleiding Civiele Techniek van Hogeschool Inholland Alkmaar terecht. “Ik stapte tijdens een open dag het lokaal binnen en ik wist meteen: dit wil ik ook!”

 

Civiele Techniek

Indrukwekkende oplossingen
Noor Boon (afstudeerjaar 2019) werkt als ontwerper/engineer aan dijkprojecten, ontwikkellocaties en de herinrichting van woonwijken. “Wat mij bij civiele techniek meteen aansprak is de omvang van de projecten: sluizen, dijken, grote bouwwerken.” Zij is onder meer betrokken bij het stedenbouwkundig plan voor twee terpen bij Marken en bij het rainproof maken van de Rivierenbuurt. Na haar afstuderen reisde ze door Azië, juist toen de studiereis van Civiele Techniek naar Indonesië ging. Noor: “Dan zie je wat een leuke school Inholland is, want dankzij de warme contacten met mijn oud-docenten mocht ik aanhaken. Ongelooflijk tof hoe we daar indrukwekkende oplossingen tegen bijvoorbeeld de overstroming en verzinking van Jakarta konden bekijken en de ingenieuze irrigatiesystemen op rijstvelden.”

Toegevoegde waarde
Ze kijken met veel plezier terug op hun studietijd bij Hogeschool Inholland - dat er weinig andere vrouwen waren was voor geen van drieën problematisch. “Maar jammer is het wel”, zegt Nicolette, “want het is zo’n gaaf vak. Ik ben ervan overtuigd dat vrouwen grote waarde kunnen toevoegen, vooral op het gebied van communicatie. Sociale aspecten worden steeds belangrijker, omdat we de dingen ook steeds meer samen oppakken.” Daarbij is er genoeg ruimte om je te ontwikkelen, aldus Lili. “In dit vakgebied heb je ontzettend veel kansen. Je kan expertise opbouwen in de weg- en waterbouw of in constructies, maar ook doorgroeien naar projectleider of technisch adviseur. Het werkveld is veel breder dan de naam doet vermoeden.”

Foto Lili van Muiswinkel en Noor Boon

Droge voetjes
Robert Chamski is opleidingsmanager van het cluster Gebouwde Omgeving van Inholland, waartoe naast Civiele Techniek ook Bouwkunde en Bouwmanagement & Vastgoed behoren. “Civiele Techniek is een van de belangrijkste vakken van Nederland. Het gaat over bescherming tegen het water, maar ook over veilige wegen en constructies. Helaas is er – ook landelijk - te weinig aanwas van studenten. Misschien moeten we de maatschappelijke relevantie meer benadrukken: circulariteit, duurzaamheid en zonder civiele techniek geen dijken! In een maatschappij waarin alles rap dreigt te verwateren hebben we deze techneuten echt nodig. Zij zorgen voor onze veiligheid en helpen onze voetjes droog te houden.”

Band met Inholland
Robert is blij met de band tussen oud-studenten en de opleiding. “Eenderde van ons onderwijs bestaat uit projecten met het werkveld en dan zijn oud-studenten bij uitstek het aanhaakpunt. En als werknemers vinden zij via STOHA, de vereniging van alumni van Civiele Techniek Alkmaar, regelmatig ook weer hun weg terug naar Inholland.” Nicolette: “Ik vind het belangrijk dat we jongeren stimuleren om te kiezen voor techniek. Bijvoorbeeld als rolmodel via Girls’ Day (laat meisjes kennismaken met bèta) of via Infra Bindt.” Zowel Nicolette als Lili begeleiden junioren en stagiairs bij Sweco. “Loop eens mee in het werkveld of kom naar open dagen om te zien wat er allemaal kan”, heeft Noor als tip voor aankomende studenten. “En laat je niet afschrikken door de technische kant van deze studie, want het is allemaal vooral gewoon heel gaaf.”

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.