Bouwmanagement & Vastgoed / Ruimtelijke Ontwikkeling voltijd

Vind jij de ontwikkeling van nieuwe bouwprojecten en getransformeerde schoolgebouwen interessant?

Hbo Bouwmanagement & Vastgoed / Ruimtelijke Ontwikkeling

Voor wie

Je bent geïnteresseerd in de bouw. Van het ontwikkelen van nieuwe bouwprojecten tot getransformeerde schoolgebouwen: jij hoeft niet zozeer de technische realisatie tot in detail te kennen. Het gaat jou om het economisch fundament van deze projecten. Welk financieel toekomstplan zit erachter? Wat is de businesscase? Dat wil je doorgronden, daar zou je later berekeningen op willen loslaten en over willen adviseren. Om de organisatie van zo'n project vervolgens te managen. Daarvoor breng je een scherp analytisch vermogen, de nodige creativiteit en een praktijkgerichte houding mee. Een goede bagage voor een carrière in het bedrijfsleven of bij de overheid.

Studieprogramma Bouwmanagement & Vastgoed / Ruimtelijke Ontwikkeling

De vierjarige opleiding Bouwmanagement & Vastgoed / Ruimtelijke Ontwikkeling combineert de praktijk met theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet. 

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

Je krijgt een combinatie van techniek en economie. Deze pijlers maken de opleiding uniek in Nederland. Je ontwikkelt hiermee een brede, multidisciplinaire kijk en krijgt inzicht in alle aspecten van het ontwerp- en bouwproces. Je ontwikkelt je zo tot een ingenieur bouwmanagement voor zowel de bouwkundige als de civieltechnische wereld. Je kunt in bijna alle fases van het bouwproces aan de slag: van het ontwikkelen van eerste ideeën tot de exploitatie en het beheer van een bouwproject. Je studeert in Haarlem, op een ondernemende, bruisende hogeschool, op een moderne campus aan de rand van de duinen, waar de sfeer persoonlijk is. Je voelt je snel thuis bij Inholland. 

Wat leer je?

Er bestaan goede samenwerkingen met nationale én internationale studies op het gebied van bouwmanagement waardoor de opleiding een multi-disciplinair karakter kent. We leiden je op tot een internationaal georiënteerde professional. De projecten waaraan je gaat werken zijn direct gerelateerd aan het bedrijfsleven.

Studievormen

 • Theorie
  De basis van de opleiding is de theorie. Je volgt hoorcolleges en gastcolleges van deskundigen uit het veld. Ze geven jou de informatie om direct toe te passen in een project. Reserveer daarnaast uren voor zelfstudie.
 • Projecten
  Theorie koppel je aan projectopdrachten. Ze hebben vaak een directe link met actuele praktijksituaties. Je doet de opdrachten meestal met medestudenten, waarbij je de nodige hulp krijgt: een coach leert je procesmatig werken en een deskundige geeft je desgevraagd inhoudelijk advies.
 • Praktijk
  Je gaat op diverse excursies, ook internationaal. Zo ga je een week naar het buitenland om een nieuw bouwproject te ontwikkelen in samenwerking met studenten en docenten van een buitenlandse hogeschool.
 • En in het vierde jaar is er een studiereis. Er zijn diverse studiereizen naar het buitenland, de afgelopen jaren gingen studenten bijvoorbeeld naar Berlijn. Uiteraard loop je ook stage. Ook daarvoor kun je de grens over.
 • Onderzoek

 

Twijfel je nog?
Als de bouwwereld jou interesseert, maar je weet nog niet precies welke richting je op zou willen of wat er nou echt bij jou past, dan kan je ook eens bij verwante opleidingen kijken. Misschien passen die ook of beter bij jou. 

Jaar 1 - Propedeuse

Eerste jaar

In het eerste jaar leer je alle aspecten van jouw toekomstige beroep kennen. Het gaat daarbij ook om cruciale vaardigheden. Je laat bijvoorbeeld zien dat je kunt organiseren en samenwerken.

Jouw vaardigheden oefen je tijdens praktijkgerichte opdrachten. Het gehele bouwproces komt daarbij langs. Van de eerste ideeën voor een bouwproject en de uitgangspunten voor ruimtelijke ordening tot het uitvoerings- en exploitatieplan voor een bouwwerk. 

Jaar 2 - Verbreden / Oriënterende stage

Tweede jaar

Na het eerste, oriënterende jaar ga je voor het eerst stagelopen: twintig weken lang, om je te oriënteren op het vakgebied. Daarna werk je aan gebiedsontwikkeling en projectontwikkeling nieuwbouw. De opdrachten zijn nu wat uitgebreider en ingewikkelder. Je krijgt de kans om verschillende rollen binnen het bouwteam te vervullen. Ontdek wat het beste bij jou past. 

Met colleges verbreed je je kennis over onder meer techniek, economie, projectmanagement en toekomstbestendigheid. 

Jaar 3 - Verbreden / Specialisatie stage

Derde jaar

Buiten, daar gebeurt het. Vandaar dat je op verschillende momenten stageloopt. Een uitgelezen manier om te proeven aan het werk en te ontdekken welke discipline het beste bij je past. Deze oriëntatie begint al in het tweede jaar. Het derde jaar eindigt met een stage en begint met lessen en projecten over de bestaande vastgoedvoorraad. Je hebt dan inmiddels je specialisatie in jouw toekomstig werkveld gevonden en kiest daar je stageplek op uit. Extra spannend is dat je veel verantwoordelijkheden krijgt, meer dan ooit. Bewijs wat je waard bent bij een adviesbureau, belegger, projectontwikkelaar, een gemeente of woningcorporatie. 

Studeren in het buitenland
Bouwopgaven verschillen per land. De algemene Inholland stage-mogelijkheden zijn van toepassing. Welk ticket jij het liefste boekt? Sta open voor een avontuurlijke draai aan jouw carrière en je persoonlijke ontwikkeling.

Hogeschool van Antwerpen
In het tweede studiejaar kun je mee doen met een internationaal project. Je werkt samen met de Hogeschool in Antwerpen (AP Planteijn Hogeschool).

Jaar 4 - Verdiepen / Afstuderen

Vierde jaar

In het vierde jaar ga je verder met je specialisatie. Je gaat aan de slag met je eigen zelfgekozen project vanuit het beroepenveld. Hierbij werk je multidisciplinair samen met studenten vanuit andere opleidingen.

Het laatste halfjaar staat in het teken van jouw afstuderen. Je doet een onderzoeksproject of andere opdracht bij een bedrijf of instelling. Wat dit is, vul je zelf in. Het is jouw proeve van bekwaamheid: laat zien dat je serieuze vraagstukken uit de praktijk kunt oplossen.

Bachelor of Built Environment
Als je de opleiding Bouwmanagement & Vastgoed met succes hebt afgerond, mag je jezelf Bachelor of Built Environment noemen! 

Jouw vaardigheden oefen je tijdens praktijkgerichte opdrachten. Het gehele bouwproces komt daarbij langs. Van de eerste ideeën voor een bouwproject en de uitgangspunten voor ruimtelijke ordening tot het uitvoerings- en exploitatieplan voor een bouwwerk.

Vakken

Vakken

Bouwmanagement heeft in vergelijking met andere opleidingen een breed vakkenpakket aangezie je met alle partijen uit de bouw moet kunnen communiceren en samenwerken.

Wet- en regelgevingOrganisatie van de bouwConstructieleerBouwmaterialen Inleiding Bouweconomie Project 1: OntwikkelingsmanagerStedenbouwkundige invulling & infraWiskundeBouwmethodiekDetaillerenRevit modellerenProject 2: ProjectontwikkelaarFinanciële rekenkunde en vastgoedrekenen Inleiding ProjectmanagementBouwfysica warmte en vochtUitvoeringstechniekVCAProject 3: ProjectleiderBouwfysica geluidGeschiedenis van het bouwenFinanciële haalbaarheidInternationalisering 1: ExcursieDuurzaamheid en InnovatieProject 4: Vastgoedbeheerder

Open Avond woensdag 13 december

Meld je aan!

Leuke opleiding?

Op de hoogte blijven?

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Bouwmanagement & Vastgoed / Ruimtelijke Ontwikkeling

Studiebegeleiding

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw mentorgroep en door middel van groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen, adviseert een studentendecaan je graag. In het eerste halfjaar ondersteunen ook tweedejaarsstudenten jou.

 

 

Studeren in het buitenland?

Studeren in het buitenland verruimt je blik, vergroot je kennis en biedt je een ervaring waar je je leven lang profijt van hebt. Via Hogeschool Inholland kun je een deel van je studie volgen bij zusterinstellingen in bijna alle Europese landen. Je kunt zelfs terecht in de Verenigde Staten, op Aruba en de Nederlandse Antillen. Je staat er in zo'n avontuur natuurlijk niet alleen voor: vanuit Hogeschool Inholland krijg je uitgebreide begeleiding. Je behaalde studiepunten tellen mee als je terugkomt in Nederland. En je ervaringen? Die pakt niemand je meer af.

Nieuws vanuit Bouwmanagement & Vastgoed / Ruimtelijke Ontwikkeling

Lijkt dit je een leuke opleiding?

We houden je graag op de hoogte van de opleiding Bouwmanagement & Vastgoed / Ruimtelijke Ontwikkeling voltijd. Zo kun je ontdekken of de opleiding bij jou past en helpen we je bij je studiekeuze. Laat je e-mailadres achter en wij doen de rest.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228