Bouwmanagement & Vastgoed / Ruimtelijke Ontwikkeling voltijd

Je bent geïnteresseerd in economie en de bouw. Van gerenoveerde schoolgebouwen tot getransformeerde fabriekshallen. 

Hbo Bouwmanagement & Vastgoed / Ruimtelijke Ontwikkeling

Voor wie

Je bent geïnteresseerd in de bouw. Van gerenoveerde schoolgebouwen en getransformeerde fabriekshallen tot grootschalige woningbouwprojecten: jij hoeft niet zozeer de technische realisatie tot in detail te kennen. Het gaat jou om het economisch fundament van deze projecten. Welk financieel waterdicht toekomstplan zit erachter? Wat is de businesscase? Dat wil je doorgronden, daar zou je later berekeningen op willen loslaten en over willen adviseren. Om de organisatie van zo'n project vervolgens te managen. Daarvoor breng je een scherp analytisch vermogen, de nodige creativiteit en een praktijkgerichte houding mee. Een goede bagage voor een carrière in het bedrijfsleven of bij de overheid, als man én als vrouw.

Studieprogramma Bouwmanagement & Vastgoed / Ruimtelijke Ontwikkeling

De vierjarige opleiding Bouwmanagement & Vastgoed / Ruimtelijke Ontwikkeling combineert de praktijk met theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet. 

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

Je krijgt een combinatie van techniek, economie en logistiek. Al deze pijlers maken de opleiding uniek in Nederland. Je ontwikkelt hiermee een brede, multidisciplinaire kijk en krijgt inzicht in alle aspecten van het ontwerp- en bouwproces. Je ontwikkelt je zo tot een ingenieur bouwmanagement voor zowel de bouwkundige als de civieltechnische wereld. Je kunt in bijna alle fases van het bouwproces aan de slag: van het ontwikkelen van eerste ideeën tot de exploitatie en het beheer van een bouwproject. Je studeert in Haarlem, op een ondernemende, bruisende hogeschool, op een moderne campus aan de rand van de duinen, waar de sfeer persoonlijk is. Je voelt je snel thuis bij Inholland. 

Wat leer je?
Met Bouwmanagement & Vastgoed / Ruimtelijke Ontwikkeling word je in vier jaar een ingenieur bouwmanagement. Dit doe je met een mix van theoretisch en praktijkgericht onderwijs. Zo volg je hoor- en werkcolleges, doe je practica en voer je projectopdrachten uit met een directe link naar jouw werkveld. Vanaf het eerste tot en met het vierde jaar houd je een combinatie van klassikaal en projectonderwijs.

Studievormen

  • Theorie
    De basis van de opleiding is de theorie. Je volgt hoorcolleges en gastcolleges van deskundigen uit het veld. Ze geven jou de informatie om direct toe te passen in een project. Reserveer daarnaast uren voor zelfstudie.
  • Projecten
    Theorie koppel je aan projectopdrachten. Ze hebben vaak een directe link met actuele praktijksituaties. Je doet de opdrachten meestal met medestudenten, waarbij je de nodige hulp krijgt: een coach leert je procesmatig werken en een deskundige geeft je desgevraagd inhoudelijk advies.
  • Praktijk
    Je gaat op diverse excursies, ook internationaal. Zo ga je een week naar het buitenland om een bouwproject te onderzoeken voor een buitenlandse opdrachtgever. En in het vierde jaar is er een studiereis. Studenten en docenten gingen de afgelopen jaren naar China. Uiteraard loop je ook stage. Ook daarvoor kun je de grens over.
  • Onderzoek

Twijfel je nog?
Als de bouwwereld jou interesseert, maar je weet nog niet precies welke richting je op zou willen of wat er nou echt bij jou past, dan kan je ook eens bij verwante opleidingen kijken. Misschien passen die ook of beter bij jou. 

Jaar 1 - Propedeuse

Eerste jaar

In het eerste jaar leer je alle aspecten van jouw toekomstige beroep kennen. Het gaat daarbij ook om cruciale vaardigheden. Je laat bijvoorbeeld zien dat je kunt organiseren en samenwerken.

Jouw vaardigheden oefen je tijdens praktijkgerichte opdrachten. Het gehele bouwproces komt daarbij langs. Van de eerste ideeën voor een bouwproject en de uitgangspunten voor ruimtelijke ordening tot het uitvoerings- en exploitatieplan voor een bouwwerk. 

Jaar 2 - Verdiepen

Tweede jaar

Na het eerste, oriënterende jaar ga je voor het eerst stagelopen: twintig weken lang, om je te oriënteren op het vakgebied. Daarna werk je aan verschillende projecten. De opdrachten zijn nu wat uitgebreider en ingewikkelder. Je krijgt de kans om verschillende rollen binnen het bouwteam te vervullen. Ontdek wat het beste bij jou past. 

Met colleges verbreed je je kennis over onder meer logistiek, economie en materiaalkunde.

Jaar 3 - Stage

Derde jaar

 Buiten, daar gebeurt het. Vandaar dat je op verschillende momenten stageloopt. Een uitgelezen manier om te proeven aan het werk en te ontdekken welke discipline het beste bij je past. Deze oriëntatie begint al in het tweede jaar. In het derde jaar begint een nieuwe stage van nog eens twintig weken. Je hebt dan inmiddels je specialisatie in jouw toekomstig werkveld gevonden en kiest daar je stageplek op uit. Extra spannend is dat je veel verantwoordelijkheden krijgt, meer dan ooit. Bewijs wat je waard bent bij een adviesbureau, beursgenoteerd vastgoedfonds, een gemeente of woningcorporatie. 

Studeren in het buitenland
Bouwopgaven verschillen per land. Hoe zit de Duitse vastgoedmarkt in elkaar? Hoe manage je een project in Frankrijk? En hoe komen westerse technologieën en oosterse werkwijzen samen op een Chinese bouwplaats? Je weet het pas echt als je het ervaart. Inholland geeft je volop de kans om jouw stage in het buitenland te lopen. Welk ticket jij het liefste boekt? Sta open voor een avontuurlijke draai aan jouw carrière en je persoonlijke ontwikkeling.

Berlijn of Leipzig
In het derde jaar ga je ook een week naar Leipzig of Berlijn. Je verkent daar de locatie van een toekomstig bouwproject. Terug in Haarlem volg je colleges waarmee je de theorie krijgt om het bouwproject verder uit te werken.

Jaar 4 - Afstuderen

Vierde jaar

In het vierde jaar ga je verder met je specialisatie en mag je opnieuw je koffers pakken. Nu voor een studiereis georganiseerd door studenten en docenten. Wordt China weer de bestemming, zoals afgelopen jaren?

Het laatste halfjaar staat in het teken van jouw afstuderen. Je doet een onderzoeksproject of andere opdracht bij een bedrijf of instelling. Wat dit is, vul je zelf in. Het is jouw proeve van bekwaamheid: laat zien dat je serieuze vraagstukken uit de praktijk kunt oplossen.

Bachelor of Built Environment
Als je de opleiding Bouwmanagement & Vastgoed met succes hebt afgerond, mag je jezelf Bachelor of Built Environment noemen! 

Vakken

Vakken

BouwtechniekMateriaalkundeBouwfysicaGeschiedenis van de stedelijke ontwikkelingWet- en regelgevingWiskundeBouweconomie en vastgoedBouwinformaticaLogistiek en methodologieDuurzame technologieOnderhoudstechniekEngelsCommerciële economieOptimaliserenContracterenVerbouwplan en techniekProjectbeheersingStatistiekUitvoeringstechniek

Online Open Avond 9 december

Meld je aan

Lees meer

Download de brochure

 

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Bouwmanagement & Vastgoed / Ruimtelijke Ontwikkeling

Studiebegeleiding

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw mentorgroep en door middel van groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen, adviseert een studentendecaan je graag. In het eerste halfjaar ondersteunen ook tweedejaarsstudenten jou.

 

 

Studeren in het buitenland?

Studeren in het buitenland verruimt je blik, vergroot je kennis en biedt je een ervaring waar je je leven lang profijt van hebt. Via Hogeschool Inholland kun je een deel van je studie volgen bij zusterinstellingen in bijna alle Europese landen. Je kunt zelfs terecht in de Verenigde Staten, op Aruba en de Nederlandse Antillen. Je staat er in zo'n avontuur natuurlijk niet alleen voor: vanuit Hogeschool Inholland krijg je uitgebreide begeleiding. Je behaalde studiepunten tellen mee als je terugkomt in Nederland. En je ervaringen? Die pakt niemand je meer af.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!