14
april
2022
|
10:04
Europe/Amsterdam

Studenten werken aan foodinnovaties om ondervoeding bij ouderen tegen te gaan

Groen gebak 2

Ondervoeding bij ouderen in Nederland is een onderschat probleem. Maar liefst 35% van de thuiswonende ouderen die thuiszorg krijgt, is ondervoed. Om meer bewustwording te creëren voor dit probleem en te werken aan een oplossing om deze ondervoeding tegen te gaan, werken tweedejaars studenten van Food Commerce & Technology aan praktijkopdrachten. Als onderdeel van de onderzoeken PLINT Ondervoeding en Bean me up! werken de studenten in opdracht van het bedrijfsleven aan foodinnovaties die ervoor moeten zorgen dat ouderen voldoende voedingsstoffen binnen krijgen en dat er wordt bijgedragen aan de eiwittransitie 2.0.

Gebakjes met veel voedingswaarde
Voor het vak Bedrijfsopdrachten werken de studenten aan opdrachten voor echte opdrachtgevers uit het werkveld. Een van de studentengroepen uit Delft is als onderdeel van PLINT Ondervoeding bezig met het ontwikkelen van groene gebakjes voor ouderen. De opdrachtgever, Jeffrey Spangenberg van foodstart-up VERT, heeft de wens om groene gebakjes te ontwikkelen: kleine gebakjes die veel voedingswaarde bevatten doordat ze voornamelijk uit groente en fruit bestaan. Student Anne-Marije: “Er komt meer bij kijken dan alleen het ontwikkelen van gebak. Het moet voedzaam zijn, het moeten herkenbare smaken zijn voor ouderen, maar daarnaast ook nog licht verteerbaar. Al deze factoren maken het een uitdagend vraagstuk. Maar het idee dat wij met ons product uiteindelijk een bijdrage kunnen leveren aan het probleem van ondervoeding, houdt ons gemotiveerd.” 

Naast het doel om ouderen meer voedingsstoffen te laten innemen, zijn de studenten ook bezig met het ontwikkelen van een app. Door middel van een game met spelelementen willen ze de zorgprofessional, de mantelzorger en de oudere inzicht geven in hun persoonlijke dieet.

Foodinnovaties_2

Brood verrijkt met veldbooneiwit
Een studentengroep uit Amsterdam is bezig met het ontwikkelen van brood verrijkt met veldbooneiwit voor opdrachtgever Donny Craves, onderdeel van onderzoeksproject Bean me up! De broodmaaltijd wordt namelijk vaak nog wél gegeten door ouderen. Door brood te verrijken met extra eiwitten komen de ouderen op een gemakkelijke manier aan een meer eiwitrijkdieet. Maar waarom met eiwit uit veldbonen? Dierlijk eiwit wordt meer en meer vervangen door plantaardig eiwit van sojabonen uit Brazilië en de US. Dit kan duurzamer: eiwit uit lokaal geteelde veldbonen. Tijdens de tussentijdse presentatie van het project mochten opdrachtgevers, docenten en medestudenten al proeven van een eerste recept bruine bolletjes en dat viel in de smaak.

Maaltijdboxen voor ouderen  
Voor We Design Food en Vers aan Tafel, twee innovatieve foodbedrijven, is een studentengroep uit Amsterdam bezig met het ontwikkelen van een concept dat ouderen moet motiveren en stimuleren gezond en divers te eten door middel van een wekelijks thuisbezorgd maaltijdmenu. De studenten zijn gestart met het uitzetten van enquêtes onder ouderen om te achterhalen welke behoeften zij hebben op het gebied van service. De focus moet namelijk liggen op de experience van de maaltijdbox: hoe zorgen we ervoor dat de ouderen, of mensen in de omgeving van deze ouderen, de toegevoegde waarde van de service inzien? Om het hele verhaal betaalbaar te houden zullen de studenten de komende weken interviews afnemen met zorgverzekeraars om te zien of de maaltijdboxen eventueel vergoed zouden kunnen worden.

Komende periode zullen de studenten hun concepten en producten verder gaan ontwikkelen. Op 14 juni presenteren ze tijdens het FICA Summer Event hun eindresultaat voor opdrachtgevers, docenten en medestudenten.

Samenwerking onderwijs, onderzoek en werkveld
De bedrijven voor wie de studenten hun opdracht uitvoeren, zijn onderdeel van de consortia van de onderzoeksprojecten PLINT Ondervoeding en Bean me up! Een mooi voorbeeld van onderwijs, onderzoek en werkveld die samenwerken aan maatschappelijke vraagstukken. Binnen PLINT Ondervoeding werken de onderzoeksgroepen AFL en GSW samen aan het probleem van ondervoeding bij ouderen. In samenwerking met andere onderwijsinstellingen, zorginstellingen en foodbedrijven verenigd in FICA wordt er gewerkt aan bewustwording van het probleem bij ouderen en hun verzorgers en gezocht naar oplossingen om ondervoeding tegen te gaan. Bean me up! is een Europees gesubsidieerd onderzoeksproject dat zich bezighoudt met de eiwittransitie 2.0: lokaal geteelde eiwitbronnen ter vervanging van importsoja. Samen met Amsterdam Green Campus en de bedrijven verenigd in FICA wordt ingezet op het lokaal telen van veldbonen en bijgedragen aan duurzame, regionale kringlooplandbouw.

Benieuwd naar de deelnemende bedrijven verenigd in FICA en hun ervaring met de projecten? Neem dan een kijkje op de blog van FICA.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.